Θυροειδίτιδα Hashimoto: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto τι είναι και πώς αντιμετωπίζεταιΓράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης, γενικός χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί μία μορφή χρόνιας θυρεοειδίτιδας. Ονομάζεται, επίσης, και χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία απαντάται συχνότερα σε γυναίκες. Συνήθως στις αιματολογικές εξετάσεις ανευρίσκονται αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης anti-TG, έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO, καθώς και έναντι των θυρεοτρόπων υποδοχέων anti-TSHR (TRAB).

Πού οφείλεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Τα αίτια της νόσου δεν είναι σαφή και γνωστά. Για τη νόσο έχουν ενοχοποιηθεί περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και η γενετική προδιάθεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συχνές αιτίες υποθυρεοειδισμού, αλλά συνήθως οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως τυχαία μετά από εξετάσεις αίματος. Σε κάποιους ασθενείς είναι δυνατό να υπάρχει η αίσθηση ανώδυνης μάζας στον τράχηλο. Η νόσος γενικά έχει καλή εξέλιξη και ο μεγαλύτερος, αλλά ευτυχώς όχι συχνός κίνδυνος, είναι να επιπλακεί με την ανάπτυξη λεμφώματος.

Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η κύρια θεραπεία εστιάζει στην ορμονική ρύθμιση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και στην τακτική παρακολούθηση για τις ορμόνες, αλλά και για πιθανή ανάπτυξη όζων ή λεμφώματος.

Γενικά, οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto δε χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση, εφόσον δεν εντοπίζονται όζοι στον θυρεοειδή αδένα. Εάν συνυπάρχουν όζοι, θα πρέπει να γίνει διερεύνηση αυτών και αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η χειρουργική αφαίρεση, επίσης, έχει ένδειξη σε περιπτώσεις όπου ο θυρεοειδής αδένας συμπιέζει τους γύρω ιστούς ή δημιουργεί κοσμητικό πρόβλημα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.