Θυροειδίτιδα Hashimoto: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Γράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης, γενικός χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί μία μορφή χρόνιας θυρεοειδίτιδας. Ονομάζεται, επίσης, και χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.
Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία απαντάται συχνότερα σε γυναίκες. Συνήθως στις αιματολογικές εξετάσεις ανευρίσκονται αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης anti-TG, έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO, καθώς και έναντι των θυρεοτρόπων υποδοχέων anti-TSHR (TRAB).
Πού οφείλεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Τα αίτια της νόσου δεν είναι σαφή και γνωστά. Για τη νόσο έχουν ενοχοποιηθεί περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και η γενετική προδιάθεση.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συχνές αιτίες υποθυρεοειδισμού, αλλά συνήθως οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως τυχαία μετά από εξετάσεις αίματος. Σε κάποιους ασθενείς είναι δυνατό να υπάρχει η αίσθηση ανώδυνης μάζας στον τράχηλο. Η νόσος γενικά έχει καλή εξέλιξη και ο μεγαλύτερος, αλλά ευτυχώς όχι συχνός κίνδυνος, είναι να επιπλακεί με την ανάπτυξη λεμφώματος.
Πώς αντιμετωπίζεται η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Η κύρια θεραπεία εστιάζει στην ορμονική ρύθμιση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό και στην τακτική παρακολούθηση για τις ορμόνες, αλλά και για πιθανή ανάπτυξη όζων ή λεμφώματος.
Γενικά, οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto δε χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση, εφόσον δεν εντοπίζονται όζοι στον θυρεοειδή αδένα. Εάν συνυπάρχουν όζοι, θα πρέπει να γίνει διερεύνηση αυτών και αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η χειρουργική αφαίρεση, επίσης, έχει ένδειξη σε περιπτώσεις όπου ο θυρεοειδής αδένας συμπιέζει τους γύρω ιστούς ή δημιουργεί κοσμητικό πρόβλημα.