Τι είναι η θλίψη των Χριστουγέννων και πώς να την αντιμετωπίσετε

thlipsi christougennon

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδος για πολλούς ανθρώπους. Συναισθήματα μελαγχολίας, απομόνωσης, θυμού, ευερεθιστότητας και μη ικανοποίησης μπορεί να κατακλύσουν το άτομο, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται γιατί νιώθει έτσι.

Δες ακόμα: 7 celebrities που ήρθαν αντιμέτωποι με τον Καρκίνο

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαχωρισθεί και να μη συγχέεται η περιοδική μελαγχολία που μπορεί να νιώθει κάποιος με την κατάθλιψη. Αν τα συμπτώματα σας επιμένουν στο χρόνο, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, καθώς μόνο αυτός είναι σε θέση να αντιληφθεί τι σας συμβαίνει πραγματικά και να σας βοηθήσει.

Πού βασίζεται όμως η θλίψη των Χριστουγέννων;

  • Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της μελαγχολίας είναι η πίεση που νιώθουμε να ανταποκριθούμε στα πρότυπα που μας έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το πώς πρέπει να περνάει τα Χριστούγεννα κάποιος. Γιορτινά πλουσιοπάροχα τραπέζια, ακριβά ρεβεγιόν, ταξίδια και αψεγάδιαστες εικόνες είναι μερικά από τα πρότυπα που έχουμε. Παρ’ολ΄ αυτά, αυτές οι εικόνες είναι μη ρεαλιστικές και μας δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο βάρος να ανταποκριθούμε σε αυτές, ενώ στην πιθανότητα μη εκπλήρωσης τους δημιουργούνται συναισθήματα αποτυχίας και κατωτερότητας.
  • Η καθημερινότητα και η έλλειψη χρόνου μπορεί να είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας θλίψης. Έχοντας την ανάγκη να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την ψευδαίσθηση πως είμαστε οι μοναδικοί που δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο, κατακλυζόμαστε από αισθήματα μοναξιάς και νιώθουμε αβοήθητοι.
  • Επίσης, το τέλος του χρόνου είναι πάντα μία περίοδος που οδηγούμαστε στον αναστοχασμό της χρονιάς ή των προηγούμενων ετών, αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές στη ζωή μας, τα θέλω μας και τους στόχους που είχαμε θέσει και κατά πόσο τους πετύχαμε ή όχι. Σε περίπτωση αναντιστοιχίας των θέλω μας με την πραγματικότητα, η απογοήτευση και το βάρος της αποτυχίας που μπορεί να επωμιστούμε είναι μεγάλη, αγνοώντας τις επιτυχίες και τα θετικά στη ζωή μας.
  • Η οικονομική μας κατάσταση είναι ένας ακόμη βασικός παράγοντας που επιβαρύνει την ψυχολογία μας. Με τις υποχρεώσεις να τρέχουν και τη γενικευμένη οικονομική κρίση, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια να επενδύσουμε στις επιθυμητές αγορές δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, στις εξόδους και στα τραπέζια που θα θέλαμε να οργανώσουμε. Ως επακόλουθο αντίκτυπο είναι η απογοήτευση για τη μη εκπλήρωση των επιθυμιών μας.
  • Τέλος, έχουμε στο μυαλό μας πως αυτές οι μέρες είναι σχεδιασμένες για να τις περνάμε με αγαπημένα μας πρόσωπα. Σε κάποιες περιπτώσεις είτε λόγω πένθους, διαζυγίου ή απλώς απόστασης αυτό δεν είναι εφικτό. Οι σκέψεις αυτές σε συνδυασμό με τη γιορτινή περίοδο μας δημιουργούν μία ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να τα έχουμε δίπλα μας και να περάσουμε χρόνο μαζί τους κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό.

thlipsi christougenna

Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά και τα βιώνει πλήθος ανθρώπων, ενώ είναι σημαντικό να αντιληφθούμε έγκαιρα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε.

Πώς μπορoύμε να διαχειριστούμε τη θλίψη των Χριστουγέννων;

  • Πρώτο βήμα είναι να θέσουμε χαμηλές προσδοκίες σχετικά με αυτές τις μέρες. Βλέποντας τα πράγματα στο πραγματικό τους μέγεθος και αναγνωρίζοντας πως τα πρότυπα που έχουμε είναι μη ρεαλιστικά, θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε αυτά που έχουμε χωρίς να νιώθουμε ανικανοποίητοι που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε όλες τις επιθυμίες μας.
  • Ακούμε τον εαυτό μας και τον φροντίζουμε. Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχθούμε τα συναισθήματα μας, να αντιληφθούμε τις ανάγκες μας και να φυσιολογικοποιήσουμε μια περιστασιακή μελαγχολία που μπορεί να νιώθουμε χωρίς να θεωρήσουμε πως είναι κάτι μόνιμο. Σε αυτή την προσπάθεια, καλό θα ήταν να είμαστε ενεργοί, βρίσκοντας δραστηριότητες που μας ικανοποιούν και περνώντας το χρόνο μας ευχάριστα.
  • Τέλος, αν δούμε ότι αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε πάντα να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τι βιώνουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Καταλήγοντας, η περίοδος των γιορτών δε χρειάζεται να είναι κάτι ξεχωριστό. Μπορεί όμως να είναι ένα καλό έναυσμα για να αντιληφθούμε τι πραγματικά θέλουμε, τι μας δημιουργεί άσχημα συναισθήματα και να πράξουμε ανάλογα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.