Γράφει η Γκόλφου Χριστιάνα, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr
Μια λέξη που αναγνωρίζεται στη ζωή κάθε ατόμου σε πολλές στιγμές και με πολλές μορφές. Συνήθως η έννοια του θυμού είναι συνδεδεμένη με κάτι αρνητικό, κάτι που προκαλεί νεύρα, πόνο, καβγάδες και εκρήξεις. Ενοχοποιημένη λέξη για πολλές άσχημες συμπεριφορές.
Είναι άραγε τόσο κακό συναίσθημα όσο θεωρούμε; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη : ΟΧΙ !
Ο θυμός είναι ένα απολύτως συνηθισμένο φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα. Τόσο το συναίσθημα του θυμού, όσο και τα υπόλοιπα συναισθήματα είναι ουδέτερα, δηλαδή δε χρειάζονται ούτε καλούς ούτε κακούς επιθετικούς προσδιορισμούς. Κάθε ερέθισμα εσωτερικό ή εξωτερικό θέτει το άτομο σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκαλεί τα αντίστοιχα συναισθήματα. Έτσι και στην περίπτωση του θυμού το άτομο αποκτά αυτό το συναίσθημα όταν δυσαρεστείται, προσβάλλεται, όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του, ακόμα και όταν είναι θλιμμένο και ασυνείδητα φοβάται ή δεν επιτρέπει στον εαυτό του να βιώσει τη θλίψη. Σε αυτή την περίπτωση ο θυμός θα λέγαμε ότι δρα ακόμα και προστατευτικά στο άτομο γιατί δε το αφήνει να καταρρεύσει.
Τι γίνεται όμως όταν δεν επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας; Τι γίνεται όταν δεν επεξεργαζόμαστε το θυμό; Έρχεται το γνωστό σε όλους μας «ξέσπασμα».
Τι μορφές μπορεί να έχει αυτό το «ξέσπασμα»; Όσο πιο έντονο είναι, τόσο πιο έντονες και καταστρεπτικές είναι και οι πράξεις που προκύπτουν, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε οριστική ρήξη ή ακόμα και σε πάθηση. Προσωπικές, κοινωνικές, επαγγελματικές σχέσεις επηρεάζονται από τις θυμωμένες μας αντιδράσεις. Δημιουργείται ένα φίλτρο ανάμεσα στο άτομο και στο περιβάλλον του με αποτέλεσμα όλα τα ερεθίσματα να χρωματίζονται από το καταπιεσμένο, μη επεξεργασμένο συναίσθημα του θυμού. Δημιουργούνται «τυφλές αντιδράσεις» με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γενικότερη ποιότητα ζωής του ατόμου καθώς διακατέχεται από ένα γενικευμένο αίσθημα απογοήτευσης, ματαίωσης και ανηδονίας. Όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας για ατυχήματα που έχουν προκληθεί εν βρασμώ ψυχής!!! Ακόμα και ατυχήματα όμως να μη προκληθούν, το σίγουρο είναι ότι θα επιδράσει αυτό το μη επεξεργασμένο συναίσθημα στη γενικότερη ψυχική και σωματική μας ισορροπία και σταθερότητα.
Ας φανταστούμε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν μια σακούλα. Ας ταυτίσουμε τα ερεθίσματα που μας επηρεάζουν με πέτρες. Όσες περισσότερες πέτρες μπουν μέσα στη σακούλα, τόσο η σακούλα μας θα αρχίσει να φθείρεται, να ανοίγουν τρύπες μέχρι που θα σκιστεί και θα καταστραφεί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ανθρώπινη υπόσταση. Όσο περισσότερο επιβαρυνόμαστε, τόσο θα επηρεάζονται διαφορετικοί τομείς της ζωής μας. Μη επεξεργασμένα, μη εκφραζόμενα συναισθήματα θυμού μπορεί προοδευτικά να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή (πχ κατάθλιψη) ή να βρουν διέξοδο μέσω της σωματοποίησής τους.
Με κάποιο τρόπο ο οργανισμός μας θα μας στείλει μηνύματα, ώστε να μας αφυπνίσει να τον φροντίσουμε, για να μη «καταστραφεί» όπως η σακούλα από το παράδειγμά μας. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να λάβουμε και να «διαβάσουμε» σωστά αυτά τα μηνύματα ώστε να δράσουμε κατάλληλα.
ΔΕΝ υπάρχουν καλά η κακά συναισθήματα! Οι ΠΡΑΞΕΙΣ αυτών των συναισθημάτων είναι αυτές που χρωματίζουν μια κατάσταση και έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας! Δεν είναι στο χέρι μας η δημιουργία ή όχι ευχάριστων ή δυσάρεστων συναισθημάτων. Στο χέρι μας όμως είναι το πώς θα δράσουμε και σε τι πράξεις θα προβούμε!!!