Site icon Doctoranytime Blog

Θερμοπληξία: Τα σημάδια για να την αναγνωρίσεις

θερμοπληξία-thermopliksia

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται στα ύψη. Όσο κι αν αγαπάς, όμως, τον ήλιο, δεν πρέπει να ξεχνάς τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία σου. Για να αποφύγεις επικίνδυνα φαινόμενα που προκύπτουν κυρίως σε συνθήκες καύσωνα, όπως η θερμοπληξία, καλό είναι να γνωρίζεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η θερμοπληξία, η αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλά επίπεδα εκδηλώνεται ουσιαστικά όταν παύει να λειτουργεί η θερμορύθμιση του οργανισμού, η οποία διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι υπεύθυνος ο εγκέφαλος.

Αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας εμφανίζουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως: μικρά παιδιά, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που έχει απορρυθμιστεί, άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αλλά και άτομα που είτε παίρνουν διουρητικά χάπια είτε αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και προσλαμβάνουν συνδυασμό θεραπευτικών αγωγών. Ακόμη, κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και άτομα που εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες.

Οι τρεις βασικοί παράγοντες πρόκλησης που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο σε θερμοπληξία είναι ο καύσωνας, η άπνοια και η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία.

Πως θα αναγνωρίσεις την θερμοπληξία

Τα συμπτώματα που πρέπει να δώσεις σημασία προκειμένου να καταλάβεις αν έχεις θερμοπληξία περιλαμβάνουν:

Παράλληλα, το δέρμα είναι καυτό λόγω της θερμοκρασίας, ερυθρό και παρουσιάζει ξηρότητα. Σε πιο βαριές περιπτώσεις θερμοπληξίας είναι δυνατόν να υπάρχει απώλεια αισθήσεων ενώ σε ακόμη πιο προχωρημένα στάδια θερμοπληξίας μπορεί να προκληθεί μέχρι και οξεία νεφρική ανεπάρκεια ή οξύ πνευμονικό οίδημα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μοιάζουν αρκετά με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση. Η βασική διαφορά, όμως, για να διακρίνεις την μια περίπτωση από την άλλη είναι ότι στην θερμοπληξία εκδηλώνεται πυρετός. Σε αντίθεση με το εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά το οποίο η επικοινωνία με τον ασθενή γίνεται δυσχερής και ενδέχεται να προκληθεί παράλυση.

Τι κάνεις σε περίπτωση θερμοπληξίας

Η Θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί απότομα χωρίς προειδοποιητικά σημάδια, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές ως και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η άμεση ιατρική βοήθεια και σε μερικές περιπτώσεις συστήνεται νοσηλεία. Ωστόσο, μέχρι να προσέλθει η βοήθεια είναι σημαντικό να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

Τα μέτρα για να προλάβεις την θερμοπληξία

Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες είναι το βασικό μέτρο προστασίας. Ιδανικά, για τους καλοκαιρινούς μήνες οι ώρες που χρειάζεται να είσαι μακριά από τον ήλιο ή σε μέρος με σκιά είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατά της θερμοπληξίας παίζει και η διατροφή, μέσα από την οποία μπορείς να ενισχύσεις τον οργανισμό σου, κρατώντας τον ενυδατωμένο. Συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν:

 

Exit mobile version