Θεραπεία της γυναικείας ακράτειας ούρων με ρυθμιζόμενη ταινία ελεύθερης τάσης. Μια ελάχιστα επεμβατική επαναστατική μέθοδος

Η θεραπεία στις γυναίκες για την ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια δηλ. χωρίς τη θέληση μας απώλεια ούρων σε βαθμό τέτοιο που να προκαλεί πρόβλημα υγιεινής (δερματίτιδες) ή πρόβλημα κοινωνικής αποδοχή ( μυρωδιές, βρεγμένα ρούχα κ.λ.π.) και πρόκειται για ένα σύμπτωμα, μία κλινική εκδήλωση και όχι για μία πάθηση.

Δες ακόμα: Πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Η ακράτεια ούρων αφορά όλες τις ηλικίες, συμβαίνει στα παιδιά και σε νέους, αλλά είναι ιδιαίτερα  συχνή στην τρίτη ηλικία. Θα λέγαμε ότι οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο στην Αμερική 13.000.000 άτομα πάσχουν από ακράτεια και το 85% είναι γυναίκες. Εκτιμάται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες ηλικίας 30-59 ετών έχει παρουσιάσει έστω ένα επεισόδιο ακράτειας.

Στη χώρα μας για την ακράτεια ούρων δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες, αλλά σε μία έρευνα που έχει γίνει στα ΚΑΠΗ το 25,5% των ανδρών δήλωσαν κάποια μορφή ακράτειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 45%. Αν αυτά τα ποσοστά τα ανάγουμε στο γενικό πληθυσμό για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών τότε προκύπτει ότι 165.000 και 383.000 γυναίκες πιθανότατα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ενώ αν προσθέσουμε και τις άλλες ηλικίες αυτοί οι αριθμοί μεγαλώνουν κατά πολύ και τονίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

Η κατάσταση συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα και προκαλεί ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλεί, κυρίως στα νεότερα άτομα. Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι η άγνοια γύρω από αυτό. Οι μισοί περίπου ασθενείς δεν έχουν ποτέ συμβουλευτεί το γιατρό για το πρόβλημα τους, ενώ και οι μη ειδικοί γιατροί σπάνια ρωτούν ή ξεσκεπάζουν το σύμπτωμα ακράτεια. Ακόμα οι γυναίκες που πάσχουν από ακράτεια ούρων διστάζουν να εκμυστηρευθούν το πρόβλημα τους ακόμα και στον γιατρό γιατί αισθάνονται ντροπή.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ακράτειας

Ακράτεια απο προσπάθεια

Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια είναι αυτή που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Οι μύες που περιβάλλουν τον αυχένα της κύστης χαλαρώνουν και δεν μπορεί πλέον η κύστη να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις. Έτσι δραστηριότητες που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά όπως φτέρνισμα, βήχας ή ορθοστασία, όταν η γυναίκα σηκώνει βάρος ή ακόμα και όταν σηκώνεται από την καρέκλα της προκαλούν απώλεια ούρων. Είναι το είδος της ακράτειας που συνήθως παρουσιάζεται μετά από ένα τοκετό. Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ακράτειας από προσπάθεια είναι η

  • εγκυμοσύνη, δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός
  • τραυματισμός
  • ακτινοβολία
  • προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις
  • παχυσαρκία
  • κάπνισμα
  • δυσκοιλιότητα, χρόνιος βήχας και γενικά καταστάσεις που προκαλούν πίεση στα  όργανα της πυέλου
  • εμμηνόπαυση

Επιτακτική ακράτεια ούρων

Η επιτακτική ακράτεια ούρων είναι η ξαφνική επιθυμία να ουρήσουμε, αλλά δεν προλαβαίνουμε να να κρατηθούμε, μέχρι να φθάσουμε στη τουαλέτα. Εκείνη τη στιγμή η κύστη “σφίγγεται” (συσπάται) ακούσια , η βαλβίδα (ο αυχένας της κύστης) ανοίγει και τα ούρα πετάγονται έξω. Αυτό  μπορεί να οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση αλλά πολλές φορές δεν βρίσκουμε κανένα αίτιο και λέγεται ιδιοπαθής ασταθής κύστη.

Μικτή ακράτεια

Η μικτή ακράτεια ούρων είναι ο συνδυασμός των 2 προανέφερθεντων τύπων. Ακόμα η ακράτεια μπορεί να  εμφανισθεί μετά απο μία χειρουργική επέμβαση όπως υστερεκτομή, μία καισαρική,  ή και μετά από μία επέμβαση στα έντερα.

Θεραπεία της ακράτειας ούρων

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων από προσπάθεια είναι κυρίως χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, από τις οποίες αυτή με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η τοποθέτηση ειδικής ταινίας στήριξης της ουρήθρας. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που πρώτη φορά ανακαλύφθηκε στη Αυστραλία  προ 10ετίας περίπου από ένα ελληνικής καταγωγής ιατρό τον Π.Παπαπέτρο, αλλά οι κλινικές δοκιμές έγιναν στη Σουηδία απο τον καθ.Ulmsten o oποίος και καθιέρωσε την μέθοδο.

Πρόκειται για ένα λεπτό κομμάτι υλικού (πολυπροπυλαίνιο) το οποίο τοποθετείται με μια μικροσκοπική τομή στο κόλπο κάτω από την ουρήθρα και την στηρίζει.

  • Η ταινία ανασηκώνει την ουρήθρα, της προσφέρει ένα σταθερό σημείο στήριξης, ενώ παράλληλα τη βοηθάει να κλείνει καλύτερα.
  • Η επέμβαση είναι απλή και μπορεί να γίνει με τοπική ή με επισκληρίδειο αναισθησία.
  • Η διαδικασία είναι σύντομη (περίπου 20 λεπτά) στα εξωτερικά ιατρεία ή με νοσηλεία μίας ημέρας.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να θεραπεύσει και ακράτεια απο προσπάθεια σημαντικού βαθμού και μάλιστα το θετικό αποτέλεσμα είναι άμεσο !

Ένα σημαντικό πρόβλημα της μεθόδου ήταν η ανεπιτυχής τοποθέτηση της ταινίας. Πολλές φορές η ταινία μπορούσε να μπεί αρκετά χαλαρά ώστε όταν η ασθενής ευρίσκετο σε όρθια θέση να συνεχίζει να έχει ακράτεια ούρων ή άλλες φορές να τοποθετηθεί με αρκετή τάση (σφιχτά) με αποτέλεσμα η ασθενής να έχει δυσκολία στην ούρηση. Αυτά τα προβλήματα ήρθε να λύσει μία ταινία τελευταίας γενιάς που επιτρέπει την ρύθμιση της τάσης τις  άμεσα επόμενες ημέρες του χειρουργείου, έτσι ώστε να φθάνουμε ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν 98%.

Έτσι λοιπόν η ρυθμιζόμενη ταινία ελεύθερης τάσης για γυναίκες που διαγνώσθηκαν ότι υποφέρουν από ακράτεια ούρων προσπάθειας, όταν τοποθετηθούν από ειδικά εκπαιδευμένο στη μέθοδο Χειρουργό Ουρολόγο αποτελεί μία νέα και επαναστατική και ελάχιστα επεμβατική  μέθοδο με άριστα αισθητικά αποτελέσματα, που διορθώνει το πρόβλημα της ακράτειας άμεσα ενώ ταυτόχρονα δεν καθηλώνει την γυναίκα στο κρεβάτι αλλά αντίθετα της επιτρέπει να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες της την επόμενη ημέρα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.