Site icon Doctoranytime Blog

Θεραπεία ουλών ακμής

Γράφει η Τσακίρη Αμαλία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Υπάρχουν 5 τύποι ουλών και ανάλογα με μορφή τους επιλέγουμε και τη θεραπεία. Η (θεραπεία των ουλών στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου είτε με τη διέγερση του ενδοθηλίου, είτε με θερμική διέγερση, γι’αυτό και καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι ο συνδυασμός των θεραπειών.)

Εφαρμόζω Laser Fractional ( θερμική διέγερση ) σε συνδυασμό με χημικά peeling ( ελεγχόμενη καταστροφή ολόκληρης ή τμήματος της επιδερμίδας και/ή του χορίου ) με Laser ND:YAG  ( διέγερση του ενδοθηλίου ), microneedling (μηχανικός τραυματισμός), μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, μονοπολικές ραδιοσυχνότητες  (RF) και Plasma light με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 15 – 30 ημέρες. Το Laser Fractional μπορεί να εφαρμοστεί στην ίδια συνεδρία με το χημικό peeling και να ακολουθήσει συνεδρία με Laser ND:YAG ή με microneedling   ή μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, ή μονοπολικές ραδιοσυχνότητες ή Plasma light μετά από 15-30 ημέρες. Σε ελαφρές περιπτώσεις ουλών εφαρμόζω peeling μικροκρυστάλλων 4-10 συνεδρίες συνολικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προετοιμασία της επιδερμίδας πριν το χημικό peeling,αντί για lotion. Το peeling μικροκρυστάλλων προκαλούν ήπια απολέπιση συγκριτικά με τα χημικά peeling.

Οι ουλές ακμής αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνδυασμό θεραπειών και επαναλαμβανόμενες συνεδρίες .Η επιλογή και ο συνδυασμός  των θεραπειών εξαρτάται κυρίως από τον τύπο των ουλών, την έκτασή τους, την ηλικία και την συνεργασία του ασθενούς.

LASER FRACTIONAL: Τι ακριβώς είναι το συγκεκριμένο LASER και πως δρα;

Πρόκειται για μη επεμβατικό Laser, που προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό της επιδερμίδας και βασίζεται στη θερμική διέγερση των ινοβλαστών και παραγωγή κολλαγόνου. Προκαλεί μικροσκοπικές ζώνες θεραπείας με εξάχνωση ιστού, αφήνοντας τις ενδιάμεσες περιοχές υγιούς δέρματος ανέπαφες οι οποίες βοηθούν στην ανάπλαση.

Τι επιτυγχάνουμε με την εφαρμογή του LASER;

Έχει ένδειξη , στις ουλές ακμής , στην ανάπλαση του προσώπου, στη φωτογήρανση, στις ρυτίδες και στις δυσχρωμίες.

Κάθε πότε γίνονται οι συνεδρίες και σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα;

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται ανά 20-30 ημέρες και τα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά από 1-2 μήνες.

Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στα βλέφαρα, στο λαιμό και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος

Μπορούμε μετά την εφαρμογή του Fractional  να γυρίσουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες;

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι 7-10 ημέρες αλλά ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες του αμέσως μετά τη συνεδρία με make-up. Μετά τη συνεδρία εμφανίζεται ερύθημα, στο χρώμα του χαλκού σαν να είναι το δέρμα ηλιοκαμένο.

Υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή του;

Πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, γιατί κατά το θέρος υπάρχει ο κίνδυνος δυσχρωμιών και εγκαυμάτων λόγω του ήλιου.

 Τι θα πρέπει να προσέχουμε μετά τη συνεδρία;

Επιβάλλεται η χρήση αντιηλιακού ακόμα και το χειμώνα. Μέχρι το τέλος της ανάρρωσης εφαρμόζονται αναπλαστικές κρέμες και μετά μια ειδική lotion.

MICRONEEDLING

Το Microneedling –  γνωστό ως θεραπεία παραγωγής κολλαγόνου (CIT) ή διαδερμική παραγωγή κολλαγόνου (PCI) –  αποτελεί ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη μέθοδο ανάπλασης της επιδερμίδας που εφαρμόζεται με μια συσκευή που φέρει μικροβελόνες. Οι βελόνες τρυπάνε την επιδερμίδα προκαλώντας με ελεγχόμενο τραυματισμό, μικροοπές οι οποίες πυροδοτούνε τους μηχανισμούς παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Μέσω της νεοαγγείωσης και της νεοκολλαγένεσης βελτιώνεται η υφή της επιδερμίδας, βελτιώνονται οι ουλές και οι ραγάδες, μειώνονται οι επιδερμιδικοί πόροι  και οι λεπτές ρυτίδες, εξαφανίζονται οι δυσχρωμίες και οι ηλιακές κηλίδες και το δέρμα γίνεται πιο νεανικό και φωτεινό.

Η θεραπεία εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο, περιστοματικά, περιοφθαλμικά, στα χέρια, στο λαιμό, στο ντεκολτέ και στον κορμό. Είναι ανώδυνο και κατάλληλο για όλους τους φωτότυπους δέρματος. Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και κατάλληλη στις ουλές ακμής και στις φωτογηρασμένες επιδερμίδες. Δεν έχει παρενέργειες αν και εφαρμόζεται προκαλώντας μικροτραυματισμούς ή/και μικροαιμορραγία-εξαρτάται από το βάθος της εφαρμογής, το επιθυμητό αποτέλεσμα και τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας-ντούτοις το μόνο που παρουσιάζεται μετά την εφαρμογή του είναι ήπιο ερύθημα και οίδημα διάρκειας 2-4 ημερών.

Το Microneedling είναι κατάλληλο για την μεταφορά προιόντων στην επιδερμίδα όταν αυτά εφαρμόζονται είτε αμέσως είτε πριν. Τα υλικά που χρησιμοποιώ στο ιατρείο μου είναι συνήθως coctails που περιέχουν υαλουρονικό οξύ με botox, αυξητικούς παράγοντες  (PRP), ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, DMAE η επιλογή των οποίων γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας. Εφαρμόζω 1-4 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 30-60 ημερών. Επαναλαμβάνω μετά από 8-12 μήνες 1 συνεδρία για συντήρηση. Μετά τη θεραπεία εφαρμόζω fotomask για τον περιορισμό του ερυθήματος και την ενίσχυση του αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα φαίνονται στους επόμενους μήνες καθώς η παραγωγή κολλαγόνου ενεργοποιείται και από το needling αλλά και από τα προιόντα.

Το Microneedling μπορεί να συνδυαστεί με PRP, νήματα, υαλουρονικό οξύ, χημικό peeling, Laser ND:YAG και άλλες θεραπείες.

Exit mobile version