Πώς θα αποκτήσω την τέλεια σχέση με το παιδί μου;
Κατηγορία: Μητρότητα και Παιδί
Το πρώτο μέλημα των γονιών είναι να ανησυχούν για τη σχέση που έχουν με το παιδί τους. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η “τέλεια” σχέση. Αλλά υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσουμε τη σχέση με το παιδί μας και να αναπτύξουμε αμοιβαία θετικά συναισθήματα.
Δες ακόμα: Διατροφικές προτάσεις για ένα υγιεινό σνακ στο σχολείο
- Δείξτε εμπιστοσύνη. Επιτρέψτε του να αναδείξει τον εαυτό του και να τον αποδεχτεί. Δε χρειάζεται συνέχεια να είστε από πίσω του κάνοντας του παρατηρήσεις, γιατί το πιο πιθανό είναι να πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στο παιδί, θα είναι πιο ειλικρινής και ανοιχτό μαζί σας και θα μάθει να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του.
- Ζητήστε συγνώμη. Ουδείς αλάνθαστος ακόμα και οι γονείς. Το σημαντικότερο δεν είναι να μην κάνουμε λάθη, αλλά να τα αναγνωρίζουμε και ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί να αναγνωρίζει τα λάθη του και να μην αναπτύξη αυξημένο εγωισμό είναι να μάθει από εσάς τον τρόπο να ζητάει συγνώμη όταν κάνει λάθος.
- Μην τάζετε και υπόσχετε πράγματα εάν υπάρχει περίπτωση να μην δύνασθαι να τα ολοκληρώσετε αργότερα. Καλύτερα να υποσχεθείτε κάτι μικρότερο ή τίποτα από το να τάζεται πράγματα στο παιδί για να πετύχεται μία συγκεκριμένη συμπεριφορά εκείνη τη στιγμή αλλά θα σας κοστίσει περισσότερο στο μέλλον. Το μόνο που θα πετύχεται είναι να του κλονίσετε την εμπιστοσύνη.
- Αγάπη & Προσοχή. Δε παίζει ρόλο αν λείπετε για δουλειά και το βλέπετε λίγες ώρες. Αυτό που κρατάει το παιδί στη μνήμη του και στην καρδιά του. Η αγάπη και η προσοχή που θα του δείξετε, ο ποιοτικός χρόνος όσο κι αν διαρκεί αυτός θα το βοηθήσει να αναπτύξει μία ισορροπημένη προσωπικότητα που μελλοντικά θα δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.
- Μην ξεχνάτε ότι είναι παιδί. Σίγουρα είναι σημαντικό να του υποδείξουμε τη σωστή στάση για να αποκομήσει τα κατάλληλα εφόδια και τη σωστή συμπεριφορά για να βγει στην κοινωνία σαν υποδειγματικός πολίτης αλλά είναι παιδί και το σημαντικό είναι να βιώσει τα παιδικά του χρόνια σας παιδί και όχι σαν ενήλικας. Κάθε ηλικία έχει τη χάρη της. Μην το ξεχνάτε, κάποτε ήσασταν κι εσείς παιδί.