Πως θα αναγνωρίσεις τις τοξικές συμπεριφορές στο περιβάλλον σου 

Toxic people-toxikes sumperifores-τοξικές συμπεριφορές

Κανένας άνθρωπος δε θα μπει στη ζωή σου, λέγοντας: “Γεια σου είμαι τοξικός, θα σου ρουφάω λίγο-λίγο την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση μέχρι να εξαρτηθείς από μένα και να χάσεις κομμάτια του εαυτού σου”. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να εντοπίζουμε την τοξικότητα στο περιβάλλον μας, αναγνωρίζοντας τα “καμπανάκια” που χτυπάνε γύρω μας.

Τα σημάδια που δηλώνουν ότι υπάρχει τοξική σχέση

Θα μπει στη ζωή σου και θα σου πει ποσό σε αγαπά. Στην αρχή πιθανότατα θα σε εντυπωσιάσει με ακραίες εκφράσεις αγάπης. Κάνοντας πράγματα για σένα που δεν έχει κάνει κανένας ως τώρα. Θα εισβάλλει ως προστάτης ή σωτήρας. Θα σου πει ποσό ξεχωριστός άνθρωπος είσαι και ποσό μακριά είναι ο χαρακτήρας σου από όλους τους αχάριστους και ακάρδους ανθρώπους που τον έχουν πληγώσει ως τώρα. Κι εκεί ήρθε η ώρα να χτυπήσει καμπανάκι!

Μιλώντας για ερωτικές σχέσεις, το να υποβιβάζει ο σύντροφος σου όλες τις προηγούμενες σχέσεις του δεν είναι σημάδι του ποσό καλύτερος είσαι εσύ αλλά του πως σκέφτεται εκείνος. Για παράδειγμα, μπορεί ένα άτομο να περιγράφει τις σχέσεις που είχε στο παρελθόν, δείχνοντας ασέβεια προς τους προηγούμενους συντρόφους του και κοροϊδεύοντας συμπεριφορές ενώ εκθειάζει τις δίκες σου. Αυτό, εκ πρώτης άποψης, μπορεί να σε ενθουσιάσει διότι δείχνει να σου συμπεριφέρεται διαφορετικά. Στην ουσία, όμως, θα πρέπει να σε ανησυχήσει καθώς σου δείχνει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει κι εσένα σε περίπτωση που κάτι δεν τον ικανοποιεί ή η μεταξύ σας σχέση δεν εξελιχθεί καλά. Κι άλλο καμπανάκι!

Φυσικά έχει πρόβλημα με τους γύρω σου όχι με εσένα. Εσένα σε εμπιστεύεται, τους άλλους δεν εμπιστεύεται. Για να δούμε όμως πως λειτουργεί αυτό. Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του και φοβάται μη καταλάβεις ποσό ανασφαλής είναι και χωρίσετε; Γιατί δεν εμπιστεύεται ούτε εσένα αλλά φυσικά δεν μπορεί να σου το πει; Ή μήπως υποστηρίζει ότι επειδή εσύ μπορείς να χειραγωγηθείς εύκολα από άλλους σε προστατεύει; Αν στο τελευταίο η απάντηση είναι ναι, τότε το πιθανότερο είναι τελικά ο ίδιος να προσπαθεί να σε χειραγωγήσει. Ούπς..Καμπανάκι!

Μήπως υπάρχει τοξικότητα στον φιλικό σου κύκλο

Ένας άνθρωπος που κάνει το ελάχιστο για σένα και όταν του ζητάς περισσότερα σου παρουσιάζει αυτή την ελάχιστη προσπάθεια του ως τρομερό επίτευγμα είναι καμπανάκι και μάλιστα ηχηρό.

Για παράδειγμα είστε φίλοι με κάποιο άτομο μαζί από το δημοτικό και έχει να σε πάρει τηλέφωνο από τότε που έκανε σχέση. Όταν, όμως, ο σύντροφος φεύγει για διακοπές σε παίρνει τηλέφωνο να σου πει πως χαθήκατε. Μόλις εκφράσεις τη δυσαρέσκεια σου για την εξαφάνιση του, το φιλικό σου πρόσωπο ξεκινάει να σου τονίζει πως απάντησε άμεσα σε κάθε μήνυμα που ΕΣΥ έστειλες. Ακόμη κι αν από την πλευρά του δεν έστειλε ποτέ για να δει τι κάνεις ή να σου ζητήσει να βρεθείτε.

Κι εσύ κάνεις πίσω. Αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως σκέφτεσαι παράλογα, μήπως το αδικείς, μήπως έχεις κόμπλεξ και ζηλεύεις την σχέση του. Τα πράγματα όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι νομίζεις. Εμπιστεύσου την κριτική σου σκέψη.

Μπορεί να υπάρχουν αισθήματα κτητικότητας ή ζήλειας από την δική σου πλευρά, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσεις. Όπως επίσης μπορεί το φιλικό σου πρόσωπο να εμφανίζει τοξικές συμπεριφορές που θα πρέπει να διαχειριστείς. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να συμβαίνουν και τα δύο.

Όταν το χιούμορ κρύβει τοξικότητα

Σε αρκετές περιπτώσεις η τοξικότητα μπορεί να κάνει την εμφάνιση της με τη μορφή χιούμορ. Είναι πιθανό να υπάρχει τοξικότητα στην οικογένεια, στην σχέση ή στη φιλία. Μπορεί να σου κάνουν πλάκα γιατί “δε σου κόβει” και κάνεις τη μια γκάφα μετά την άλλη. Είναι όμως πλάκα;

Εμπιστεύσου και πάλι την κριτική σου σκέψη. Είναι εύλογο να σε μειώνουν μπροστά σε τρίτους; Εσύ γελάς με αυτό ή αισθάνεσαι αμηχανία και ντροπή; Γίνεται σπάνια ή αποτελεί καθημερινότητα; Νιώθεις ότι πρόκειται όντως για χιούμορ ή ότι αποτελούν καλυμμένες επιθέσεις που σε πληγώνουν; Μήπως μέσα από αυτή τη διαδικασία αρχίζεις και εσύ να πιστεύεις ότι όσα λένε είναι αλήθεια και χάνεις την αυτοπεποίθηση σου;

Αν οι απαντήσεις σου δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα και οι συμπεριφορές αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά καθημερινότητα τότε άλλο ένα καμπανάκι χτυπά και σε καλεί να δράσεις.

Το μότο του τοξικού ανθρώπου: “Εγώ για το καλό σου το λέω’’

Η επιτομή της τοξικότητας συνοψίζεται σε μια φράση: ‘’Εγώ για το καλό σου το λέω’’.  Αυτό το καλό μας, που όλοι το θέλουν και ξέρουν και πώς να μας το προσφέρουν. Ξέρεις τι δεν είναι σίγουρα καλό;

Να καταπιέζεις τα θέλω σου. Να απομακρύνεσαι από τις παρέες σου γιατί ο σύντροφός σου τις θεωρεί τοξικές ενώ εσύ μέχρι τώρα δεν είχες κανένα θέμα μαζί τους. Δεν είναι καλό να σου λέει κάποιος κάθε μέρα ποσό ανίκανος είσαι ή πως πρέπει να χάσεις κανένα κιλό. Ο τρόπος δεν είναι σωστός, ποσό μάλλον αν εσύ ήδη παλεύεις με τα κιλά σου ή αν εσένα δε σε ενοχλούσε κάτι μέχρι να αρχίσουν να στο τονίζουν κάθε μέρα και να σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτό.

Πως μπορείς να διαχειριστείς τις τοξικές συμπεριφορές στη ζωή σου

Αν κάποια καμπανάκια σου φαίνονται γνώριμα και εντοπίζεις τέτοιες συμπεριφορές στο περιβάλλον σου τότε ήρθε η στιγμή να δράσεις.

Επικοινώνησε τα αισθήματά σου

Εφόσον εντοπίσεις κάποια τοξική συμπεριφορά που σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, φρόντισε να μιλήσεις. Εκφράσου για το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Επικοινώνησε τις ανάγκες σου στο άτομο που εντοπίζεις την τοξικότητα. Σε περίπτωση που καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει κατανόηση από την πλευρά του, θέσε τα όρια σου.

Ζήτα τη βοήθεια ενός ψυχολόγου

Αν νιώθεις ότι τα έχεις μπερδεμένα στο μυαλό σου, μη διστάσεις να ζητήσεις τη συμβουλή ενός ειδικού. Μέσα από την συζήτησή μπορεί να σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Βλέποντας πιο καθαρά πια τι είναι το καλύτερο για εσένα, μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.