Βρίσκονται ανάμεσά μας: Τα μικρόβια που ζουν στο κινητό σου!
Ήξερες ότι το κινητό σου είναι 18 φορές πιο βρόμικο από το κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας;
Κι όμως. Είναι. Παντού (ακόμα και πάνω σου) ζουν μικρόβια που δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για την υγειά. Τα παθογόνα μικρόβια, όμως, είναι εκείνα που θα προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Έτσι και στα κινητά, ζουν πάρα πολλά μικρόβια, παθογόνα ή μη.
Πώς, όμως, βρομίζεται τόσο πολύ η κινητή συσκευή;
Μέσα στη μέρα κοιτάς το κινητό σου πάρα πολλές φορές χωρίς να σκεφτόμαστε την υγιεινή των χεριών μας. Έτσι, μικρόβια από τις δημόσιες συγκοινωνίες, από κοινόχρηστους χώρους ή και από σκουπίδια, αυτόματα μεταφέρονται στη συσκευή, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Επίσης, οι επιφάνειες που αφήνεις το κινητό δεν είναι πάντα καθαρές, με αποτέλεσμα η συσκευή να βρομίζεται ακόμη περισσότερο.
Ακόμη, τα κινητά από μόνα τους λειτουργούν σε ένα υψηλό επίπεδο θερμότητας, το οποίο διατηρείται και στην τσέπη ή τσάντα που συνήθως τα φυλάς. Αυτή η θερμοκρασία δημιουργεί για τους μικροοργανισμούς ένα πολύ οικείο περιβάλλον για να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Ας μην ξεχνάμε και την πιο ανθυγιεινή συνήθεια όλων: να έχεις το τηλέφωνο στην τουαλέτα. Όλοι το κάνουμε, κανένας δεν ντρέπεται. Αν και δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνεσαι άσχημα, είναι μια συνήθεια που δεν κάνει καλό στην υγεία. Όλα τα μικρόβια από την τουαλέτα, ειδικά τη στιγμή που πατάς το καζανάκι μεταφέρονται στις επιφάνειες και τα αντικείμενα που υπάρχουν εκεί. Έτσι και το κινητό επειδή είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται κοντά στη λεκάνη, θα “μαζέψει” πολλά μικρόβια.
Πώς γίνεται να διατηρήσουμε το κινητό καθαρό;
Η “υγιεινή” του κινητού ξεκινάει από τη δική μας. Αρχικά, η πιο κοινή αντίληψη είναι ότι μπορείς να καθαρίσεις το κινητό με σπρέι για το τζάμια, ένα λάθος που κάνουν πολλοί και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βραχυκύκλωση της συσκευής.
Η καλύτερη λύση είναι τα αντιβακτηριακά μαντιλάκια, με τα οποία καθαρίζεται τόσο το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό της συσκευής.
Επίσης, τα ειδικά σπρέι καθαρισμού οθόνης υπολογιστών που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του κινητού, χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο.
Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος να διατηρείται το κινητό καθαρό είναι εξ αρχής να μη βρομίζεται. Για αυτό, είναι πολύ σημαντικό το συχνό πλύσιμο των χεριών, το να μην δίνεις τη συσκευή τόσο συχνά σε άλλους και σίγουρα να αποφεύγεις να παίρνεις το κινητό μαζί στην τουαλέτα.
Ποτέ δεν ξέρεις αν το κινητό σου θα σου προκαλέσει μια γρίπη ή μια ίωση. Αν, όμως, αυτό συμβεί, μην ξεχνάς ότι με το doctoranytime είσαι σε καλά χέρια.