Site icon Doctoranytime Blog

Τα μάτια μας μπροστά σε δυο προκλήσεις

μάτια

Η τρυφερή ηλικία των 4-5 ετών

Οι γονείς  δεν παρατηρούν κάτι περίεργο,  ασυνήθιστο στα μάτια του παιδιού τους και εφησυχάζουν. Μπορεί όμως να είναι ευαισθητοποιημένοι και για να είναι σίγουροι ότι τα μάτια του παιδιού τους είναι καλά πηγαίνουν στον παιδίατρο να πάρουν την συμβουλή του.

Και στη μία περίπτωση και στην άλλη είναι κάποια σημεία που μπορεί να ξεφύγουν από την προσοχή τους και αυτά αν δεν αντιμετωπιστούν στον κατάλληλο χρόνο ν’ αποβούν μοιραία για την όραση του παιδιού τους. Αυτά εκτός από τα προβλήματα διάθλασης είναι η μικροτροπία ο λανθάνων στραβισμός, η άνισομετροπία και βλάβη στα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού ή του οπτικού νεύρου. Και αυτά μόνο ο ειδικός οφθαλμίατρος με την κατάλληλη εξέταση μπορεί να διαγνώσει και να συστήσει την ενδεδειγμένη αγωγή ξεχωριστά σε κάθε μία περίπτωση.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που εδώ και πολλά χρόνια το Υπουργείο Υγείας έκαμε υποχρεωτική την προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας από γιατρούς μεταξύ αυτών και του οφθαλμιάτρου προκειμένου να εγγραφεί το παιδί στο Δημοτικό Σχολείο.

Η ηλικία της πρεσβυωπίας 40-50 χρόνων

Η 4η δεκαετία της ζωής συμπίπτει με την πρεσβυωπία. Αλλά τί είναι η πρεσβυωπία; Αδυναμία προσαρμογής. Πρακτικά, δυσκολία στην ανάγνωση και γενικά στην κοντινή εργασία. Μέσα σ’ αυτήν την δεκαετία οι περισσότεροι θα φορέσομε γυαλιά. Άλλοι λίγο πιο νωρίς άλλοι λίγο πιο αργά. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό εκείνων που δεν  θα χρειαστούν γυαλιά. Αυτοί ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις. Και παρατηρούμε ο καθένας ν’ αντιμετωπίζει την δυσκολία αυτή κατά το δοκούν. Οι συνεπείς με τον εαυτό τους αναζητούν λύση από τον οφθαλμίατρό τους. Άλλοι αυτοσχεδιάσουν ίσως στον πάγκο φαρμακείου της γειτονιάς  ή οπτικού ή ακόμη και στην Λαική Αγορά.

Το ερώτημα είναι ,πού είναι η πρόκληση ;

Στην περίπτωση που αναζητηθεί λύση εκτός ιατρείου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κατά έναν εμπειρικό ,τυχαίο τρόπο και όχι με τον επιστημονικά ορθό τρόπο. Άρα πλημμελώς, με τις ανάλογες συνέπιες…  κοπιωπίας. Αλλά και αν υποθέσομε ότι πετυχαίνει μια κατά προσέγγιση ικανοποιητική λύση, στην περίπτωση αυτή διαλάθει της προσοχής κάτι πολύ σημαντικό: η ιατρική εξέταση ! Η τελευταία εκτός από τον διαθλαστικό έλεγχο ακριβή συνταγογράφιση περιλαμβάνει τονομετρία και βυθοσκόπιση.  Με αυτές τις δύο εξετάσεις ελέγχει ο γιατρός την ενδοφθάλμια πίεση  (γλαύκωμα ) το οπτικό νεύρο και την ωχρά κηλίδα. Και αυτές οι καταστάσεις είναι ασυμπτωματικές  άρα ύπουλες και περνούν απαρατήρητες τις περισσότερες φορές καταλήγοντας με σοβαρές για την όραση συνέπιες. Γι’ αυτό ο υπεύθυνος οφθαλμίατρος μαζί με την χορήγηση συνταγής για τα γυαλιά πρεσβυωπίας διενεργεί και την  πρόληψη. Και τούτο συνάδει με το ρηθέν από τον Ιπποκράτη « κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Exit mobile version