Site icon Doctoranytime Blog

Συστροφή όρχεως

Γράφει ο Γεωργακής Σταμάτιος, Ουρολόγος – Ανδρολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η συστροφή όρχεως αποτελεί τη συχνότερη ουρολογική πάθηση σε παιδιά και εφήβους (που μπορεί ωστόσο να παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερα άτομα). Αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση που αν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί τις πρώτες ώρες  έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες (νέκρωση και απώλεια του όρχι). Στην ουσία πρόκειται για συστροφή του σπερματικού τόνου, του σωλήνα δηλαδή από τον οποίο κρέμεται ο όρχις και μέσα σ αυτόν περιέχονται τα αγγεία που τον αιματώνουν (μπορεί κανείς να φανταστεί μια Χριστουγεννιάτικη μπάλα, όπου στρέφεται η κλωστή από την οποία κρέμεται). Έτσι, με τη συστροφή των αγγείων (ως συνέπεια συστροφής του σπερματικού τόνου), παύει η αιμάτωση του όρχι και συνεπώς επέρχεται η νέκρωσή του. Όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε γονέας αγοριού πρέπει να είναι γνώστης της κατάστασης αυτής, καθώς χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΡΟΦΗΣ;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία. Πιστεύεται ότι εμπλέκονται παράγοντες ανατομικοί (πχ ανεπαρκής στήριξη από τους γύρω ιστούς) ή λειτουργικοί (σύσπαση του κρεμαστήρα μυός), αλλά δεν υπάρχει σαφής αιτιολογικός παράγοντας. Η συστροφή μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας (πχ παιχνίδι), αλλά και στον ύπνο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ;

Αυτή είναι ιδιαίτερα θορυβώδης και συνίσταται στην αιφνίδια έναρξη έντονου πόνου που ακολουθείται από διόγκωση και ερυθρότητα του δέρματος του οσχέου. Μπορεί να παρατηρηθεί (όχι όμως πάντα) κοιλιακός πόνος, ναυτία και έμετος. Στα βρέφη παρατηρείται επίμονο κλάμα, δίπλωμα των ποδιών στην κοιλιά και έμετοι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Υπάρχουν κάποια κλινικά σημεία-χειρισμοί με βάση τα οποία μπορεί να γίνει διάγνωση της συστροφής. Το υπερηχογράφημα με έγχρωμο Doppler  βοηθά επίσης. Επί αμφιβολιών συνιστάται χειρουργική διερεύνηση-αντιμετώπιση. Το να χειρουργηθεί ένα παιδί που τελικά δεν έχει συστροφή, δεν έχει αντίκτυπο στην υγεία του. Αντίθετα, το να μη χειρουργηθεί ένα παιδί που τελικά είχε συστροφή, έχει ως αποτέλεσμα τη νέκρωση και την απώλεια του όρχι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;

Πριν τη χειρουργική αντιμετώπιση, μπορεί να γίνει προσπάθεια ανάταξης με αναίμακτους χειρισμούς από το γιατρό, που αποβλέπουν στην επαναφορά του όρχεως στη φυσιολογική του θέση. Η βελτίωση των συμπτωμάτων στην περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική και μπορεί η επέμβαση (για στήριξη του όρχεως, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό) να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Επί αποτυχίας των χειρισμών πρέπει όπως αναφέρθηκε να γίνει άμεσα χειρουργική επέμβαση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ;

Όσο γρηγορότερα γίνει η διάγνωση και η αντιμετώπιση, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση. Αναφέρεται πως αν γίνει ανάταξη εντός 5 ωρών, υπάρχει 83% πιθανότητα διάσωσης του οργάνου. Το ποσοστό πέφτει στο 70% για τις 10 ώρες, ενώ αν καθυστερήσει 20 ώρες οι πιθανότητες σωτηρίας του όρχι είναι 20%. Ρόλο παίζει και ο βαθμός της συστροφής (πλήρης δηλαδή στροφή 180°-360° ή ατελής 90°). Ακόμα όμως και να μην επέλθει πλήρης νέκρωση του οργάνου, είναι δυνατό λόγω της βλάβης των σπερματικών κυττάρων, να υπάρξει πρόβλημα γονιμότητας, ενώ μέσω ανοσοβιολογικών παραγόντων (αντισπερμικά αντισώματα) να επηρεαστεί και ο έτερος όρχις. Όλα αυτά εξαρτώνται από το χρόνο αντιμετώπισης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η συστροφή του όρχεως αποτελεί την πιο συχνή οξεία πάθηση του γεννητικού συστήματος των αρρένων παιδιών και εφήβων. Η παρούσα αναφορά, αποσκοπεί κυρίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την κρισιμότητα και επιτακτικότητα αντιμετώπισης της κατάστασης, καθώς έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να σώσουν τον όρχι.

Exit mobile version