Site icon Doctoranytime Blog

Η συνεξάρτηση μέσα στην οικογένεια. Πώς βάζω λειτουργικά όρια;

oikogeneia syneksartisi

Μέσα σε ένα σύστημα οικογένειας που δεν λειτουργεί αρμονικά σε επίπεδο επικοινωνίας και σχέσεων ή όπου υπάρχει κακοποίηση είτε συναισθηματική είτε σωματική, όπου τα όρια δεν υπάρχουν ή δεν είναι σαφή δημιουργούνται παιδιά που ως ενήλικες δημιουργούν σχέσεις συνεξάρτησης.

Δες ακόμα: Πώς να προστατεύσεις τους ηλικιωμένους από τη γρίπη;

Συνεξάρτηση εννοούμε τη συνθήκη που το άτομο είναι συναισθηματικά εξαρτημένο από κάποιον άλλον σε τέτοιο βαθμό που δε μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα και διατηρεί ελάχιστα την ταυτότητα του.

Μέσα σε ένα σύστημα συν εξαρτημένης οικογένειας τα μέλη της δυσκολεύονται:

Τα συστήματα ορίων είναι αόρατα και συμβολικά και έχουν 3 κυρίως στόχους:

Ένα άτομο που δεν έχει όρια δε μπορεί να έχει επίγνωση ή ευαισθησία στα όρια των άλλων.

Τα όρια μαθαίνονται στα παιδιά,καθώς δε γεννιούνται με αυτά, αλλά εκπαιδεύονται από τους γονείς. Είναι απαραίτητα για να διδάξουν στο παιδί πως θα προστατεύεται από τυχόν κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι γονείς πρέπει και οι ίδιοι να αντιτίθενται στην ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά των παιδιών τους που συχνά μπορεί να είναι η συμπεριφορά ενός κακομαθημένου που απαιτεί πράγματα από τους γονείς. Αυτή η προστασία και η εναντίωση είναι αυτή που τελικά διδάσκει στα παιδιά να έχουν υγιή και σταθερά αλλά ευέλικτα όρια όταν ενηλικιωθούν.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει μέσα σε μια δυσλειτουργική από άποψη ορίων οικογένεια υποφέρουν από διάφορα προβλήματα στις σχέσεις τους με τους άλλους.

Χαρακτηριστικό είναι πώς όταν κάποιος μεγαλώνει σε μια οικογένεια χωρίς όρια είναι πολύ πιθανό να έχει την αίσθηση κακοποίησης. Μπορεί να δυσκολεύονται να πουν όχι, επιτρέπουν στους άλλους συχνά να τους εκμεταλλεύονται σωματικά ή συναισθηματικά. Ένας συνεξαρτώμενος χωρίς όρια, όχι μόνο δεν έχει προστασία, αλλά δεν έχει και την ικανότητα να αναγνωρίζει το δικαίωμα του άλλου να του βάλει όρια.

Στη περίπτωση των ελαττωματικών ορίων είναι άνθρωποι που το σύστημα ορίων τους είναι διάτρητο. Δηλαδή κάποιες φορές μπορούν να θέσουν όρια, κάποιες άλλες όχι. Για παράδειγμα μπορεί να βάζουν όρια γενικά άλλα όχι σε φιγούρες εξουσίας ή στο σύντροφο τους ή όταν είναι φοβισμένοι.

Σε άλλα οικογενειακά συστήματα μπορεί να διδάσκονται στο παιδί κανόνες που μοιάζουν με όρια, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι «τείχη» που υποκαθιστούν ένα ακέραιο όριο και συχνά είναι φτιαγμένα από θυμό και φόβο. Υπάρχει προστασία χωρίς καθόλου οικειότητα μέσα στην οικογένεια και το σύστημα. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι ως ενήλικες χρησιμοποιούν ένα τείχος φόβου υποχωρούν από τους άλλους για να παραμείνουν ασφαλείς και γενικότερα δυσκολεύονται να συνάψουν σχέσεις.

Τα συμπτώματα της συνεξάρτησης:

Τα άτομα με συνεξάρτηση αισθάνονται ότι δεν έχουν επιλογή, βάζουν τους άλλους πρώτους και τον εαυτό τους τελευταίο και έχουν άγχος αν αρνηθούν. Μονίμως θυσιάζονται για τους άλλους, χωρίς να τους έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο και σε τέτοιον υπερβολικό βαθμό που οι άλλοι τελικά εκνευρίζονται αντί να ευχαριστιούνται.

Προσοχή λοιπόν γιατί η πολυπλοκότητα είναι μεγάλη και κάποιος από μόνος του δε μπορεί να βγεί ευκολα από το κύκλο της συνεξάρτησης.Χρειἀζεται να εκπαιδευτεί ως ενήλικας πλέον όπως τα μικρά παιδιά μαθάινουν  από τους γονείς για τα όρια. Αν λοιπόν κάποια από αυτά τα συμπτώματα σας θυμίζουν τον εαυτό σας ή κάποιον οικείο σας, καλό θα ήταν να συμβουλευόσασταν έναν Οικογενειακό Ψυχοθεραπευτή που θα μπορούσε να βοηθήσει στα αρνητικά συναισθήματα που γεννιοὐνται σε τέτοιες καταστάσεις συνεξάρτησης.

Exit mobile version