Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: νέα μέθοδος αντιμετώπισης

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: νέα μέθοδος αντιμετώπισης

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πιο γνωστή νόσος που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι το 3% του συνολικού πληθυσμού πάσχει από το εν λόγω σύνδρομο, ενώ απαντάται συχνότερα σε γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι:

 • μουδιάσματα
 • αδυναμία
 • πόνος στον καρπό
 • πόνος στο χέρι (αντίχειρας και δείκτης)
 • αίσθημα καύσου
 • κνησμός
 • μυρμηγκίασμα
 • Σε σοβαρές περιπτώσεις: μερική παράλυση ή απώλεια της αίσθησης

Ανατομία του καρπιαίου σωλήνα

Το μέσο νεύρο στην περιοχή του καρπού διέρχεται διαμέσου ενός οστεοϊνώδους σωλήνα, συνεθούμενο με εννέα τένοντες (τους τέσσερις τένοντες του επιπολής καμπτήρα των δακτύλων, τους τέσσερις τένοντες του εν τω βάθει καμπτήρα των δακτύλων και τον τένοντα του μακρού καμπτήρα του αντίχειρα). Ο σωλήνας αυτός κατά τα 3/4 αποτελείται από οστέινο τοίχωμα, λόγω των οστών του καρπού, ενώ η πρόσθια επιφάνειά του καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.

Η πίεση του μέσου νεύρου στον ανελαστικό καρπιαίο σωλήνα εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας 30-60 ετών και η αναλογία ανδρών προς γυναίκες είναι 1:5.

Ποια είναι τα αίτια για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Τα αίτια του συνδρόμου διακρίνονται σε αυτά που ελαττώνουν το μέγεθος του καρπιαίου σωλήνα (οστικές ανωμαλίες των οστών του καρπού, ακρομεγαλία), σε αυτά που αυξάνουν το περιεχόμενο του καρπιαίου σωλήνα (κατάγματα του αντιβραχίου και του καρπού, μετατραυματική αρθρίτιδα οστεόφυτα, ανώμαλες μυίκές γαστέρες, όγκοι, αιματώματα), σε νευροπαθητικά (σακχαρώδης διαβήτης, αλκοολισμός), σε φλεγμονώδη (ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονή), σε αυτά που προκαλούν διαταραχή της ισοροπίας των υγρών (εγκυμοσύνη, θυρεοειδοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, αμυλοείδωση, νόσος paget) και σε αυτά που σχετίζονται με τη χρήση του καρπού (χειριστές μηχανημάτων, δακτυλογράφοι). Σε μερικούς ασθενείς η αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Eκτός από την καθιερωμένη χειρουργική προσπέλαση αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα κατά την οποία πραγματοποιείται τομή πάνω στην παλάμη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης του συδρομου με MICTR (minimal, invasive, carpal, tunnel, release).

Γίνεται μικρή εγκάρσια τομή 1cm στην εγκάρσια πτυχή του καρπού και με αυτή την πολύ μικρή προσπέλαση αντιμετωπίζεται το σύνδρομο. H επέμβαση διαρκεί 5’ και γίνεται με τοπική αναισθησία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου αντιμετώπισης του συνδρόμου;

Η νέα μέθοδος αντιμετώπισης για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα προσφέρει:

 • ταχύτερη κινητοποίηση (από την επομένη ημέρα της επέμβασης)
 • ελάχιστο πόνο
 • γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία
 • απουσία ουλής στην παλάμη

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.