Site icon Doctoranytime Blog

Συνδέεται το άγχος με τη νοημοσύνη;

Συνδέεται το άγχος με τη νοημοσύνη;

Ανησυχείς συχνά; Έχεις την τάση να αγχώνεσαι για πολλά πράγματα; Τουλάχιστον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για το αν είσαι έξυπνος!

Σε πρόσφατη αμερικανική μελέτη όπου οι επιστήμονες έθεσαν ερωτήματα που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την ευφυΐα καθώς και το γενικό επίπεδο ανησυχίας- άγχους στη ζωή ενός ατόμου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει στενή συσχέτιση μεταξύ ανησυχίας και νοημοσύνης. Τι σημαίνει αυτό; Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο έχουν υψηλότερη λεκτική-γλωσσική νοημοσύνη, η οποία αφορά σε ισχυρότερες δεξιότητες στην ανάγνωση, στη γραφή και στη λεκτική διατύπωση άποψης.

Φυσικά, η έρευνα δείχνει μόνο συσχέτιση και όχι αιτιολόγηση. Με άλλα λόγια, εξακολουθεί να μένει αναπάντητο το εξής ερώτημα: η εξυπνάδα σε καθιστά πιο ανήσυχο ή το γεγονός ότι ανησυχείς σημαίνει ότι είσαι εξυπνότερος;  Ή θα μπορούσε ακόμη και να σημαίνει ότι αυτές οι δύο μεταβλητές θα μπορούσαν να επηρεάζονται και να καθορίζονται από κάποια άλλη μεταβλητή;

Πώς εξηγείται αυτό;

Τι κρύβεται , όμως, πίσω από αυτή τη σύνδεση; Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι λεκτικά-γλωσσικά έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μπορούν να σκεφτούν τα παρελθοντικά και τα μελλοντικά γεγονότα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη σκέψη και ανησυχία. Απ’ την άλλη, αυτοί που δεν έχουν υψηλή λεκτική-γλωσσική νοημοσύνη θα ήταν καλύτεροι στην επεξεργασία των μη-λεκτικών σημάτων και επιπλέον, τείνουν να ζουν περισσότερο τη στιγμή.

Είναι ενδιαφέρον ότι και άλλες έρευνες κατάφεραν να αποδείξουν κάτι ανάλογο. Το 2012 αμερικάνοι επιστήμονες βρήκαν ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που διαγνώστηκαν με γενικές διαταραχές άγχους, όσο μεγαλύτερος ήταν ο δείκτης  IQ τόσο περισσότερη ήταν η ανησυχία που ένιωθαν. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας έδειξε, επίσης, ότι η νοημοσύνη κι η ανησυχία εξελίχθηκαν ταυτόχρονα στον άνθρωπο.

Ό, τι κι αν ισχύει στην πραγματικότητα από όλα τα παραπάνω, το να ανησυχείς για όλα δεν είναι πάντα καλό. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας και την απόδοσή μας στις καθημερινές μας ασχολίες.

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του Doctoranytime

Exit mobile version