6 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του διαζυγίου

6 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του διαζυγίου

Για τα παιδιά το διαζύγιο μπορεί να είναι μια διαδικασία στερογόνος και να αισθάνονται φόβους, ανησυχίες και σύγχυση.

 

Όσο και αν αποτελεί για τους γονείς την μόνη και την ιδανικότερη λύση τα παιδιά δυσκολεύονται να το αποδεχτούν. Η οικογενειακή αναστάτωση που προκαλεί ένα διαζύγιο βιώνεται από κάθε παιδί τελείως διαφορετικά και αυτό εξαρτάται από την ηλικία του, την προσωπικότητα του, τη θέση και το ρόλο που κατέχει μέσα στην οικογένεια.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να κατανοήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά σε αυτή την δύσκολη οικογενειακή κατάσταση:

Λίστα των επιθυμιών ενός παιδιού:

Α) Έχω ανάγκη να παραμείνετε και οι δύο στην ζωή μου. Όταν παίρνετε απόσταση νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά σημαντικός/η για εσάς.

Β) Σας παρακαλώ να σταματήσετε να μαλώνετε μπροστά μου και ειδικά για θέματα που αφορούν εμένα. Αισθάνομαι ότι έκανα κάτι λάθος και γεμίζω με ενοχές.

Γ) Θέλω να σας αγαπώ και τους δύο και να περνάω ευχάριστα τον χρόνο που έχω με τον καθένα σας. Δεν θέλω να έρχομαι στη θέση να υποστηρίξω ότι έχω αδυναμία σε έναν από τους δύο.

Δ) Σας παρακαλώ να επικοινωνείτε μεταξύ σας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρω μηνύματα από τον έναν στον άλλο.

Ε) Όταν μιλάτε ο ένας για τον άλλον μη μιλάτε άσχημα και χωρίς σεβασμό. Καλύτερα να μην αναφέρεστε ο ένας στον άλλον γιατί νιώθω ότι πρέπει να πάρω το μέρος ενός από τους δύο.

Στ)  Και οι δύο είσαστε μέρος της ζωής μου. Θέλω να αισθάνομαι ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς και ότι θα με στηρίξετε στην ζωή μου.

Όσο περισσότερο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση τόσο λιγότερη θα είναι η σύγχυση για τα παιδιά. Φροντίστε και εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι τα παιδιά νιώθουν τις αγωνίες σας και ανησυχούν και αυτά για εσάς.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.