Η κυστεοσκόπηση είναι μία εξέταση με την οποία ο ουρολόγος, με ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο (το κυστεοσκόπιο), μπορεί να ελέγξει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.
Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για κυστεοσκόπηση
Πώς γίνεται η κυστεοσκόπηση;
Το κυστεοσκόπιο εισάγεται δια μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη.
Από την άλλη πλευρά έχει ένα προσοφθάλμιο, με το οποίο επιτρέπεται η άμεση επισκόπηση της κύστης, ενώ μπορεί να συνδεθεί με κάμερα και να προβληθεί μεγεθυμένη εικόνα σε οθόνη ή να καταγραφεί και σε βίντεο.
Το κυστεοσκόπιο έχει δύο κανάλια. Από το ένα εισάγεται φυσιολογικός ορός με την βοήθεια του οποίου διατείνεται η ουροδόχος κύστη, ώστε να έχουμε πολύ καλή επισκόπηση και εικόνα όλων των πτυχών της κύστεως και των αλλοιώσεων που μπορεί να υπάρχουν.
Από το δεύτερο κανάλι εισάγονται λεπτά εργαλεία που επιτρέπουν στον γιατρό να κάνει μικρές επεμβατικές πράξεις.
Υπάρχουν δύο ειδών κυστεοσκόπια: Τα εύκαμπτα και τα άκαμπτα
Η κυστεοσκόπηση με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο αποτελεί μία πράξη εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη, ατραυματική και δεν χρειάζεται καθόλου νάρκωση.
Ενώ η κυστεοσκόπηση με το άκαμπτο κυστεοσκόπιο αποτελεί μια πιο τραυματική πράξη και επώδυνη που χρειάζεται σαφώς κάποιου είδους νάρκωση.
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται κυστεοσκόπηση;
Η κυστεοσκόπηση γίνεται α) για διαγνωστικούς λόγους και β) για επεμβατικούς λόγους.
Οι διαγνωστικοί λόγοι είναι:
- Η διερεύνηση συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος
- Η αιματουρία
- Η επώδυνη ούρηση
- Η ακράτεια των ούρων
- Η επιτακτικότητα της ούρησης
- Η κατακράτηση ούρων
- Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
- Οι λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία
- Για διάγνωση προβλημάτων που προκαλούν απόφραξη στο ουροποιητικό (όπως λιθίαση στην ουρήθρα ή στην κύστη, όγκοι, υπερτροφία προστάτη ή στενώματα ουρήθρας).
- Για αξιολόγηση ευρημάτων που βρέθηκαν σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις όπως το υπέρηχο ή αξονική τομογραφία και η πυελογραφία.
- Για follow-up ασθενών με όγκο κύστεως.
Οι πιο συνηθισμένες επεμβατικές πράξεις που γίνονται με την κυστεοσκόπηση είναι:
- Λήψεις βιοψιών από βλάβες ή αλλοιώσεις της ουροδόχου κύστεως
- Αφαίρεση λίθων από την ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη
- Αφαίρεση ξένων σωμάτων
- Τοποθέτηση ειδικού ουρητηρικού καθετήρα (pigtail), οι οποίοι βοηθούν τη ροή των ούρων από το νεφρό σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο εμπόδιο όπως όγκος ή πέτρα στον ουρητήρα ή οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση.
- Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως αιμορραγία της ουροδόχου κύστεως, (όπου εισάγουμε ειδικό καλώδιο διαθερμίας και καίμε την εστία της αιμορραγίας για να την σταματήσουμε).
Προετοιμασία για την κυστεοσκόπηση
Για την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία, ενώ αντιθέτως για την άκαμπτη κυστεοσκόπηση χρειάζονται όλες εκείνες οι προετοιμασίες που θα λαμβάναμε για ένα μικρό χειρουργείο.
Πώς γίνεται η κυστεοσκόπηση;
Γίνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου ή των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου. Αφαιρούμε τα ρούχα από την μέση και κάτω και φοράμε μία ειδική ρόμπα και ξαπλώνουμε σε ένα ειδικό κρεβάτι σε γυναικολογική θέση.
Ο γιατρός καθαρίζει την περιοχή των γεννητικών οργάνων με ένα ειδικό αντισηπτικό και έπειτα τοποθετεί ένα αναισθητικό ζελέ στην ουρήθρα για να μην αισθάνεται ο ασθενής οτιδήποτε.
Στη συνέχεια και εφ’ όσον γίνεται με το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, η εξέταση γίνεται γρήγορα, περνάει εύκολα από όλες τις καμπύλες της ουρήθρας χωρίς να δημιουργεί καμία δυσανεξία στον ασθενή.
Ο ιατρός ελέγχει όλα τα όργανα μέχρι να φτάσει στην ουροδόχο κύστη.
Στον άνδρα: πρόσθια ουρήθρα, οπίσθια, βολβική, σφιγκτήρα, προστάτη, προστατική ουρήθρα, αυχένα κύστεως, ουροδόχο κύστη και ουρητηρικά στόμια.
Στην γυναίκα ελέγχει το στόμιο ουρήθρας για το αν υπάρχει εκτρόπιο, ουρήθρα, αυχένα κύστεως, ουροδόχο κύστη και ουρητηρικά στόμια, καθώς επίσης και το τρίγωνο της ουροδόχου κύστεως.
Ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι μετά την κυστεοσκόπηση πιθανώς να υπάρχει ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση, το οποίο θα υποχωρήσει τις επόμενες ώρες.
Με την χρήση του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου, το αίσθημα αυτό είναι μικρότερης έντασης απ’ ό,τι με το άκαμπτο.