Είτε είστε άνδρες είτε γυναίκες, είτε έφηβοι είτε ενήλικες τα συμπληρώματα διατροφής ενδείκνυνται για κάθε περίπτωση ανθρώπου που η διατροφή του δεν είναι πλήρης (ήτοι το 93%). Τα τελευταία χρόνια η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής τείνει να υποκαταστήσει την κανονική διατροφή, γεγονός το οποίο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, και ταυτόχρονα, η βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, η λήψη βιταμινών είναι απαραίτητα για την αποτροπή πολλών και σοβαρών παθήσεων, αλλά και την ενίσχυση της υγείας μας.
Ας δούμε με τη σειρά τις πιο γνωστές και απαραίτητες για τον οργανισμό ουσίες- βιταμίνες, οι οποίες του προσφέρουν προληπτική δράση και προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές, παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών, αλλά και ενάντια στη γήρανση του δέρματος. Μάθετε εδώ τα πάντα για το συμπλήρωμα ενέργειας που χρειάζεστε.
Η βιταμίνη D έχει αποδεδειγμένο όφελος στην ομαλή ανάπτυξη των οστών των παιδιών, προλαμβάνοντας τη ραχίτιδα, τις μυοσκελετικές παθήσεις και την οστεομαλακία. Επίσης, η βιταμίνη D συμβάλλει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς βοηθά τις γυναίκες που διανύουν την εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Η βιταμίνη D υπάρχει στο γάλα, στους χυμούς, στα δημητριακά, στον κρόκο του αβγού, στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες) και φυσικά, ο ήλιος, ο οποίος αποτελεί και τη βασικότερη πηγή της εν λόγω βιταμίνης.
Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της τριχόπτωσης, της αναιμίας αλλά και των προβλημάτων αδυναμίας μνήμης. Το φυλλικό οξύ διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ απομακρύνει την κατάθλιψη όταν βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Επίσης, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, το πορτοκάλι και τα φασόλια.
Οι πολυβιταμίνες είναι το πιο κοινό συμπλήρωμα διατροφής που λαμβάνουμε. Μελέτες
Η βιταμίνη E θεωρείται αντιοξειδωτική. Η λήψη της προλαμβάνει παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος αλλά και η απώλεια μνήμης. Γενικότερα είναι τονωτική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E είναι τα φυτικά έλαια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα, ο λιναρόσπορος, το ηλιέλαιο και ο ηλιόσπορος.
Η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 είναι το κόκκινο κρέας, τα αβγά, το γάλα και τα θαλασσινά.
Ο σίδηρος λαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής από τις εγκύους, αλλά και από γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Συμβάλλει στην ενίσχυση της δύναμης, απομακρύνει το αίσθημα κόπωσης, βελτιώνει την απόδοση και διατηρεί σε εγρήγορση τον εγκέφαλο. Φυτικές πηγές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας, το ψάρι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το συκώτι, τα όσπρια (φακές), οι σταφίδες και τα δημητριακά.
Η βιταμίνη C λαμβάνεται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η εν λόγω βιταμίνη θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια σε ιώσεις, γρίπη αλλά και την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή – πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιποφρουτ, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα ακτινίδια και το κουνουπίδι.
Οι παραπάνω βιταμίνες μπορούν να ληφθούν είτε μέσω των τροφών μας είτε ως φυτικά συμπληρώματα διατροφής είτε ως χημικά σκευάσματα συμπληρώματος διατροφής από τα φαρμακεία. Δεν συνιστάται η συνεχής χορήγηση των χημικών συμπληρωμάτων διατροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα.