Site icon Doctoranytime Blog

Ποια συμπτώματα των παιδιών στα αφτιά πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς της Ωτορινολαρυγγολογίας είναι τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά. Είναι γεγονός ότι όταν ένα παιδί δεν αναπνέει καλά, ροχαλίζει, κάνει άπνοιες ή δεν ακούει καλά, αυτό επηρεάζει άμεσα της ανάπτυξη και την κοινωνική συμπεριφορά του. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να εντοπίσει αμέσως το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία, το ενδοσκόπιο.

Δες ακόμα: Κρεατάκια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το πιο συχνό πρόβλημα που απασχολεί τα παιδιά είναι τα μεγάλα κρεατάκια, τα οποία εύκολα παθαίνουν φλεγμονή από κάθε ίωση ή λόγω αλλεργικής ρινίτιδας και προκαλούν αυτό που λέμε οπισθορινική καταρροή, δηλαδή μύξες πηχτές που κατεβαίνουν από το πίσω μέρος του λαιμού και πολλές φορές οι γονείς επειδή δεν τις βλέπουν, δεν το αντιλαμβάνονται.

Τα κρεατάκια συνήθως απορροφώνται μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών. Όμως αυτό δε συμβαίνει σε όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα, είτε λόγω συχνών φλεγμονών είτε λόγω μεγέθους να προκαλούν και στα αφτιά φλεγμονές, είτε με τη μορφή της οξείας μέσης ωτίτιδας είτε με τη συλλογή υγρού, δηλαδή την εκκριτική ωτίτιδα, η οποία συνοδεύεται από μείωση της ακοής.

Σε κάθε παιδί τα προβλήματα αυτά είναι εξατομικευμένα γι’ αυτό και πρέπει να παρακολουθείται από τον ωτορινολαρυγγολόγο και να δίνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Όταν η κατάσταση των συχνών φλεγμονών δεν αντιμετωπίζεται με τους συντηρητικούς τρόπους, η ένδειξη για χειρουργείο πρέπει να μπαίνει έγκαιρα, ώστε να αποφεύγονται οι επιπλοκές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια παιδιά που έπρεπε να χειρουργηθούν είτε στα κρεατάκια είτε στα αυτιά με παρακέντηση με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αυτό έχει επιπτώσεις και στην ακοή του παιδιού και στην ανάπτυξη της ομιλίας, αλλά και στη δημιουργία επιπλοκών όπως η χρόνια ιγμορίτιδα.

Επίσης, πολύ συχνά επηρεάζονται και οι αμυγδαλές, οι οποίες είναι κι αυτές ένα μέρος του λεμφικού ιστού μαζί με τα κρεατάκια.

Ο έμπειρος γιατρός μπορεί να αποφασίσει σε ποιες περιπτώσεις μαζί με τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρεθούν και οι αμυγδαλές.

Η αγωνία που εκδηλώνουν οι γονείς όταν τίθεται θέμα χειρουργικής επέμβασης είναι δικαιολογημένη.

Η σωστή ενημέρωση από τον ειδικό ιατρό συνίσταται στο ότι η χειρουργική αφαίρεση θα εξαρτηθεί από την ηλικία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν, για παράδειγμα, το παιδί δεν υποφέρει και έχει κάποιες μικρές ενοχλήσεις δεν είναι απαραίτητο να υποβληθεί σύντομα σε επέμβαση. Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να ελεγχθεί με άλλα μέσα, όπως πλύσεις στη μύτη με ειδικές συσκευές, οι οποίες μάλιστα έχουν αποδειχθεί σωτήριες για πολλά παιδιά και τα έχουν γλιτώσει από την εμπειρία του χειρουργείου. Ωστόσο, αν το πρόβλημα συνεχίζεται ενώ το παιδί μεγαλώνει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η επέμβαση είναι το επόμενο βήμα.

Πότε πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά οι αμυγδαλές;

Η κύρια ένδειξη για να αφαιρεθούν χειρουργικά οι αμυγδαλές προκύπτει από το μέγεθός τους ή τη συχνότητα, τον τύπο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλούν. Αν λόγω του μεγέθους φράζουν τη δίοδο στο φάρυγγα και προκαλούν έντονο ροχαλητό ή και άπνοιες που οδηγούν σε κακή οξυγόνωση του οργανισμού, όσο πιο έγκαιρα γίνει η επέμβαση, τόσο καλύτερο για τον ασθενή.

Σήμερα υπάρχουν νέες χειρουργικές μέθοδοι με την εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων, τεχνική πολύ πιο ατραυματική για τους ιστούς, με αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη μετεγχειρητική επούλωση για τον ασθενή. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς είναι ηπιότερος ο πόνος και λιγότερη η δυσκολία στην κατάποση. Βέβαια, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των νέων τεχνικών είναι η ριζική αφαίρεση χωρίς να μένουν υπολείμματα τα οποία μετά την επέμβαση μπορεί να οδηγήσουν πάλι σε φλεγμονή και νέα επέμβαση.

Η εκκριτική ωτίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού για την αποφυγή μόνιμων βλαβών στην ακοή.

Επίσης, η χρόνια ιγμορίτιδα στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, αντιμετωπίζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία διορθώνει την αιτία χωρίς να βλάπτει τους γύρω υγιείς ιστούς. Σπανιότερα προβλήματα αποτελούν οι συγγενείς κύστεις του τραχήλου, με πιο συχνή την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου.

Μέτρα πρόληψης για την καλύτερη υγεία των παιδιών

  1. Υπενθυμίζουμε συχνά στο παιδί μας να πλένει καλά τα χέρια και την μύτη του όταν επιστρέφει από το σχολείο.
  2. Αφαιρούμε από το δωμάτιο τυχόν βαριά χαλιά, λούτρινα παιχνίδια και χοντρές κουβέρτες.
  3. Απομακρύνουμε περιττά παιχνίδια, τα οποία μαζεύουν σκόνη.
  4. Μαθαίνουμε στο παιδί μας τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και του επιτρέπουμε να μας βοηθάει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  5. Προτρέπουμε το παιδί μας να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ή χορό. Η γυμναστική είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία.
  6. Αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα μέσα στο σπίτι και δεν εκθέτουμε το παιδί μας στο παθητικό κάπνισμα.
  7. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι το παιδί μας ροχαλίζει ή δεν μας ακούει, επισκεπτόμαστε άμεσα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο.
Exit mobile version