Site icon Doctoranytime Blog

Στεφανιαία νόσος και κίνδυνοι κατά την οδήγηση

Στεφανιαία νόσος και κίνδυνοι κατά την οδήγηση

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα ταλανίζουν την πλειοψηφία του σύγχρονου κόσμου. Σε λίγα χρόνια θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ή αναπηρίας στον κόσμο.

Δες ακόμα: Τι κάνει καλό στην καρδιά

Τον προηγούμενο αιώνα η καρδιαγγειακή νόσος ευθυνόταν για λιγότερο από το 10% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αυτόν τον αιώνα για το 30% των θανάτων (το 40% εξ αυτών στις προηγμένες χώρε και το 28% σε αναπτυσσόμενες).

Στην Ευρώπη μόνο κατά το έτος 2000 σημειώθηκαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους (1.9 εκ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Ωστόσο, πολύ λίγος λόγος έχει γίνει σε επίπεδο στατιστικών μελετών για τη σχέση που έχει η στεφανιαία νόσος με την οδήγηση και την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Η πλειοψηφία των νοσούντων από στεφανιαία νόσο θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους οδηγούς ή πεζούς όταν οδηγούν.

Η καρδιαγγειακή επιβάρυνση από την οδήγηση ενός οχήματος είναι ήπια και ο κίνδυνος πρόκλησης οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και ανικανότητας οδήγησης είναι εξαιρετικά μικρός. Αυτονόητο είναι πως οι επαγγελματίες οδηγοί πρέπει να πληρούν από ιατρικής πλευράς, περισσότερες προϋποθέσεις ασφάλειας από τους ιδιώτες. Η πρόκληση ατυχήματος από βαρύ ή μεγάλο όχημα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

Γι’ αυτό, οι επαγγελματίες οδηγοί θα πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια ως την ηλικία των 45 ετών, κάθε 3 χρόνια ως την ηλικία των 65 ετών και μετά οπωσδήποτε μια φορά τον χρόνο για τυχόν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όσοι ασθενείς έχουν υποστεί ένα οξύ στεφανιαίο επεισόδιο ή έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass) επιτρέπεται να οδηγήσουν μετά από 4-6 εβδομάδες από τη σταθεροποίηση της καταστάσεώς, ύστερα από την έξοδό τους από το νοσοκομείο και εφ’ όσον υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές δοκιμασίες. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε τουλάχιστον 8-10 εβδομάδες, αν πρόκειται για επαγγελματίες οδηγούς.

Επιπλέον, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (στεφανιογραφία / αγγειοπλαστική), είναι σε θέση να οδηγήσουν 48 ώρες μετά την επέμβαση ή 7 ημέρες μετά για τους επαγγελματίες. Στην περίπτωση επεισοδίου όπου δεν είναι δυνατόν να γίνει αγγειοπλαστική, οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν 7 ημέρες μετά το επεισόδιο ή 1 μήνα περίπου μετά  για τους επαγγελματίες.

Γιατί πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντά τους οι επαγγελματίες οδηγοί μετά από καρδιολογική επέμβαση;

Οι λόγοι είναι σαφείς. Μετά την επέμβαση υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής του ανθρώπινου οργανισμού στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Είναι πιθανή η εκδήλωση κόπωσης και αδυναμίας στην καθημερινή ζωή, γεγονός που δυσχεραίνει την οδήγηση. Επιπλέον, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί της επέμβασης είναι πιθανό να επιβραδύνει τα αντανακλαστικά του ασθενούς.

Γενικότερα, θεωρείται πιο ασφαλές ο ασθενής να συμβουλεύεται τον ιατρό του πριν επιστρέψει στην οδήγηση μετά από μία επέμβαση στην καρδιά ή μετά από ένα στεφανιαίο επεισόδιο. Κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Exit mobile version