Η σημασία για προληπτική οδοντιατρική στα παιδιά!

Ο ρόλος της προληπτικής οδοντιατρικής

Ο ρόλος της προληπτικής οδοντιατρικήςΓράφει η Κυριακή Παναγιωτίδου, οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η προληπτική οδοντιατρική επιστήμη, γνωρίζοντας πόσο ευαίσθητα είναι τα δόντια των παιδιών, ανακάλυψε και πλέον έχει στη δυο πολύ σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της εναντίον της τερηδόνας. Τη φθορίωση και τις προληπτικές εμφράξεις.

Φθορίωση

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στη φύση και έχει αποδειχθεί ότι σε μικρές ποσότητες έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών δημιουργώντας ισχυρές ενώσεις με το ασβέστιό τους. Στις περιοχές με φυσικά φθοριωμένο νερό οι άνθρωποι παρουσιάζουν πολύ μικρά ποσοστά τερηδονικής βλάβης. Γι’ αυτό το φθόριο είναι μια ουσία που περιέχεται σε οδοντόκρεμες. Για τα παιδιά προτείνεται επιπλέον φθορίωση των δοντιών τους, επειδή η αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών τους είναι ακόμα ανώριμη.

Η φθορίωση γίνεται από τον οδοντίατρο 1-2 φορές το χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού και μέχρι την ηλικία των 16 ετών περίπου. Αλείφουμε κάθε δόντι με μια κρέμα εμπλουτισμένη με φθόριο, είτε βάζουμε σε δισκάρια ένα φθοριούχο gel και τα τοποθετούμε στο στόμα, ένα στην άνω γνάθο και ένα στην κάτω για 3 λεπτά. Το παιδί δεν πρέπει να φάει ή να πιει τίποτα για μισή ώρα μετά.

Προληπτικές εμφράξεις

Οι προληπτικές εμφράξεις διαφέρουν από τις κλασικές, διότι γίνονται σε δόντια χωρίς τερηδονική βλάβη. Όμως, τα δόντια αυτά κρίνει ο οδοντίατρος ότι έχουν από τη φύση τους πολύ έντονη ανάγλυφη μασητική επιφάνεια (βαθιά βοθρία και αύλακες), οπότε είναι εύκολο να κατακρατήσουν μικροβιακή πλάκα. Και όπως το παιδάκι, που έχει και ανώριμη αδαμαντίνη, πιθανότατα δε θα βουρτσίσει πολύ σωστά τα δόντια του, τα δόντια αυτά θα χαλάσουν γρήγορα.

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε ότι έχουμε σφραγισμένους τους πρώτους γομφίους (εξαρίτες). Τα δόντια αυτά είναι τα πρώτα μόνιμα δόντια που βγάζει ο άνθρωπος, σε ηλικία 6 ετών, πίσω από τα παιδικά (νεογιλά) χωρίς να «πέσει» κάποιο παιδικό δόντι. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γονείς το θεωρούν κι αυτό παιδικό δόντι και δεν τονίζουν στο παιδί τους ότι πρέπει να φτάνει τόσο πίσω η οδοντόβουρτσα και να το βουρτσίζει πολύ καλά και αυτό. Έτσι, συνήθως μέχρι την ηλικία των 10-11 ετών αυτά τα δόντια έχουν χαλάσει και είναι τα πρώτα σφραγίσματα που κάνουμε.

Για τις προληπτικές εμφράξεις δε χρησιμοποιείται τροχός. Απλά «αλείφουμε» τα δόντια με μια κρέμα (διαφανή ή λευκή) που τα προστατεύει και επιπλέον απελευθερώνει και φθόριο. Την κρέμα αυτή την παγώνουμε με ένα ειδικό φως. Η κρέμα μπορεί να φύγει και να χρειάζεται αντικατάσταση μέχρι το παιδάκι να μεγαλώσει αρκετά, ώστε να πλένει σωστά τα δόντια του, αλλά και η αδαμαντίνη του να ωριμάσει πλήρως, ώστε να είναι αρκετά ισχυρή απέναντι στα οξέα των μικροβίων.

Οδηγίες προς τους γονείς

Βέβαια, σύμμαχό μας στην προσπάθειά μας να εξαλείψουμε την τερηδόνα από τα δόντια των παιδιών θέλουμε οπωσδήποτε και εσάς τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να προτρέπετε το παιδί σας να διατηρεί το στόμα του καθαρό. Εμείς οι οδοντίατροι έχουμε την υποχρέωση να του διδάξουμε το σωστό βούρτσισμα κι εσείς οι γονείς πρέπει να το βοηθάτε να εξοικειωθεί με το καθημερινό βραδινό βούρτσισμα των δοντιών του.

Επιπλέον να το αποτρέπεται να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και όχι με σοκολάτες και σίγουρα τα αναψυκτικά δεν είναι προϊόντα που συνιστώνται για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα μπορούν να είναι μια επιπλέον βοήθεια για την αντιμετώπιση της τερηδόνας, αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να αντικαταστήσουν το καθημερινό βραδινό βούρτσισμα. Όσο για το οδοντικό νήμα, είναι πολύ χρήσιμο για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια, κυρίως αν αυτά παρουσιάζουν συνωστισμό, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν προκαλούμε τραυματισμό των ούλων με αδέξιες και βίαιες κινήσεις. Άρα το προτείνουμε σε μεγάλα παιδιά και εφήβους.

Ένα δόντι που δε χαλάει σε μικρή ηλικία δύσκολα θα χαλάσει σε μεγαλύτερη αν βέβαια, βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε βράδυ. Αντίθετα, ένα δόντι με έμφραξη είναι πιο πιθανό να επανατερηδονιστεί, διότι τα όρια δοντιού – εμφρακτικού υλικού κατακρατούν ευκολότερα μικροβιακή πλάκα. Εξάλλου, δόντια με μεγάλες εμφράξεις έχουν πολλές πιθανότητες να σπάσουν.

Συνεπώς, είναι πολύ μεγάλη η αξία της προληπτικής οδοντιατρικής και είναι καλό να γνωρίζετε πόσο μπορείτε να συμβάλλετε κι εσείς στην υγεία της στοματικής κοιλότητας των παιδιών σας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.