Σφίξιμο – τρίξιμο των δοντιών… Μια σύγχρονη «κακή» συνήθεια!

sfiksimo triksimo dontion

H καθημερινότητα μας χαρακτηρίζεται από έντονο στρες, το όποιο ανάμεσα στις άλλες συνέπειες που αποφέρει, μπορεί να αποτελέσει την αιτία για να τρίζουμε ή να σφίγγουμε τα δόντια μας, κατά τον ύπνο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σαν ένα μηχανισμό αποφόρτισης. Αυτή η διαδικασία του ακούσιου επαναλαμβανόμενου σφιξίματος των δοντιών ονομάζεται βρυγμός ή βρουξισμός, από το αγγλικό bruxism.

Δες ακόμα: Πώς να εξαφανίσεις τις πανάδες

Το τρίξιμο ή και σφίξιμο των δοντιών αποτελεί μια παραλειτουργική έξη – συνήθεια, δηλαδή μια συνήθεια που την κάνουμε ασυνείδητα, η οποία στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό και τελικά συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων.

  • Εκτός όμως από το άγχος άλλες πιθανές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στον βρουξισμό είναι:
  • η κακή σύγκλειση των γνάθων,
  • η έλλειψη κάποιων δοντιών
  • η κακή ευθυγράμμιση των υπαρχόντων
  • πιθανές κακοτεχνίες από προηγούμενες οδοντιατρικές εργασίες κτλ.

Ο βρουξισμός συχνά υποτιμάται και αξιολογείται ως μια αθώα, αν και ενοχλητική συνήθεια. Η αλήθεια είναι ότι ο βρουξισμός μπορεί να τροποποιήσει τη σύγκλιση  ή και  ακόμα χειρότερα, να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες σε δόντια και γνάθο.

Ειδικότερα οι κυριότερες συνέπειες αυτού είναι:

  • ό,τι προκαλεί προβλήματα στους μύες του στοματογναθικού συστήματος, αλλά και στην ίδια την κροταφογναθική διάρθρωση. Τα προβλήματα αυτά ξεκινούν από το γεγονός ότι όλοι οι μύες της περιοχής βρίσκονται συνέχεια σε τάση χωρίς να ξεκουράζονται. Έτσι, οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί και έντονοι, όπως και τα χαρακτηριστικά «κλακ» που ακούγονται όταν ανοίγουμε έντονα το στόμα μας.
  • Εκτός από τους πονοκεφάλους μπορεί να υπάρχουν ενοχλήσεις και στη περιοχή του αυχένα, γιατί μέσω του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός, οι τάσεις μπορεί να μεταφέρονται στη βάση του κρανίου, άρα και στον αυχένα.

Στα δόντια μας τώρα αρχικά οι συνέπειες αυτές είναι ορατές ως μικρές βλάβες στο κοπτικό άκρο. Αν αυτό δε θεραπευθεί, τότε αυτές οι βλάβες με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο έντονες, οπότε βλέπουμε:

α) εντυπώματα στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών και

β) μικρές ή και μεγαλύτερες βλάβες με τη μορφή αποσπάσεων οδοντικών τμημάτων στη περιοχή του ορίου σώματος δοντιού και ρίζας κοντά στα ούλα, και οι οποίες έχουν τη μορφή χαμόγελου. Αυτού του είδους οι βλάβες συνοδεύονται  τις πιο πολλές φορές από έντονες ευαισθησίες στο ζεστό το κρύο.

Ποια είναι όμως η θεραπεία για το σφίξιμο των δοντιών;

Θεραπεία με την έννοια της εξάλειψης του βρυγμού δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης και μείωσης του. Ο κυριότερος είναι η κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα από τον οδοντίατρο και τον άμεσο συνεργάτη του τον οδοντοτεχνίτη, ο οποίος νάρθηκας θα έχει το σωστό πάχος, για να ηρεμούν οι μύες και να ισομοιράζονται οι τάσεις.

Τον νάρθηκα αυτό  ο ασθενής καλείτε να τον τον φορά συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, κάθε ημέρα ώστε να μπορεί να «δράσει».
Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι ο νάρθηκας αυτός, ο οποίος είναι απόλυτα ανεκτός, καθώς δε δημιουργεί καμία δυσανεξία, δεν σταματά τον βρουξισμό, αλλά αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του. Οι ακούσιες κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πλέον πάνω στο νάρθηκα, με αποτέλεσμα να προστατεύονται τα δόντια από την αποτριβή που προξενεί ο βρουξισμός και παράλληλα μειώνεται η έντονη  μυϊκή δραστηριότητα.

Αν λοιπόν καταλαβαίνετε ή σας λένε ότι σφίγγετε τα δόντια σας… απευθυνθείτε στον οδοντίατρος σας. Υπάρχει λύση να προστατέψετε τα δόντια σας κ το χαμόγελο σας!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.