Site icon Doctoranytime Blog

Σεπτέμβριος και νέα αρχή: Τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

6 βήματα για να κάνεις μια νέα αρχή-nea arxh

Είναι γεγονός ότι κάθε Σεπτέμβρης αποτελεί και μία μικρή Πρωτοχρονιά. Την αρχή, δηλαδή, για μία σεζόν που ο καθένας θέτει νέους στόχους, τους οποίους θα ήθελε να πραγματοποιήσει. Πολλές φορές, το να ξεκινήσεις μία νέα συνήθεια ή προσπάθεια φαίνεται αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγεις να το κάνεις και αν περάσει αρκετός καιρός θεωρείς ότι είναι πια αργά. Πως μπορείς, λοιπόν, να κάνεις τη νέα αρχή πιο εύκολη;

Πήγαινε βήμα-βήμα

Για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου χρειάζεται να κοιτάζεις το επόμενο βήμα. Όχι το τέλος της διαδρομής. Είναι πολύ όμορφο να ονειρεύεσαι που θέλεις να φτάσεις. Για να φτάσεις εκεί, όμως, χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα τη φορά και να σπας την προσπάθειά σου σε μικρότερα κομμάτια. Έτσι, κάθε φορά κοιτάς μόνο το επόμενο μικρό κομματάκι και γίνεται πιο εύκολο.

Θέσε πραγματικούς στόχους

Σε κάθε στόχο είναι σημαντικό να αναρωτιέσαι, αν ο στόχος που έχεις βάλει είναι ο στόχος που θέλεις για τον εαυτό σου ή ο στόχος που πιστεύεις ότι θα ήθελαν οι άλλοι για εσένα. Για παράδειγμα βάζεις στόχο να ξεκινήσεις γυμναστήριο. Θα πρέπει να διαχωρίσεις, αν η απόφαση αυτή αποτελεί δική σου εσωτερική ανάγκη ή ενέργεια που αναμένουν οι άλλοι από σένα.

Φέρσου καλά στον εαυτό σου

Έχε στο μυαλό σου πως με το να μιλάς άσχημα και να μην έχεις πίστη στον εαυτό σου δε βοηθάς τον εαυτό σου. Αντίθετα, όταν περιμένεις την τέλεια προσπάθεια και τίποτα λιγότερο από τον εαυτό σου, τότε το μόνο που κερδίζεις είναι να παραμένεις αδρανής. Σε κάθε νέα αρχή και προσπάθεια πρέπει να ξεκινάς να μιλάς πιο όμορφα στον εαυτό σου. Να τον υποστηρίζεις και όταν δεν τα καταφέρνει να λες δεν πειράζει. Μπορεί να απέτυχε μια προσπάθεια, αλλά αύριο ξεκινάει μία καινούρια. Αν δεν τα κατάφερες σήμερα, δε σημαίνει ότι δε θα τα καταφέρεις ούτε αύριο.

Επίτρεψε σου την αποτυχία

Χρειάζεται να έχεις υπομονή. Να επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποτύχει. Ακόμη και να στεναχωρηθεί ή να βιώσει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα της αποτυχίας. Έχουμε μάθει να πιστεύουμε πως επιτυχία είναι μόνο ότι πετυχαίνουμε με την πρώτη προσπάθεια. Δεν έχουμε καταλάβει, όμως, ότι η επιτυχία είναι, να προσπαθείς παρά τις αποτυχίες, ώσπου να φτάσεις στο στόχο σου. Δεν έχει σημασία αν δεν πήρες το πτυχίο στην ξένη γλώσσα, δίνοντας πρώτη φορά εξετάσεις. Αν δεν πέρασες τα σήματα του διπλώματος με την πρώτη. Διότι δε σημαίνει ότι δε θα μάθεις την ξένη γλώσσα ή δε θα γίνεις καλός οδηγός. Μάλιστα, μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες, αλλά εν τέλει να είσαι πολύ καλύτερος από πολλούς ανθρώπους που τα κατάφεραν με την πρώτη.

Ξέχασε τη Δευτέρα

Είναι σημαντικό να ξεκινάς τη νέα σεζόν με περισσότερη αισιοδοξία, κυνηγώντας τους στόχους σου χωρίς εμμονή. Προσπαθώντας κάθε μέρα να γίνεις ένα βήμα καλύτερος σε ότι σε ενδιαφέρει. Άλλωστε, δεν έχει σημασία αν δεν τα καταφέρεις από τη Δευτέρα. Ακόμα κι αν δεν ξεκίνησες τη δίαιτα σου τη Δευτέρα μπορείς να το κάνεις την Τρίτη και δε θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Αν δεν ξεκίνησες από Σεπτέμβρη την ξένη γλώσσα,  το άθλημα που ήθελες ή την αίτηση για το μεταπτυχιακό μπορείς να το κάνεις και τον Οκτώβρη.

Ακολούθησε το δικό σου χρόνο

Το να απογοητεύεσαι και να τα παρατάς γιατί δεν ξεκίνησες κάτι από μία υποτιθέμενη αρχή, ενώ ο χρόνος είναι ξεκάθαρα υποκειμενικός μόνο πίσω μπορεί να σε κρατήσει. Ξεκίνα, λοιπόν, την προσπάθειά σου στο χρόνο σου και προχώρα στο ρυθμό σου, αδιαφορώντας για το πόσο γρήγορα ή αργά πηγαίνουν οι γύρω σου. Δεν έχετε ούτε τα ίδια ερεθίσματα, ούτε τους ίδιους φίλους, ούτε τα ίδια προβλήματα, ούτε τις ίδιες ανάγκες. Συνεπώς, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η σύγκριση παρά μόνο να σε κάνει να νιώσεις άσχημα με τον εαυτό σου.

 

Exit mobile version