Πώς να επιτύχετε τον απογαλακτισμό του μωρού σας

Απογαλακτισμός μωρού: πώς να τον πετύχετε

Ο απογαλακτισμός ενός μωρού είναι πολύ σημαντικός για τη συναισθηματική του υγεία και θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Δες ακόμα: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για τα βρέφη;
Για τα οφέλη του θηλασμού έχουν γίνει πολλές και εκτενείς αναλύσεις. Τα ευρήματα έχουν δείξει πως ο μητρικός θηλασμός θωρακίζει τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού και βελτιώνει το δείκτη νοημοσύνης στην προσχολική και σχολική ηλικία. Για κάθε επιπλέον μήνα θηλασμού που προσφέρουμε στο μωρό βελτιώνεται η μαθησιακή του επίδοση, καθώς και η επίδοσή του στα γλωσσικά τεστ.

ο μητρικός θηλασμός και τα οφέλη του

Ένα μωρό πρέπει να διατρέφεται αποκλειστικά μέσω θηλασμού τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες ζωής του, ενώ στη συνέχεια και για τους επόμενους 6 πρέπει να συνδυάζεται με τα ενδεδειγμένα βρεφικά γάλατα, για τα οποία έχει γίνει αναφορά και ανάλυση σε προηγούμενο άρθρο μας. Ο θηλασμός που διαρκεί ένα έτος αυξάνει κατά πολύ την νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού, ήτοι σχεδόν 4 μονάδες παραπάνω.

Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος αυτού πρέπει να γίνει σταδιακά ο απογαλακτισμός του παιδιού και η εισαγωγή του αποκλειστικά στα γάλατα του εμπορίου που είναι ενδεδειγμένα για την εκάστοτε ηλικία του παιδιού.
Το χρονικό διάστημα που επιλέγει μία μητέρα να θηλάσει είναι εντελώς προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από το μωρό.

Είναι πολύ σημαντικό, όταν αποφασίσετε να διακόψετε το θηλασμό να το κάνετε σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του μωρού. Γενικότερα, δεν παρατηρείται συχνά ένα μωρό να δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι θέλει να διακόψει το θηλασμό.

Ωστόσο, με τον καιρό αρχίζει να αποκτά νέες συνήθειες και ενδιαφέροντα και χάνει σταδιακά το ενδιαφέρον του να θηλάσει. Φυσικά το στήθος δεν παράγει επ’ αόριστον γάλα. Μετά το πρώτος έτος μειώνεται αρκετά μέχρι να σταματήσει να παράγεται εντελώς.

Πώς να επιτύχω τον απογαλακτισμό;

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να μην προσφέρετε από μόνη σας το στήθος σας στο μωρό προς θηλασμό και να του παρέχεται εναλλακτικά το μπιμπερό. Φυσικά, όταν δείχνει να το αποζητά έντονα καλό θα ήταν να του το προσφέρετε. Σταδιακά το ίδιο το μωρό θα πάψει πια να το έχει τόση πολλή ανάγκη και θα το αντικαταστήσει με το μπιμπερό από μόνο του.

Αν οι συνθήκες εργασίας σας δεν σας επιτρέπουν να θηλάσετε όλο το χρονικό διάστημα που ενδείκνυται μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία του απογαλακτισμού νωρίτερα. Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όπως και να ‘χει είναι ότι ο απογαλακτισμός πρέπει να γίνει σταδιακά, διότι η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικό κενό στο παιδί.

Καλύτερα να μην γίνεται σε περίοδο που το παιδί ούτως ή άλλως προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μία νέα κατάσταση. Φροντίστε από πριν το τάισμα με μπιμπερό να είναι ήδη μία συνήθεια για το παιδί, ώστε να το δεχθεί ευκολότερα.
Τέλος, διατηρήστε τη σωματική σας επαφή με το παιδί όταν θα το ταΐζετε με μπιμπερό, καθώς είναι σημαντικό να νιώθει συναισθηματικά πλήρες και ασφαλές.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.