Πώς να διατηρήσω το γάμο μου ζωντανό στο πέρασμα του χρόνου

Πώς να διατηρήσω το γάμο μου στο πέρασμα το χρόνου

Πώς να διατηρήσω το γάμο μου στο πέρασμα το χρόνουΓράφει η Αγγελική Κουβαρά, ψυχολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τα ποσοστά διαζυγίων στη σύγχρονη εποχή αγγίζουν το 25%. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση. Παρόλα αυτά, σήμερα οι γάμοι είναι οι καλύτεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Στόχος μας δεν είναι να τονίζουμε συνέχεια την παθολογία και τη δυσλειτουργία μας. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για τα τρία βασικότερα σημεία μίας σχέσης που συντελούν στο να είναι επιτυχημένη.

Ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία στο γάμο για μια ικανοποιητική σχέση;

Δεν υφίσταται γάμος που να μην είναι «διεθνικός». Εξάλλου, ο γάμος είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο ελεύθερα πρόσωπα. Οι σύζυγοι είναι πρόσωπα διαφορετικά και επομένως, η αγάπη δεν μπορεί να είναι εγωιστική. Άλλωστε, το διαφορετικό μέσα στη σχέση περιλαμβάνει και  την συμπληρωματικότητα. Παράλληλα, όμως, προκαλεί και δυσκολία δεδομένου ότι χρειάζεται να κάνουμε την υπέρβαση του εαυτού, προκειμένου  να κατανοήσουμε τον άλλο.

Στην ψυχοθεραπεία μιλάμε για τρεις θεμελιώδεις πλευρές του γάμου: τη δέσμευση, την οικειότητα και τη σεξουαλικότητα.

Η δέσμευση στο γάμο

Η δέσμευση στο γάμο είναι η κοινή απόφαση επένδυσης στη σχέση μακροχρόνια. Είναι εκείνο το στοιχείο που οδηγεί στην αφοσίωση, στη σιγουριά και στη βεβαιότητα ότι η ευημερία του ενός συντρόφου συνεπάγεται την ευημερία και την ανάδειξη του άλλου. Αφετηρία αποτελεί η δέσμευση προς τον εαυτό μας. Δέσμευση σημαίνει «αποφασίζω να κλείσω πίσω μου την πόρτα και να παλεύω τις όποιες δυσκολίες», σημαίνει προσπάθεια από κοινού για μια λειτουργική σχέση, ώστε να αναδειχτεί η μοναδικότητα του κάθε προσώπου.

Η οικειότητα στο γάμο

Η οικειότητα υφίσταται όταν νιώθουμε το σύντροφο μας  ως τον καλύτερο μας φίλο. Τα παλαιότερα χρόνια στους γάμους δεν υπήρχε οικειότητα ανάμεσα στα ζευγάρια, διότι στα σοβαρά θέματα δεν εμπιστεύονταν τους συντρόφους τους για να τα συζητήσουν, αλλά τους γονείς, τα αδέρφια ή τους φίλους τους. Η οικειότητα στο ζευγάρι περιλαμβάνει το μοίρασμα επιθυμιών, συναισθημάτων, αναμνήσεων, ακόμα και προβλημάτων.

Σεξουαλικότητα και γάμος

Η σεξουαλικότητα αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ζευγάρι μέσα στο γάμο στο πέρασμα των χρόνων, έρχεται να επουλώσει τις πληγές της καθημερινότητας και που έστω για κάποια λεπτά το ζευγάρι μπαίνει σε έναν άλλο χώρο.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.