Πώς μοιάζουν οι πρώτες καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά;
Θυμάσαι την εποχή που επέλεγες προορισμό με βάση το που θα σου άρεσε να πας; Η’ που δεν είχες ξαναπάει μέχρι τώρα; Ε, αν έχεις κάνει παιδάκι, ξέχνα τα αυτά.
Δες ακόμα: Που’ ναι τα χρόνια, ωραία χρόνια…
Έχω λατρεία στα Κυκλαδίτικα νησιά (και όχι άδικα έτσι; απ’ όσο τα θυμάμαι είναι πολύ ωραία!).
Δυστυχώς, η τελευταία μας εμπειρία από ένα τέτοιο νησί, τη Νάξο, ήταν στην πρώτη μου εγκυμοσύνη όπου φύγαμε άρον άρον ανήμερα της Παναγίας, μετά από μια κρίση πόνου, γιατί δεν υπήρχε υπέρηχος στο νησί να δούμε αν το μωρό ήταν καλά!
Οι διακοπές μας πλέον κανονίζονται με βάση τα εξής:
1) Να υπάρχει τουλάχιστον ένα κέντρο υγείας σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων.
2) Να είναι σχετικά “κοντά” στην Αθήνα ώστε να μην μας τρώνε οι δρόμοι και αν χρειαστεί να μπορούμε να επιστρέψουμε εκτάκτως.
3) Να έχει θάλασσες κατάλληλες για μικρά παιδιά –με καθαρά, ζεστά και ρηχά νερά
4) Να διαθέτει παραλίες στοιχειωδώς οργανωμένες για να μην κουβαλάμε όλο μας το βιο κάθε φορά.
5) Με καταλύματα ασφαλή για τα παιδιά, και κοντά στη θάλασσα.
Πόσο διαφορετική είναι και η προετοιμασία;
Και φυσικά η διαφορά με το παρελθόν δεν σταματά στα κριτήρια επιλογής προορισμού. Αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η προετοιμασία για τις διακοπές είναι κι αυτή…κάπως διαφορετική.
Θυμάσαι που το βράδυ πριν σαλπάρεις με το πλοίο της γραμμής, πετούσες στη βαλίτσα 3-5 κοντά φουστανάκια, άλλα τόσα παρεό και την πετσέτα θαλάσσης;
Θυμάσαι που στο νεσεσεράκι σου χωρούσαν όλα σου τα καλλυντικά αλλα και τα αντηλιακά σου;
Θυμάσαι που έκλεινε η βαλίτσα δίχως πολύ σπρώξιμο; Ε κι αυτό το ξεχνάς.
Τώρα ξεκινάς αρκετές μέρες πριν. Σημειώνεις σε μια μακριά λίστα ότι σκέφτεσαι πως θα χρειαστείς – την ώρα που κάνεις συνήθως κάτι εντελώς άσχετο και τα χέρια σου είναι λερωμένα/βρεγμένα/ακατάλληλα για να πάρουν στυλό. Ο,τι δεν έχεις από αυτά, πας και το αγοράζεις!
Αυτές είναι οι κατηγορίες που έχεις να καλύψεις για το μωρό σου:
– Ρούχα (ελαφριά, αλλά λίγο πιο βαριά για την ψύχρα το βράδυ).
– Καπέλα (απλό καπέλο για τη βόλτα, ειδικό καπέλο για τη θάλασσα με UV προστασία, 2ο καπέλο για να προλαβαίνει να στεγνώσει το προηγούμενο).
– Πάνες κανονικές και πάνες αδιάβροχες.
– Κρέμες αλλαγής και μωρομάντηλα.
– Αντιηλιακό, μαγιό και αντιηλιακή μπλούζα.
– Φαρμακείο πρώτης ανάγκης (που να καλύπτει από τσιμπήματα, μέχρι πυρετό, πέσιμο, κόψιμο – και από γαστρεντερίτιδα και από αιχμηρό αντικείμενο).
– Παιχνίδια (τα αγαπημένα του αλλά και νέα για να του κρατήσεις το ενδιαφέρον του στις διαδρομές).
– Μούλτι και φαγητοδοχεία αν έχετε μπει στις στερεές, θερμός αν πίνει σκονόγαλα, τίποτα από αυτά αν θηλάζει ακόμη (ε όταν έλεγα εγώ ότι είναι ευκολία ο θηλασμός γελούσατε).
– Σωσίβια/μπρατσάκια/γιλέκα με τουβλάκια ή ότι άλλο κρίνετε χρήσιμο.
(Προσοχή! Στη δική μας περίπτωση, κανένα από τα παιδάκια μας δεν προτίμησε “ξένο” σώμα. Αντίθετα και τα δύο βολεύονταν στο μεγάλο ανθρωπόμορφο σωσίβιο ονόματι “μαμά” – και σπανιότερα “μπαμπάς”).
Όπως βλέπεις η λίστα είναι μεγαλούτσικη. Η βαλίτσα κλείνει δυσκολότερα.
Ποιά είναι τα καλά και ποιά τα “άσχημα” νέα;
Στα καλά νέα όμως, για εσένα και τον άντρα σου παίρνεις πολύ λιγότερα ρούχα, γιατί μη νομίζεις ότι θα αντέχετε να βγαίνετε και πολλές βόλτες. Πράγμα που με περνάει στην τρίτη και μεγαλύτερη διαφορά: το καθημερινό σας πρόγραμμα.
Δεν έχει χουζούρι, πρωινό με την ησυχία σας, και άραγμα στην παραλία ολημερίς μέχρι ως ότου πεινάσετε.
Θυμάμαι το πρώτο καλοκαίρι ο γιος μας ήταν 7 μηνών και ξυπνούσε 7 το αργότερο. Την πρωινή βάρδια την αναλαμβάναμε με τον άντρα μου εναλλάξ.
Έπειτα, τρώγαμε πρωινό στα πεταχτά γιατί έπρεπε να κατέβουμε στη θάλασσα, πριν ο ήλιος γίνει υπερβολικά δυνατός. Σύντομα επιστροφή σπίτι για τον πρώτο ύπνο και μαγείρεμα του μεσημεριανού.
Στο τσακίρ κέφι, αν βρίσκαμε καλό, σκιερό σημείο, ύπνος στο καρότσι για το μωρό και γρήγορη βουτιά για μας (εγώ, αν θυμάμαι καλά, είχα βρέξει το κεφάλι μου 2-3 φορές σε όλες τις διακοπές). Το μεσημέρι αναγκαστικά μέσα στο σπίτι ή σε καμιά ταβέρνα μέχρι να πέσει λίγο ο ήλιος για τη 2η βουτιά της μέρας.
Μετά από τα τόσα πέρα δώθε, το βράδυ συνήθως κοιμόμασταν ταυτόχρονα με το μωρό. Άλλωστε ποτέ δεν ξέραμε πόσα ξυπνήματα θα μας περίμεναν μέσα στη νύχτα. Ρισκάρεις; Δεν ρισκάρεις;
Για να μην είμαι υπερβολική ωστόσο, να πω οτι έχω φίλες που τα παιδάκια τους κοιμόντουσαν του καλού καιρού, όλο το βράδυ, και τη μέρα, όπου κι αν τα πηγαίναν, κι έτσι πέρασαν ζωή και κότα. Εμείς δεν ήμασταν από τους τυχερούς.
Όπως και να’χει όμως, παρά την ταλαιπωρία, είμαι προσωπικά της άποψης να διαλέγετε όμορφους προορισμούς, να αλλάζετε παραστάσεις, και να πάρετε ένα μικρό ρίσκο εν ανάγκη. Αξίζει!
Κι εγώ ακόμη προσπαθώ να πείσω τον σύζυγο. Αλλά από τότε που πήγαμε Σκύρο και κουβαλούσε το καρότσι και την τσάντα αλλαγής στα σκαλιά της χώρας, ενώ η παραλία δίπλα στο ακριβούτσικο ξενοδοχείο που μέναμε ήταν με πελώρια κύματα και έπρεπε κάθε μέρα να οδηγάμε αρκετά, είναι αμετάπειστος. Ωραία η Σκύρος πάντως!
Καλές διακοπές όπου κι αν πάτε, και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί το χιούμορ σας μαζί και την καλή σας διάθεση. Πάντα βοηθάνε αυτά τα δυο, αλλά ειδικά όταν πας διακοπες με παιδί για πρώτη φορά, είναι απαραίτητα!
Είς το επανιδείν, με τα terrible twos, or threes, or ..fours???
Άυπνη μητέρα 2 παιδιών, που μετά απο 12 χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο, τα παράτησε όλα και πήγε να γίνει Πριγκίπισσα σε μια μικρή, εξωτική χώρα των Βαλκανίων. Τη φιλοξενούμε εδώ για να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της στη μητρότητα, με χιούμορ, σαρκασμό και αγάπη. Σαν τη μεγάλη σας αδερφή ή τη μικρή σας θεία. Περισσότερα για την αφεντιά της εδώ: www.iprigipessa.com