Την ηρεμία και γαλήνη των διακοπών μπορούν να μας την ταράξουν προβλήματα των αυτιών που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.
Δες ακόμα: Ωτίτιδα στα παιδιά
Εκτός από την εξωτερική ωτίτιδα, κάποιες φορές συμβαίνουν τραυματισμοί του τυμπάνου κατά τη διάρκεια κάποιου θαλάσσιου σπορ, ενώ δεν είναι σπάνιος ο τραυματισμός του αυτιού από την είσοδο κάποιου εντόμου μέσα στον ακουστικό πόρο.
Θαλάσσια σπορ
Τα θαλασσινά σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ κλπ) βάζουν σε «δοκιμασία» τα αυτιά και μπορούν να τους προκαλέσουν ελαφρές ή βαριές βλάβες. Η διάτρηση τυμπάνου είναι ο πιο συχνός τραυματισμός και συμβαίνει έπειτα από απότομο πέσιμο στο νερό ή κτύπημα στο αυτί.
Μερικές φορές το τύμπανο μπορεί να σπάσει με τον …πιο απίθανο τρόπο.
Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει ξαφνικός, έντονος πόνος βαθιά στο αυτί που κρατάει λίγα λεπτά και μερικές φορές τρέχει λίγο αίμα, που όμως σταματά σύντομα. Ο πόνος υποχωρεί σε λεπτά αλλά μένει ένα «μπούκωμα στο αυτί», ένα βουητό ενώ δεν ακούτε καλά από αυτό το αυτί.
Τι να κάνετε
- Αν μετά από μια πτώση στο νερό νιώσετε πόνο, μπούκωμα στο αυτί, βαρηκοΐα, βουητό, αστάθεια ή ίλιγγο πρέπει να εξετασθείτε άμεσα!
- Μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα αλλά απαγορεύεται να βάλετε σταγόνες
- Δεν πρέπει να μπει καθόλου νερό στο αυτί μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Επισκεφτείτε τον το συντομότερο προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάτρηση, τι μέγεθος έχει, να μετρήσει την ακοή σας και να σας δώσει τη σωστή αγωγή και τις αναγκαίες οδηγίες
- Εάν το αυτί δεν μολυνθεί, τις περισσότερες φορές η διάτρηση επουλώνεται μόνη της και σπάνια θα πρέπει να επέμβει χειρουργικά ο Ωτορινολαρυγγολόγος
- Σε περίπτωση που μολυνθεί το αυτί και αρχίσει να βγάζει πύον, τότε μπορεί να προκληθούν καταστροφές του τυμπάνου και των μικρών οσταρίων του αυτιού. Οπότε, προσοχή! Τηρήστε με ευλάβεια τις οδηγίες του ιατρού σας!
Έντομο μέσα στο αυτί
Και επειδή Ελλάδα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο θάλασσα, προβλήματα στο αυτί μπορούμε να έχουμε από έντομα ή ζωύφια, ιδίως στην ύπαιθρο.
Γιατί κάποια έντομα μπαίνουν στο αυτί; Πιθανόν προσελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού ενώ ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες, απλά ψάχνουν για λίγο ίσκιο! Όταν όμως μπουν μέσα στο αυτί μπλέκονται στο κερί και δεν μπορούν να ξαναβγούν.
Ο ακουστικός πόρος μπορεί να προσελκύσει κάποιο έντομο που θα παγιδευτεί από το κερί.
Τα μεγαλύτερα έντομα όταν μπουν δεν μπορούν να στριφογυρίσουν, ούτε να συρθούν προς τα έξω. Προσπαθούν να απελευθερωθούν και η κίνησή τους προκαλεί πόνο και πραγματικό πανικό, διότι κάθε κίνηση ακούγεται σαν …έκρηξη!
Και ακόμα χειρότερα, τα πόδια τους έχουν αιχμηρά μικροσκοπικά νύχια που τραυματίζουν το λεπτό δέρμα του πόρου και προκαλούν πόνο. Ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, από έναν τόσο μικροσκοπικό εισβολέα!
Τι να κάνετε
Κρατήστε την ψυχραιμία σας και ρίξτε λίγο λάδι ή οινόπνευμα μέσα στον ακουστικό πόρο. Απλά ρίχνοντας λίγο λάδι ή οινόπνευμα το έντομο πνίγεται! Πηγαίνετε όμως στον ΩΡΛ για να το αφαιρέσει!
Και οι δύο ουσίες θα πνίξουν σε λίγα δευτερόλεπτα το έντομο και θα ησυχάσετε! Όμως ποτέ μην προσπαθήσετε να το βγάλετε μόνοι σας, μπορεί να παραμείνουν κομμάτια από τα νύχια του καρφωμένα στο δέρμα και να γίνουν εστία βαριάς μολύνσεως.
Πρέπει να σας δει το συντομότερο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος που θα αφαιρέσει πλήρως το έντομο και θα περιποιηθεί το αυτί σας.
Η οξεία εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή είναι η μόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου, που είναι ο «σωλήνας» που οδηγεί στο τύμπανο.
Πρόκειται δηλαδή για δερματική μόλυνση. Στην εξωτερική ωτίτιδα το δερμα του πόρου φλεγμαίνει, πονάει και συχνά το αυτί βγάζει υγρό
Όπως συμβαίνει με το δέρμα μας σε κάθε περιοχή του σώματος, ο ακουστικός πόρος έχει και αυτός μικρόβια.
Όταν το δέρμα του πόρου τραυματιστεί (π.χ. από τι χρήση μπατονέτας) ή μπει νερό στον πόρο και δεν απομακρυνθεί, μικρόβια και μύκητες που ήδη “κατοικούν” εκεί, βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν την περιοχή.
Ο ασθενής αναφέρει πόνο, φαγούρα, «μπούκωμα» στο αυτί ενώ το αυτί βγάζει ένα υγρό το οποίο μυρίζει άσχημα μερικές φορές.
Εικόνα βαριάς εξωτερικής ωτίτιδας με υγρό να τρέχει από τον πόρο
Η εξωτερική ωτίτιδα είναι πολύ πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες που πλενόμαστε πιο συχνά αλλά κυρίως που κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα.
Μερικές φορές μάλιστα είναι τόσο έντονη η φλεγμονή που ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο και καταλήγει απεγνωσμένος στα επείγοντα του εφημερεύοντος νοσοκομείου.
Ο πιο συχνός Μύθος
«Μολύνθηκε το αυτί μου, το νερό της θάλασσας πρέπει να ήταν βρώμικο».
Η Αλήθεια
Δεν είναι η “βρωμιά” του νερού που μολύνει το αυτί. Το πρόβλημα είναι πως το νερό παγιδεύεται μέσα στο αυτί, το δέρμα διατηρείται μουσκεμένο και αυτές οι συνθήκες βοηθούν στην ανάπτυξη και στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που βρίσκονται ήδη στον πόρο.
Τι να μην κάνετε
Μη βάζετε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο βαθιά στο αυτί σας. Και όταν λούζεστε ή μετά το κολύμπι σιγουρευτείτε πως δεν έχει μείνει νερό στο αυτί.
Για να απομακρυνθεί το νερό, απλά γυρίστε το κεφάλι σας προς τον ώμο και τραβήξτε ελαφριά το πτερύγιο προς τα πίσω. Το νερό θα φύγει!
Τι να κάνετε
Αν έχετε πόνο, φαγούρα και νιώθετε το αυτί μπουκωμένο πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μην πάρετε σταγόνες μόνοι σας από το φαρμακείο, αφενός δεν αρκούν για γίνετε καλά και αφετέρου αν υπάρχει πρόβλημα στο τύμπανο μπορεί να κάνετε σοβαρή ζημιά.
Η χρήση θερμοφόρας βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και επιταχύνει την ίαση. Και προσοχή να μην μπει ξανά νερό στο αυτί μέχρι να γίνετε καλά.
Τι κάνουμε εμείς
Το αυτί που πάσχει καθαρίζεται με ειδικά εργαλεία, τοποθετείται ειδικό τολύπιο βαμβακιού μέσα στον πόρο για να «συγκρατεί» τις σταγόνες που θα συνταγογράψουμε και ο ασθενής ξεκινάει την τοπική φαρμακευτική αγωγή που ταιριάζει στη δική του περίπτωση.
Σκοπός μας είναι το αυτί να «στεγνώσει» και να γίνει καλά. Σε άτομα που ταλαιπωρούνται συχνά από εξωτερική ωτίτιδα, διδάσκουμε τρόπους πρόληψης και αποφυγής της νόσου.