Προβιοτικά: Ο πιο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων του πεπτικού
Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τα προβιοτικά και τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η εξέλιξη της επιστημονικής τεχνολογίας και οι αυξημένες σύγχρονες διατροφικές ανάγκες οδήγησαν στη γέννηση των λειτουργικών τροφίμων.
Δες ακόμα: Ουρολοίμωξη: πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα
Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με ζωντανούς οργανισμούς ή στερόλες ή αποτελούν τρόφιμα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί αλλεργιογόνα συστατικά. Τα προβιοτικά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία τροφίμων και ο λόγος που τα έχει καταστήσει τόσο δημοφιλή είναι ότι αποτελούν έναν εύκολο τρόπο βελτίωσης της ανθρώπινης διατροφής.
Τι είναι και από πού προέρχονται;
Η λέξη προβιοτικό προέρχεται από τις λέξεις προ και βίος, που σημαίνει υπέρ της ζωής. Στον οργανισμό μας «κατοικεί» μία πλειάδα βακτηριδίων τα οποία χωρίζονται σε 400 κατηγορίες και τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του εντέρου, αποτελώντας τη χλωρίδα του, ήτοι τα «καλά βακτήρια».
Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μία καλή υγεία χρειαζόμαστε τη συμβολή αυτών των «καλών» βακτηριδίων. Η χλωρίδα του παχέως εντέρου βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, διευκολύνει την πέψη και αποτελεί μία ασπίδα προστασίας απέναντι στις λοιμώξεις.
Προβιοτικά ονομάζονται τα προϊόντα που περιέχουν ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς. Οι εν λόγω μικροοργανισμοί επιζούν κατά τη διάρκεια της πέψης και κατευθύνονται προς το έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση. Τα πιο δημοφιλή προβιοτικά τρόφιμα είναι κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα όξινα γάλατα και τα γιαούρτια, το γλυκό γάλα με acidophilus και το κεφίρ.
Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία;
Στη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα οι ερευνητές τείνουν να αναλύουν όλο και περισσότερο τις ευεργετικές επιδράσεις των προβιοτικών στην υγεία του εντέρου. Το άγχος της καθημερινότητας εξασθενεί τη χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πάσχοντες από προβλήματα του πεπτικού αλλά και οι ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.
Η κατανάλωση προβιοτικών ενισχύει το διαταραγμένο πεπτικό σύστημα και ανακουφίζει από συπτώματα όπως, το φύσκωμα ή η δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, το προβιοτικό ActiRegularis παρουσιάζει θετική επίδραση στην καλή λειτουργία του εντερικού, ενώ ο μικροοργανισμός L. Casei Defensis ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε περιπτώσεις μολύνσεων.
Πιο συγκεκριμένα τα προβιοτικά:
- Αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και χρόνιες λοιμώξεις, όπως από μύκητες του είδους Candida Albicans
- Ανακουφίζουν από συμπτώματα δυσκοιλιότητας και φουσκώματος
- Βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Ανακουφίζουν από διάρροιες που προέρχονται από τη χρήση αντιβιοτικών
- Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από δυσανεξία στη λακτόζη
- Μειώνουν αισθητά τα επίπεδα χοληστερόλης
- Ενισχύουν την προστασία από διάφορους τύπους εκζεμάτων σε βρέφη και παιδιά
- Μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου
- Προστατεύουν από γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα)
- Σε περιπτώσεις συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, στη νόσο του Crohn, στην καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, στο έλκος, σε μολυσματικές νόσους του εντέρου.
- Προστατεύουν από συμπτώματα τερηδόνας και ουλίτιδας.
Αντενδείξεις
Παρόλο που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι τα προβιοτικά αποτελούν ασπίδα προστασίας για την ανθρώπινη υγεία, έρευνες του πανεπιστημίου του Σεντ Λιούις κατέληξαν ότι η κατανάλωση προβιοτικών δεν έχει ουσιαστικές επιδράσεις στη χλωρίδα του εντέρου.
Ολλανδοί επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ροφήματα προβιοτικών μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο σε ασθενείς με παγκρεατίτιδα, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης μετά από χειρουργείο.
Σε κάθε περίπτωση πριν από κάθε χρήση των προβιοτικών συνιστάται να ενημερώνετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για τυχόν προβλήματα υγείας που έχετε.
Πώς δρουν τα προβιοτικά;
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ο μηχανισμός δράσης τους είναι βασισμένος στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας. Τα προβιοτικά βακτήρια δεν αποικούν στον πεπτικό σωλήνα, αλλά δρουν ευεργετικά απλώς διαβαίνοντάς τον.
Έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξε ότι η κατανάλωση ορισμένων προβιοτικών δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη φλεγμονών του εντέρου.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση τους
Τα προβιοτικά αποτελούν ένα φυσικό τρόπο να επαναφέρουμε σε ισορροπία τη διαταραγμένη υγεία του εντέρου, αρκεί η τελευταία να μην ενέχει παθολογικά αίτια.
Τα προβιοτικά πρέπει να παρασκευάζονται έτσι ώστε να περιέχουν την κατάλληλη ποσότητα ζωντανών οργανισμών μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και να αποδεικνύουν την ευεργετική τους δράση με κλινικές μελέτες.