Site icon Doctoranytime Blog

Προβιοτικά: 20 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κατά 70% από την υγιή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας. Μέσα στο σώμα μας, κυρίως στο έντερο, συμβιώνουν μαζί μας 1.000 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα φιλικά βακτήρια (προβιοτικά) και στα παθογόνα.

Τι είναι τα παθογόνα βακτήρια και πως απειλούμε από αυτά;

Υπάρχουν σε αφθονία στο περιβάλλον. Εισέρχονται στο σώμα με τις τροφές, τον αέρα, το νερό και την επαφή με διάφορα αντικείμενα. Η είσοδός τους είναι αναπόφευκτη. Η εγκατάσταση και η ανάπτυξη τους εξαρτάται από την αντίσταση των φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) και του αμυντικού συστήματος.

Τα παθογόντα μικρόβια εκκρίνουν τοξικές ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη νευρικότητα, το άγχος, την ανυπομονεσία, την επιθετικότηατα και την ακατάπαυστη επιθυμία για γλυκά ή άλλα πρόχειρα βλαβερά φαγητά (τσιπς, φαστ φοοντ κτλ).

Τα  προβιοτικά  (προ-βιοτικά = προάγουν τη ζωή) βοηθάνε στη μείωση της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και προωθούν την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Τα προβιοτικά λοιπόν είναι καλά βακτήρια με κλινικές αποδείξεις για τα πλεονεκτήματά τους στην υγεία μας.

Τα πλεονεκτήματα των προβιοτικών για την υγεία μας

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν το πεπτικό μας σύστημα διατηρείται υγιές ευνοούνται πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Τα προβιοτικά μπορούν να:

  1. Προστατεύουν από λοιμώξεις και βοηθούν στην αντιμετώπισή τους.
  2. Βελτιώνουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  3. Προωθούν και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  4. Ανακουφίζουν από τη διάρροια που προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών.
  5. Προωθούν την υγεία του ουροποιητικού και γυναικολογικού συστήματος.
  6. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της νευρικότητας, του άγχους, της κατάθλιψης, της υπερ-κινητικότητας και της διάθεσης για τσακωμό.
  7. Βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από δυσανεξία στη λακτόζη.
  8. Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα κόπωσης και υπνηλίας, βοηθούν στη συγκέντρωση.
  9. Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
  10. Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.
  11. Παράγουν λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ, Βιοτίνη, Νιασίνη, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη Κ. H βιταμίνη K υπάρχει στη φύση υπό 2 μορφές: ως βιταμίνη K1 (φυτομεναδιόνη ή φυλοκινόνη) που παράγεται από τα φυτά και ως βιταμίνη K2 (μενακινόνη) που συντίθεται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Για την παραγωγή λοιπόν της βιταμίνης Κ2 είναι απαραίτητη η επαρκής λήψη προβιοτικών από τον οργανισμό μας.
  12. Παράγουν μικροβιοκτόνες ουσίες.
  13. Μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ουσίες που παράγουν τα παθογόνα μικρόβια.
  14. Κρατούν το PH του εντέρου ελαφρώς όξινο, έτσι παρεμποδίζεται η ανάπτυξη όλων των εχθρικών βακτηρίων.
  15. Έχουν ανταγωνιστική δράση με επικίνδυνα μικρόβια όπως της σαλμονέλας και σιγκέλες.
  16. Αποτρέπουν δυσκοιλιότητα και διάρροιες.
  17. Ενισχύουν τη δραστηριότητα των προστατευτικών ενζύμων και μειώνουν εκείνες των επιβλαβών.
  18. Μειώνουν τη χοληστερόλη, τη δυσανεξία της λακτόζης.
  19. Βελτιώνουν μερικούς τύπους εκζεμάτων στα βρέφη  και στα παιδιά.
  20. Αποτρέπουν και θεραπεύουν ασθένειες όπως: άσθμα, νευροδερματίτιδα, αρθραλγίες, δυσανεξίες τροφών, κολπικές μυκητιάσεις.

Πηγή: inspireyourlife.gr

 

Exit mobile version