Κι ενώ όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά και να είναι υπό έλεγχο, φτάνει μια στιγμή όπου η πίεση αυξάνεται, το άγχος διογκώνεται, οι λύσεις στερεύουν.
Κάτι αναπάντεχο, ξαφνικό ή κάτι «αναμενόμενο», μια εξελικτική φάση ζωής, μια αλλαγή, νέα δεδομένα, θετικά ή αρνητικά, που απαιτούν προσαρμογή.
Συζητήσεις με φίλους, συγγενείς, ξανά με φίλους, αλλά σα να μην είναι αρκετές, σα να μη φωτίζεται το τοπίο. Και τότε έρχεται η σκέψη, η ιδέα, η απόφαση: «Να ζητήσω βοήθεια».
Τι να περιμένεις από την ψυχοθεραπεία
Τι περιμένει κανείς άραγε από μια συνάντηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας; «Από έναν άγνωστο, που δεν τον γνωρίζει, δεν ξέρει τίποτα για τη ζωή του κι αφού δε βοήθησαν οι φίλοι, πώς θα βοηθήσει εκείνος; Μήπως όμως δώσει μια λύση που θα ανακουφίσει, μήπως πει ξεκάθαρα την γνώμη του και βοηθήσει προς κάποια κατεύθυνση;».
Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η ψυχοθεραπεία;
Γύρω από τη δουλειά της ψυχοθεραπείας υπάρχει πολύ συχνά ένας μύθος. Ο μύθος της μαγικής λύσης, του μαγικού ραβδιού, της εύκολης και γρήγορης ανακούφισης. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που απογοητεύονται στην πρώτη συνεδρία: «Μα δεν θα μου πείτε τι να κάνω; Τι; Δε θα νιώσω γρήγορα καλά; Πρέπει να ξανάρθω;».
Η ψυχοθεραπεία είναι μια διεργασία, η οποία χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου του ατόμου παύει να είναι αποδοτική και λειτουργική. Ο ειδικός είναι «το τρίτο μάτι» που θα βοηθήσει το άτομο να βρει τον εαυτό του, να δυναμώσει και να εντοπίσει τις λύσεις μέσα του, με στόχο να μην χρειάζεται πάντοτε έναν μέντορα για να προχωράει στη ζωή του. Είναι ο καθρέφτης των δυνατών του σημείων που δε μπορεί να δει σε αυτή τη φάση, αλλά ίσως και μιας στάσης που στο σήμερα δεν τον βοηθάει να προχωρήσει και τον δυσκολεύει.
Εάν ο ειδικός πάρει την θέση του «συμβουλάτορα» δε μπορεί να είναι θεραπευτικός και σπάει το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της δικής του ζωής.
Η απόφαση για ψυχοθεραπεία είναι μια απόφαση δύναμης καθώς το άτομο ετοιμάζεται για ένα ταξίδι που μπορεί να εμπεριέχει αγωνία, φόβο, άγχος ή και λύπη αλλά και χαρά, ζωή, ενδυνάμωση, σιγουριά. Σε αυτό το ταξίδι, που απαιτεί χρόνο και υπομονή, πιστός συνοδοιπόρος και όχι οδηγός καλείται να είναι ο κάθε ειδικός με εμπιστοσύνη και σεβασμό στο άτομο που έχει απέναντί του.