Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις κάθε Σεπτέμβρη
Γνώριζες ότι οι γυναίκες είναι πιο συνεπείς στον προληπτικό έλεγχο της υγείας τους σε σχέση με τους άνδρες; Ότι μόλις 1 στους 3 άνδρες έχει υποβληθεί σε εξέταση του προστάτη;
Δες ακόμα: Ποια δικαιολογητικά χρειαζόμαστε για τη νέα σχολική χρονιά;
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα ποσοστά των ανθρώπων που απευθύνονται σε γιατρούς και σε διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, αν και είναι αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που είχε διενεργηθεί, είναι ακόμη σε χαμηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα ήταν ότι:
- Το 21,5% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ τεστ ΠΑΠ.
- Οι 7 στους 10 ανθρώπους που μετρούν την πίεσή τους και οι 8 στους 10 που μετρούν το σάκχαρό τους, το κάνουν για προληπτικούς λόγους.
- Το 2,1% του πληθυσμού άνω των 15 ετών έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις συνέπειες ενός παλαιότερου εγκεφαλικού.
- Το 9,2% του πληθυσμού άνω των 15 ετών πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.
- Το 15,4% του πληθυσμού από 15 ετών και άνω ανέφερε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Τα ποσοστά αυτά υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της πρόληψης μέσω του ιατρικού ελέγχου. Επίσης, διαπιστώνεται ότι παρόλο που πλέον ο κόσμος είναι ενήμερος ότι εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ ή η εξέταση του προστάτη σώζουν ζωές, αξιοσημείωτη μερίδα του πληθυσμού εξακολουθεί να αμελεί τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται.
Για να μπορείς να θυμάσαι ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις και πότε ακριβώς, φτιάξε ένα ημερολόγιο και συμπλήρωσέ το κάθε φορά που πραγματοποιείς μία από τις τακτικές σου εξετάσεις. Για να μάθεις ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις, διάβασε παρακάτω.
Προληπτικός έλεγχος
Γυναικολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει κλινική εξέταση, τεστ ΠΑΠ, κολποσκόπηση και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί επιπλέον υπερηχογράφημα διακολπικό ή ωοθηκών. Επίσης, η μαστογραφία μετά την ηλικία των 35 ετών συνιστάται, εκτός κι αν υπάρχει οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ή ο γιατρός συστήσει να γίνει νωρίτερα. Πριν από αυτή την ηλικία, συνιστάται ψηλάφηση μαστού από το γυναικολόγο σου και αυτοεξέταση από εσένα την ίδια.
Δερματολογικός έλεγχος: Ο δερματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μια απλή κλινική εξέταση σε εξειδικευμένο δερματολογικό ιατρείο και αν ο δερματολόγος εντοπίσει κάτι θα σε παραπέμψει σε περαιτέρω ιστολογικό έλεγχο. Σημαντική είναι και η ετήσια εξέταση των σπίλων στο σώμα σου, καθώς και η καταγραφή του σχήματος και της υφής τους, ώστε να παρατηρούνται τυχόν αλλαγές.
ΩΡΛ έλεγχος: Στην προαναφερθείσα έρευνα καταγράφηκε ότι 1 στους 20 ανθρώπους άνω των 15 ετών χρησιμοποιεί είτε ακουστικά βαρηκοΐας είτε άλλα βοηθήματα ακοής, ενώ 2 στους 10 άνω των 15 ετών παρουσιάζει δυσκολία στην ακοή, αν και δεν φοράει κάποιο ακουστικό. Αυτό καθιστά αναγκαίο τον προληπτικό έλεγχο ακοής, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο ετήσιο check up σου. Μία επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ για κλινική εξέταση και ακοόγραμμα είναι αυτό που θα χρειαστεί για τη διάγνωση τυχόν προβλημάτων.
Ενδοκρινολογικός έλεγχος: Κάθε αρχές Σεπτέμβρη καλό θα ήταν να συμπεριλάβεις στο check up σου και έναν έλεγχο του θυρεοειδούς σου. Στην εξέταση συμπεριλαμβάνεται τόσο αιματολογική εξέταση όσο και η κλινική εξέταση από ενδοκρινολόγο με ψηλάφηση του λαιμού για να διαγνωστεί τυχόν διόγκωση του αδένα.
Οφθαλμολογικός έλεγχος: Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, 1 στους 2 ηλικίας από 15 ετών και άνω φοράει γυαλιά, φακούς επαφής ή άλλα βοηθήματα όρασης. Οι άνδρες που φορούν γυαλιά οράσεως αγγίζουν το ποσοστό 47,8%, ενώ οι γυναίκες το 57,5%. Τα μάτια σου πρέπει να τα ελέγχεις τακτικά, ακόμη κι αν δεν έχεις διαγνωστεί με κάποια πάθηση. Ειδικότερα γύρω στην ηλικία των 40 ετών είναι σημαντικός ο έλεγχος της πίεσης των ματιών. Σε όποια ηλικία και αν είσαι, αν νιώθεις ασυνήθιστα συμπτώματα, ζαλάδες ή θολή όραση πρέπει απαραιτήτως να επισκεφθείς άμεσα έναν οφθαλμίατρο.
Οδοντιατρικός έλεγχος: Ο οδοντιατρικός προληπτικός έλεγχος συνιστάται να γίνεται ανά 6 μήνες. Συμπεριλαμβάνει καθαρισμό δοντιών και έλεγχο για τυχόν προβλήματα (τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Δεν πρέπει να περιμένεις να πονέσει κάποιο δόντι σου για να επισκεφθείς έναν οδοντίατρο.
Καρδιολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει μία τυπική κλινική εξέταση από καρδιολόγο και καρδιογράφημα. Αναλόγως της ηλικίας και της κλινικής κατάστασης του ασθενή μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτροκαρδιογράφημα, holter ρυθμού και πίεσης, τεστ κοπώσεως και υπερηχογράφημα.
Αιματολογικός έλεγχος: Συνήθως αρκεί μία απλή γενική εξέταση αίματος για να ανιχνευθεί αν κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σου. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο επιπλέον που θέλεις ή πρέπει να ελέγξεις (όπως για παράδειγμα έλεγχο του θυρεοειδούς) μπορείς να το ζητήσεις από το μικροβιολόγο. Μεταξύ άλλων η γενική εξέταση αίματος περιλαμβάνει έλεγχο αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης, λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, ερυθροκυτταρικών δεικτών κ.ά.
Ουρολογικός έλεγχος: Περιλαμβάνει μικροβιολογική εξέταση ούρων για τον εντοπισμό παθήσεων όπως η ουρολοίμωξη ή η κυστίτιδα. Η εξέταση γίνεται με τη συλλογή ούρων και στη συνέχεια, τη μικροβιολογική εξέτασή τους, καθώς και καλλιέργεια. Συμπεριλαμβάνεται και αντιβιόγραμμα αν εντοπιστεί μικρόβιο.
Κράτα τον έλεγχο της υγείας σου στα χέρια σου
Για να έχεις πάντα τον έλεγχο, μην αμελείς τις ιατρικές σου εξετάσεις. Κλείσε ραντεβού για διαγνωστικές εξετάσεις και ραντεβού με τον ειδικότητα του γιατρού που σε ενδιαφέρει μέσω του doctoranytime και απόφυγε την ταλαιπωρία και την αναμονή.