Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr
Οι συνέπειες του καπνίσματος για τον οργανισμό έχουν αναλυθεί πολλές φορές και οι δυσμενείς για την υγεία επιδράσεις έχουν τονιστεί επανειλημμένως.
Πόσο σοβαρές όμως είναι οι συνέπειες στο έμβρυο όταν μία εγκυμονούσα καπνίζει;
Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια της ζωής του στο παιδί που κυοφορεί η καπνίστρια;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry τα παιδιά των καπνιστριών παρουσιάζουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους, όπως επιθετικότητα, αντικοινωνικότητα και απώλεια συγκέντρωσης.
Οι χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν η Αγγλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ. Κατά την έρευνα οι μητέρες ρωτήθηκαν αν κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και στη συνέχεια, αν τα παιδιά τους συνήθιζαν να εμπλέκονται συχνά σε τσακωμούς και αν δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούν στο μάθημα. Η ανάλυση προσπάθησε να διεξάγει συμπεράσματα σχετικά με το αν τα παιδιά ανατρέφονταν από θετούς γονείς ή από τους βιολογικούς τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζητούσαν τις βιολογικές μητέρες των υιοθετημένων παιδιών και τις ρωτούσαν αν κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μεγάλωναν με τις βιολογικές τους μητέρες που δεν ήταν καπνίστριες είχαν πιο κοινωνική και ήρεμη συμπεριφορά, σε σχέση με τα παιδιά που μεγάλωναν με τις καπνίστριες βιολογικές τους μητέρες. Και τα παιδιά που μεγάλωναν με θετή μητέρα, όμως, έτειναν να παρουσιάζουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους πιο συχνά όταν προέρχονταν από μητέρα που κάπνιζε κατά την κύηση.
Η εν λόγω επιστημονική μελέτη σαφέστατα δεν αποδεικνύει ότι για την αποκλίνουσα συμπεριφορά των ατόμων ευθύνεται μόνο η καπνίστρια επίτοκος, ωστόσο διασαφηνίζεται ότι η προγεννητική περίοδος είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει συνεχώς την μετέπειτα εξέλιξη και ανάπτυξη του ατόμου και της κοινωνικοποίησής του.
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί στα ευρήματα του παρελθόντος που αποκάλυψαν ότι οι καπνίστριες εγκυμονούσες φέρνουν στον κόσμο μικρότερα παιδιά ή παιδιά με καθυστερημένη και ελλιπή εγκεφαλική ανάπτυξη.
Και από το χώρο της
ψυχιατρικής, ωστόσο, τα νέα δεν είναι και τόσο ευοίωνα. Βρετανική μελέτη απέδειξε ότι παιδιά που προέρχονται από μητέρες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχωσικές διαταραχές.
Το κάπνισμα αποτελεί μία εξαιρετικά βλαβερή συνήθεια τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Παθήσεις όπως ο παιδικός καρκίνος, το άσθμα, τα αναπνευστικά προβλήματα και η καθυστερημένη εγκεφαλική ανάπτυξη έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι επίτοκοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές και να σέβονται το πολυτιμότερο αγαθό που μπορούν να χαρίσουν στα παιδιά τους: την υγεία τους!