Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος για κάθε παιδί είναι σημαντικός

Μέτρα για την αποφυγή τραγωδιών που έχουν τις ρίζες τους σε αδιάγνωστα καρδιολογικά προβλήματα, πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και γενικά όταν τα παιδιά τους ξεκινούν αθλητικές δραστηριότητες.

Δες ακόμα: Αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο και βεβαιώσεις

Πότε έχει σημασία ο προαθλητικός έλεγχος;

Kάθε παιδί πριν την έναρξη οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας (ακόμα και σε σχολικό επιπέδο), θα πρέπει να υποβάλλεται σε προαθλητικό έλεγχο.

Ο έλεγχος αυτός δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψει ένα παιδί, εφόσον διαγνωστεί με πρόβλημα στην υγεία του, να απέχει από την άθληση, αντίθετα θα πρέπει να γνωρίζει το ίδιο, ο γονιός και ο προπονητής την «αδυναμία» ώστε να προστατευτεί κάνοντας ειδική γυμναστική.

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται μαζικά σε παλαιούς και νέους αθλητές, εδώ και πολλές δεκαετίες, σε χώρες του εξωτερικού και προσφάτως και στην χώρα μας, προς αποφυγή αιφνίδιου θανάτου κατά την άθληση, ο οποίος αποτελεί, ένα πολύ σπάνιο, (0.6:100.000 αθλούμενους ανά έτος) αλλά υπαρκτό, τραγικό γεγονός.

Ο σκοπός του προαθλητικού καρδιολογικού ελέγχου όμως, έχει επιπλέον στόχο τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων που δεν αποκλείουν την πλήρη ή με περιορισμούς αθλητική δραστηριότητα, αλλά απαιτούν ειδικές προφυλάξεις και παρακολούθηση.

Ένας πλήρης καρδιολογικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού

2.Κλινική εξέταση

3.Διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος ακόμα και έγχρωμου υπερηχογραφήματος καρδιάς, τα ευρήματα του οποίου, θα καθορίσουν εάν χρειάζεται παραπομπή σε περαιτέρω εξετάσεις, όπως το Holter Ρυθμού (24ωρη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση), το τεστ κοπώσεως, και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να διαλύσουν ή να επιβεβαιώσουν τις όποιες υποψίες ύπαρξης καρδιολογικού προβλήματος.

Δεν πρέπει να αμελείται γιατί..

Ο καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός, γιατί παρ’ όλο που τα παιδιά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα, όπου οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται σε πολύ χαμηλή συχνότητα, εν τούτοις η τυχόν ύπαρξής τους έχει τεράστιο οικογενειακό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Είναι λάθος να ζητούν οι γονείς από τον καρδιολόγο την πιστοποίηση ότι μπορούν να αθλούνται τα παιδιά τους χωρίς οι ιατροί να τα έχουν εξετάσει και να θυμώνουν όταν αυτοί το αρνούνται.

Πόσο συχνά να κάνουμε τον έλεγχο;

Σε γενικές γραμμές, ο καρδιαγγειακός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2ετία ή και συντομότερα σε νεαρούς – γρήγορα – αναπτυσσόμενους αθλητές και θα πρέπει να γίνεται από
καρδιόλογο και μόνο καρδιολόγο.

Η πρόοδος της γενετικής ελπίζεται ότι θα βοηθήσει πολύ στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων σε βρεφική ηλικία.

Εφόσον είναι μια ανώδυνη εξέταση, γιατί όχι;

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο προαναφερόμενος έλεγχος, δηλαδή η εξέταση από καρδιολόγο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το έγχρωμο triplex καρδιάς, είναι ακίνδυνος, δεν περιέχει δηλαδή κανενός είδους ακτινοβολία για το παιδί και είναι ανώδυνος.

Γίνεται σε μια ηλικία που τα περισσότερα παιδιά συνεργάζονται καλά με το γιατρό, ώστε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

Όπως λοιπόν λέω συχνά στους γονείς, «είναι ένας ανώδυνος προσιτός έλεγχος που καλό είναι να γίνεται στα πλαίσια της πρόληψης τραγικών και μη, συμβαμάτων!

Καλή σχολική χρονιά τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς, με μια υγιή δυνατή αθλητική καρδιά!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.