Πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν ψυχοθεραπευτή;

επίσκεψη στον ψυχοθεραπευτή

Η ψυχοθεραπεία είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Το κάθε άτομο επιλέγει κατά το δοκούν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθεί σε έναν ψυχοθεραπευτή και να αναζητήσει βοήθεια από εκείνον. Είναι σημαντικό να πιστεύει ο ίδιος ο ασθενής ότι ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να τον βοηθήσει και να πάρει την ευθύνη της επιλογής του.

Δες ακόμα: Κρίσεις πανικού: γιατί μου συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσω

Οι συνήθεις λόγοι που οδηγούν κάποιον στην πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή είναι όταν σαν άτομο έχει αγγίξει τα όρια της αντοχής του, όταν χρειάζεται (και το γνωρίζει) μία ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό που γνωρίζει πώς να το κάνει, όταν επιθυμεί να διατηρήσει την ψυχική του υγεία σταθερή και καλή.

Ενίοτε ένας ασθενής φτάνει στον ψυχοθεραπευτή, αφού πρώτα έχει εξαντλήσει όλα τα πιθανά οργανικά αίτια που μπορεί να ευθύνονται για την ψυχική αδυναμία που νιώθει. Άλλοτε πάλι ο ασθενής επιλέγει να ελέγξει τον οργανισμό του πρώτα εκ των έσω και στη συνέχεια, αναζητά τα παθολογικά ή οργανικά αίτια.

Οι ηλικίες των θεραπευομένων ποικίλουν και αγγίζουν σχεδόν κάθε ηλικιακό στάδιο της ζωής. Το ίδιο κάνουν και οι προσωπικοί λόγοι που οδηγούν κάποιον στο κατώφλι του ψυχολόγου. Άλλος επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα τον βαθύτερο εαυτό του και άλλος να απαλλαγεί από κάποια ενοχλητικά και δυσάρεστα συμπτώματα που βιώνει.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος η ουσία είναι ότι με τη μέθοδο της ψυχοθεραπείας καταφέρνει κανείς να αυτοβελτιωθεί, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η επιδοκιμασία του σε κάθε στάδιο της προσπάθειάς του. Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει ζήσει πολλά ή λίγα στη ζωή του. Σημασία έχει ότι έχει πάρει την απόφαση να αλλάξει τρόπο σκέψης και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τις αντοχές του. Να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να μάθει να εκφράζει και να διεκδικεί τις επιθυμίες του.

Για αυτό, είναι σημαντικό να παίρνουμε το θάρρος και να ζητάμε βοήθεια, χωρίς να το αναβάλλουμε. Είναι σημαντικό να μην επηρεαζόμαστε, δημιουργώντας στο μυαλό μας παράλογα ή καταστροφικά σενάρια, όπως φέρ’ ειπείν “ότι η ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς”, “ότι τίποτα δεν μπορεί να με βοηθήσει”, “ότι οι άλλοι θα με κατακρίνουν αν το μάθουν” κτλ.

Οι προκαταλήψεις και η καταστροφολογία που ακολουθεί της σκέψης ότι τίποτε δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημά μας, είναι βέβαιο ότι δεν θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκτησης της προσωπικής μας υγείας. Πρέπει να νιώσουμε ότι κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας με το να απευθυνθούμε σε έναν ψυχολόγο, ότι καταφέρνουμε να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε σαν άνθρωποι.

Πόσο διαρκεί μία ψυχοθεραπεία;

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας δεν είναι σαφώς καθορισμένη. Εξαρτάται από πολλούς και καθοριστικούς παράγοντες. Καταρχάς, ο ασθενής θα πρέπει να αναρωτηθεί για ποιο λόγο βρίσκεται στην καρέκλα του ψυχολόγου, τι θέλει να επιτύχει, πώς φαντάζεται τη ζωή του, πού θέλει να φτάσει. Αναλόγως των απαντήσεων θα κριθεί και η διάρκεια της ψυχοθεραπείας και η μορφή που εκείνη θα έχει.

Αν το μόνο πράγμα που επιθυμεί ένας θεραπευόμενος είναι να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα του έντονου άγχους και των κρίσεων πανικού, πιθανότατα η θεραπεία να ολοκληρωθεί σύντομα. Αν ένας άνθρωπος στην πορεία των συνεδριών ανακαλύψει ότι τον ενδιαφέρει εκτός από την απομάκρυνση των συμπτωμάτων, να εξερευνήσει καλύτερα τον πραγματικό του εαυτό, τότε η διάρκεια της θεραπείας θα παραταθεί μέχρι τη στιγμή που ο ασθενής θα νιώσει ότι άγγιξε τους στόχους που είχε θέσει από τον εαυτό του και από την ψυχοθεραπεία. Εξίσου σημαντικό ρόλο με την επιθυμία του ασθενούς διαδραματίζει και το μοντέλο της ψυχοθεραπείας που ακολουθείται.

Επιπλέον, η διάρκεια της ψυχοθεραπείας σχετίζεται με τον τρόπο που εξελίσσεται η θεραπευτική σχέση: αν υπάρχει χημεία ανάμεσα στο ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο, αν υπάρχει συμφωνία στον τρόπο αντίληψης των προβλημάτων και στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών, αν η σχέση έχει καταφέρει να δώσει στο ασθενή το μήνυμα ότι γίνεται αποδεχτός και εδώ υπάρχει ασφάλεια κτλ.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της θεραπείας παίζει φυσικά και ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ασθενούς. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευκολία στην αντίληψη των ψυχικών φαινομένων σε σχέση με άλλους. Τα άτομα που δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να αποδεχθούν τη σημασία της ψυχικής υγείας επιβραδύνουν την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας.

Γενικά, πρέπει να εξατομικεύεται η ψυχοθεραπεία στον εκάστοτε θεραπευόμενο. Δηλαδή, να προσαρμόζεται στο αίτημα του, στις ανάγκες του, στη προσωπικότητα του, στην ιστορία της ζωής του, στον τρόπο που ο ίδιος σχετίζεται με τους άλλους.

Η ψυχοθεραπεία είναι σαν το χορό. Χρειάζεται δύο άτομα, καλή επικοινωνία μεταξύ τους, σεβασμός στα όρια του ενός και του άλλου και κυρίως στο ρυθμό του καθενός.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.