Site icon Doctoranytime Blog

Τα 4 βήματα για να αλλάξεις την ζωή σου

allages sti zoi-πως πραγματοποιώ αλλαγή στη ζωή

Οι προσωπικότητες μας είναι σαν χημικές ενώσεις και οι σχέσεις μας, οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας. Αρκεί ένας άνθρωπος να έχει το σθένος, να πάρει την απόφαση ότι επιθυμεί  να αλλάξει κάτι σε αυτόν για να επιφέρει την αλλαγή στη ζωή του! Και η αλλαγή του δεν θα επηρεάσει μόνο τον ίδιο αλλά και όλους τους ανθρώπους τριγύρω του.

Οι λόγοι που αποφεύγουμε τις αλλαγές

Πολλές φορές αποφεύγουμε μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Είτε γιατί μας φαίνονται έξω από τον χαρακτήρα μας είτε γιατί νιώθουμε ότι δεν θα αρέσουν στους άλλους. Κι έτσι όταν τις τολμήσουμε, το κάνουμε με διστακτικότητα και χωρίς σταθερότητα, θεωρώντας ότι δεν αποδίδουν.

Υπάρχουν άνθρωποι έξυπνοι, όμορφοι, ικανοί, που το μυαλό τους δεν έχει μάθει να “βλέπει και να διαβάζει” τις ικανότητες και την ομορφιά τους διότι δεν τους αναγνώρισε κάποιος την ομορφιά τους σε μικρότερη ηλικία. Άνθρωποι που νιώθουν ότι μπορεί να δείχνουν λιγότερο όμορφοι ή ενδιαφέροντες στους άλλους.

Δεν είναι εύκολο να καταλάβουν ότι θα έδειχναν πιο ζωντανοί αν τολμούσαν να δράσουν. Ακόμη κι αν κάποιες φορές δεν πετύχαιναν το στόχο τους. Γιατί είναι σίγουρα πιο συναρπαστικό να τολμάς, από το να φοβάσαι το λάθος και να μη δοκιμάζεις ποτέ. Ακόμη και το να δοκιμάζουμε να κάνουμε αλλαγές, όμως, είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται.

Πώς δηλαδή θα κάνουμε το πρώτο βήμα, που είναι πάντα το πιο δύσκολο. Πώς μετά το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε ανοίγει μόνο του στην πορεία κι ας μην φαίνεται στην αρχή. Πώς να ακούμε τους άλλους, χωρίς να υποχωρούμε απαραίτητα, αλλά το αντίθετο, να τους εμπνέουμε και αυτούς.

Οι άνθρωποι γύρω μας επηρεάζονται θετικά από τις αλλαγές στον εαυτό μας. Ειδικά όταν βλέπουν σταθερότητα τείνουν να εμπνέονται και οι ίδιοι από αυτήν.

Τα 4 βήματα για να πετύχουμε την αλλαγή στη ζωή μας

Υπάρχουν κάποια βήματα που είναι βασικά προκειμένου να πετύχουμε τελικά την αλλαγή που προσδοκούμε στην ζωή μας. Κάθε βήμα που μπορεί να δείχνει μικρό και ασήμαντο είναι τελικά απαραίτητο για να έρθει η αλλαγή.

  1.  Το πρώτο βήμα και το πιο δύσκολο είναι να αναγνωρίζουμε όταν έχουμε “βαλτώσει” και να παραδεχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα θέλαμε να αλλάξουμε κάτι.
  2. Είναι σημαντικό να μη σκεφτόμαστε πόσο μεγάλη και δύσκολη είναι αυτή η αλλαγή, μόλις ξεκινήσουμε την διαδικασία, μόνο να επικεντρωνόμαστε στο κάθε βήμα της. 
  3. Μαθαίνουμε από την παρατήρηση ή την ερώτηση σε άλλους. Αν τολμάμε να ρωτάμε, σημαίνει ότι είμαστε δυνατοί ώστε να μπορούμε να χαμηλώνουμε τον εγωισμό μας.
  4. Συνηθίζουμε να διεκδικούμε αλλαγές στη ζωή μας, αλλάζοντας έστω κάτι μικρό στην καθημερινότητα μας. Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, στο μονοπάτι που περπατάμε στη δουλειά μας. Κάθετι μικρό ή μεγάλο. Ακόμη και  αν μιλάμε για την ζάχαρη ή το γάλα στον καφέ μας.

Συνηθίζοντας τις αλλαγές με το να πραγματοποιούμε συνεχώς μικρές η μεγάλες στην ζωή μας, αρνούμαστε την μονοτονία. Κι όσο περισσότερο αρνούμαστε την μονοτονία, τόσο περισσότερο τελικά θέλουμε την αλλαγή και την κυνηγάμε στην συνέχεια.

Exit mobile version