Πως να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις ιώσεις της εποχής
Γράφει η Καρασαββίδου Μαρία, Παιδίατρος
Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που κυκλοφορούν οι ιώσεις και τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε καθημερινή βάση λόγω του σχολείου. Είναι φυσικό, όταν είναι μαζεμένα σε μια αίθουσα να είναι εύκολο να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο. Ως αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει κάποια αδιαθεσία στο στομάχι, γρίπη, πονόλαιμος ή κρυολόγημα. Δεν πρέπει να αναρωτιέστε λοιπόν, γιατί είναι τόσο πιθανή η εξάπλωση διάφορων ασθενειών στο σχολείο. Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποφύγουν ορισμένες ασθένειες.
Πως μεταδίδονται οι ιώσεις
Οι ασθένειες προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, παράσιτα και μύκητες που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο είτε από τον αέρα μέσα από τα σταγονίδια του βήχα ή το φτέρνισμα ενός ατόμου που φέρει την ασθένεια είτε μέσα από επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με τα σταγονίδια. Επομένως, ακουμπώντας το παιδί τη μολυσμένη επιφάνεια και μετά το πρόσωπό του, μεταφέρονται τα μικρόβια στο ίδιο. Ένα θρανίο, μια μπάλα, ένα βιβλίο, ένα στυλό μπορεί άνετα να αποτελέσουν την πηγή της μετάδοσης.
Πως να αποφύγετε τις ιώσεις της εποχής
Η καταπολέμηση των μικροβίων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών. Ένα από τα βασικότερα πράγματα, που πρέπει να μάθουν τα παιδιά για να μπορούν να αποφεύγουν τις ασθένειες είναι να μην βάζουν τα χέρια τους στη μύτη ή το στόμα τους. Ενημερώστε τα παιδιά σας και ενθαρρύνετε τα να πλένουν τα χέρια τους συχνά. Ειδικά πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της ίωσης
Το να αναγνωρίζετε εγκαίρως πότε το παιδί είναι καλύτερο να μην πάει στο σχολείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, όταν έχει πυρετό, βήχα που επιμένει ή πολύ μεγάλη κούραση και πεσμένη ενέργεια, συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να έχει κάποια ίωση. Εξασφαλίζοντας το να μείνει σπίτι και να επιστρέψει στο σχολείο εφόσον έχει αναρρώσει πλήρως, μπορείτε να αποτρέψτε την μετάδοση κάποιας ασθένειας. Ιδανικά καλό είναι να μείνουν σπίτι για 24 ώρες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό του σύστημα
Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή του παιδιού σε συνδυασμό με την επαρκή ύπνο μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού, αυξάνοντας την αντίστασή του στις ασθένειες. Aυτό σημαίνει ότι το να μένουν ξύπνια ως αργά ή να τρώνε ανθυγιεινά φαγητά συχνά δεν ενδείκνυται για τη δυνατή άμυνα του οργανισμού.
Φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή τους χρήσιμες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και νερό για την βελτίωση της υγείας του παιδιού. Ακόμη, παροτρύνετε το παιδί σας ασκείται σωματικά και να ασχολείται με δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν όχι μόνο στη σωματική αλλά και την ψυχική του υγεία. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του άγχους, που μπορεί να βιώνει ένα παιδί για κάτι που το απασχολεί, όπως για παράδειγμα ένα τεστ.
Μην παραλείπετε τον εμβολιασμό
Είναι σημαντικό το παιδί να κάνει τα προβλεπόμενα εμβόλια όταν είναι απαραίτητο, προκειμένου να προστατεύεται όσο το δυνατόν από τις ασθένειες. Ιδανικά ο ιατρικός έλεγχος και τα εμβόλια χρειάζεται να γίνονται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε το παιδί να επιστρέφει στο σχολείο με περισσότερη ασφάλεια.