Η κεφαλαλγία, δηλαδή ο πονοκέφαλος συνιστά μία από τις συχνότερες νευρολογικές παθήσεις και ένα από τα πιο συχνά σύνδρομα χρόνιου πόνου, που βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επηρεάζει άμεσα το άτομο και μειώνει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής του, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα του. Κατά συνέπεια, είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική βοήθεια.
Δες ακόμα: Τι είναι το σύνδρομο Asperger;
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαλγίας οι πονοκέφαλοι διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες βάσει της συμπτωματολογίας τους:
- Πονοκέφαλος τάσεως – Πρωτογενής
- Αυχενογενής πονοκέφαλος – πονοκέφαλος αυχενικής τάσεως – Δευτερογενής
Στον αυχενογενή πονοκέφαλο – ημικρανία, ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και μπορεί να επεκτείνεται προς την κροταφική και τη μετωπιαία χώρα, να “αντανακλάται” δηλαδή σε περιοχές του κρανίου και του προσώπου. Ο πόνος εμφανίζεται μονόπλευρα, ή αμφίπλευρα στον αυχένα και στη βάση του κρανίου (ινιακή περιοχή).
Την έντασή του επηρεάζουν κινήσεις, και παρατεταμένες δυσλειτουργικές θέσεις του αυχένα, ο αυξημένος μυϊκός τόνος και η μυϊκή ευαισθησία. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος γίνεται αισθητός στο κεφάλι, αλλά η πηγή του εντοπίζεται στον αυχένα (referred pain), ενώ είναι δυνατόν να συνοδεύεται και από συμπτώματα πόνου ή μουδιάσματος που εντοπίζονται στο σύστοιχο άνω άκρο. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του ασθενούς, συχνά παρατηρούνται προβλήματα αρθρικής λειτουργίας, όπως η υποκινητικότητα ή η αστάθεια, και προβλήματα μυϊκής λειτουργίας (trigger points).
Αιτιολογία:
Ο αυχενογενής πονοκέφαλος οφείλεται κυρίως στο υπέρμετρο φορτίο που δέχονται οι ανώτερες αρθρώσεις του αυχένα, εξαιτίας της λάθος στάσης του ατόμου, της υπέρμετρης κίνησης του αυχένα, της άρσης μεγάλων φορτίων, καθώς και ενός πιθανού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα. Η μη σωστή μηχανική λειτουργία του αυχένα ασκεί πίεση σε νευρικές δομές και στοιχεία της περιοχής, όπως είναι συγκεκριμένα το τρίδυμο αυχενικό νεύρο, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ερεθίσματα πόνου στον εγκέφαλο, τα οποία μεταφράζονται ως πονοκέφαλος. Επίσης, εξαιτίας της εσφαλμένης μηχανικής λειτουργίας της περιοχής είναι δυνατό να ασκείται πίεση και στις δύο σπονδυλοβασικές αρτηρίες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού και αιματώνουν την παρεγκεφαλίδα. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται μη καλή αιμάτωση της περιοχής και κατά συνέπεια πονοκέφαλος.
- Σφιγμένοι-τεταμένοι μύες στον αυχένα και στο κεφάλι.
- Λανθασμένη στάση σώματος (στο διάβασμα, στον υπολογιστή, στο γραφείο)
- Μυϊκή ανισορροπία
- Μυϊκή αδυναμία
- Λάθος στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου
- Έλλειψη άσκησης
- Stress
Ο ρόλος και η συμμετοχή της αυχενικής μοίρας και των προβλημάτων που αυτή παρουσιάζει, στον πονοκέφαλο τάσης και στην ημικρανία δεν είναι πλήρως σαφής. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά πορίσματα, τονίζεται όλο και πιο έντονα ο πρωταρχικός ρόλος που κατέχει ο αυχένας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας και του πονοκεφάλου τάσης και, κατά συνέπεια στην κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.
Θεραπεία – Αντιμετώπιση:
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί μία απ’ τις αποτελεσματικότερες μεθόδους στην αντιμετώπιση του αυχενογενούς πονοκεφάλου. Η συγκεκριμένη θεραπεία εστιάζει στη μυοσκελετική λειτουργία της ανώτερης αυχενικής μοίρας και της κροταφογναθικής αρθρώσεως. Η μη σωστή μηχανική λειτουργία στις περιοχές αυτές (μυϊκά προβλήματα, αρθρική δυσλειτουργία) προκαλεί την πίεση νευρικών στοιχείων και δομών, όπως είναι το τρίδυμο αυχενικό νεύρο και οι δύο σπονδυλοβασικές αρτηρίες που αιματώνουν την παρεγκεφαλίδα, και, οδηγεί, τελικά, στην πρόκληση πονοκεφάλου και δυσφορίας στην περιοχή του κρανίου και του αυχένα.
Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία στοχεύει στον ακριβή εντοπισμό του προβλήματος με την εφαρμογή σειράς διαγνωστικών test κατά την αξιολόγηση και, έπειτα στην πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος με τη χρήση των πιο σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στα πλαίσια μιας εξατομικευμένης συνδυαστικής θεραπείας για τον κάθε ασθενή.
Θεραπευτικές τεχνικές:
- Τεχνικές αρθρικής κινητοποίησης
- Ασκήσεις διάτασης – ενδυνάμωσης των μυών στον αυχένα και στο θώρακα
- Κινητοποίηση των μαλακών μορίων
- Τεχνικές κινητοποίησης περιτονίας
- Χειρισμοί (Manipulation – Manual Therapy)
- Εναλλακτικές νευρομυϊκές προσεγγίσεις
- Γνωστική διαχείριση stress και ψυχοκοινωνικών παραγόντων
- Οδηγίες & κατάλληλες ασκήσεις ορθοσωμίας
Εξειδικευμένες θεραπείες:
- Ηλεκτροδιέγερση
- Ειδική εφαρμογή Laser Υψηλής Ισχύος τελευταίας γενιάς
- Καινούργιες μέθοδοι με ειδική εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων για πονοκεφάλους αυχένος