Ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για σένα σύμφωνα με τους ειδικούς

άσκηση-askisi

Η σωματική άσκηση συμβάλλει στη συνολική υγεία ενός ατόμου, πέρα από τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. Μάλιστα, όταν γίνεται σε συστηματική βάση είναι πιθανό να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ορθοπεδικών, μυοσκελετικών, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και ψυχικών ασθενειών.

Ποια είναι, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάλληλη άσκηση για τον καθένα ανάλογα με την ηλικία του και σύμφωνα με τις παθήσεις ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε το είδος άσκησης ή το άθλημα που ταιριάζει στις ανάγκες της υγείας σας.

Ο Φυσικοθεραπευτής, Μιχαλόπουλος Παύλος μας δίνει συμβουλές για τα καλύτερα είδη ασκήσεων ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου, συστήνοντας τις ασφαλέστερες ασκήσεις σε όσους αντιμετωπίζουν ορθοπεδικές παθήσεις και αθλητικές κακώσεις.

Η καλύτερη άσκηση ανά ηλικία

Οι νεαρότερες ηλικίες, συνήθως, δεν έχουν κάποιο περιορισμό στην άσκηση με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε αυτές τις ηλικίες συστήνεται, ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο ή το έντονο περπάτημα με κάποιο είδος αναερόβιας προπόνησης. Δηλαδή ασκήσεις με βάρη, με λάστιχα ενδυνάμωσης, ή κάποιο είδος διαλειμματικής ή κυκλικής προπόνησης. Το κάθε είδος άσκησης καθώς και η ένταση και η διάρκεια της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τους στόχους της. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος είναι η αύξηση της δύναμης, τότε αυξάνεται η ένταση της, ενώ εάν στόχος είναι η αντοχή, αυξάνονται οι επαναλήψεις της άσκησης με μικρότερη ένταση αντίστοιχα.

Άτομα που εκτελούν καθιστική εργασία, όπως οι υπάλληλοι γραφείου αλλά και όσοι ασκούνται περιστασιακά, είναι καλύτερο να επιλέγουν αερόβια άσκηση χωρίς υψηλές εντάσεις. Τέτοιες ασκήσεις είναι το κολύμπι, οι Pilates, το γρήγορο περπάτημα, διότι δεν καταπονούν τις αρθρώσεις και είναι ασφαλείς για το καρδιαγγειακό σύστημα. Συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση στις γυναίκες αλλά και στην εκδήλωση πιθανής παθολογίας, όπως η χρόνια υπέρταση και τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Επιπλέον, αποφεύγεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιου τραυματισμού.

Στην τρίτη ηλικία είναι σημαντικό να συνδυάζεται η αερόβια άσκηση με ένα πρόγραμμα για την πρόληψη των πτώσεων. Στόχος είναι η βελτίωση της ισορροπίας, της ελαστικότητας των σκελετικών μυών και η ενδυνάμωση τους. Οι ασκήσεις αυτού του τύπου είναι χαμηλής έντασης και απόλυτα ασφαλείς όταν παρέχονται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές. Με τη συμμετοχή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας σε τέτοια προγράμματα, εκτός από την κοινωνικοποίηση που ενθαρρύνεται, μπορεί να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος της πτώσης, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει την εμφάνιση καταγμάτων στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και σε άλλα σημεία του σώματος.

Ορθοπεδικές παθήσεις

Σε περίπτωση ύπαρξης ορθοπεδικών παθήσεων συστήνονται οι ασκήσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο την τραυματισμένη περιοχή. Η άσκηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σύμφωνη με την χρονιότητα του τραυματισμού, αν είναι δηλαδή υποξύς ή χρόνιος ο τραυματισμός.

Η άσκηση στο νερό είναι η απάντηση σε χρόνιες αλλά και σε υποξείες ορθοπεδικές παθήσεις, για άτομα που θέλουν να ασκηθούν με την περισσότερη δυνατή ασφάλεια. Το περπάτημα επίσης επιτρέπεται, εφόσον δεν υπάρχει τραυματισμός στα κάτω άκρα ή μια οξεία οσφυαλγία για παράδειγμα.

H μέθοδος Pilates Fisios είναι μια θεραπευτική άσκηση που εκτελείται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές σε ειδικό κρεβάτι (reformer) ή σε ειδικό στρώμα άσκησης και ενδείκνυται σε άτομα που αντιμετωπίζουν ορθοπεδικές παθήσεις. Έχει ως στόχο να γυμναστούν συγκεκριμένοι σκελετικοί μύες, που σχετίζονται με τις ορθοπεδικές παθήσεις και να διορθωθεί το λανθασμένο κινητικό πρότυπο που προκάλεσε τον τραυματισμό ώστε να επιτευχθεί η λειτουργική αποκατάσταση του ασκούμενου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Αθλητικές κακώσεις

Στις αθλητικές κακώσεις οι οποίες οφείλονται σε υπέρχρηση, δηλαδή επαναλαμβανόμενη εκτέλεση μιας συγκεκριμένης κίνησης, αρχικά απαιτείται αποφυγή της συγκεκριμένης δραστηριότητας που προκάλεσε τον τραυματισμό.

Η άσκηση σε πισίνα μετά από αθλητική κάκωση συστήνεται διότι στο υδάτινο περιβάλλον δεν υφίστανται ισχυρές πιέσεις στην πάσχουσα περιοχή. Βοηθάει στην αποκατάσταση των χρόνιων τραυματισμών, όπως τενοντοπάθειες και σε οξείες αθλητικές κακώσεις, όπως μυϊκές θλάσεις.

Ειδικά σε αθλητές, που υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις, δεδομένης της ισχυρής μυοσκελετικής τους κατάστασης, συστήνονται ασκήσεις όπως το Pilates Fisios. Μέσα από αυτές μπορεί να μεγιστοποιηθεί η μυοσκελετική τους ικανότητα, βελτιώνοντας τον συντονισμό, την ισορροπία, την αντοχή και την δύναμη των σκελετικών μυών τους.

Άσκηση και καρδιά

Ο Καρδιολόγος, Γρηγοριάδης Σάββας εξηγεί για τη σημασία της άσκησης στην καρδιακή υγεία, επισημαίνοντας τις κατάλληλες ασκήσεις για τους καρδιοπαθείς.

Κάθε μορφή άσκησης είναι ευεργετική για την καρδιά εφόσον δεν υπάρχει κάποια πάθηση. Συγκεκριμένα, 30 λεπτά την ημέρα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη κατά των παθήσεων της αλλά και την εμφάνιση κάποιας παθολογίας. Τι ασκήσεις όμως πρέπει να επιλέγουν, όσοι αντιμετωπίζουν παθήσεις της καρδιάς; Σύμφωνα με μελέτες, η αερόβια άσκηση είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για την υγεία της καρδιάς καθώς προσφέρει μοναδικά οφέλη στην καρδιά:

  • Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ
  • Αυξάνει τις καρδιακές εφεδρείες
  • Ενισχύει τη λειτουργία του καρδιακού μυ

Ιδανικές ασκήσεις για καρδιοπαθείς αποτελούν το περπάτημα και το κολύμπι κάθε δεύτερη μέρα ή 3 φορές την εβδομάδα με διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες το ποδήλατο αποτελεί εξίσου επωφελή άσκηση για την καρδιά αφού ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος.

Αθλήματα όπως η άρση βαρών που αποτελούν έντονη μορφής άσκησης απαγορεύονται όπως και οποιαδήποτε μορφή άσκησης γίνεται σε βαθμό εξάντλησης. Σε κάθε περίπτωση καρδιοπάθειας χρειάζεται στενή παρακολούθηση από τον καρδιολόγο. Ιδιαίτερα όταν εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως ζάλη, εφίδρωση, τάση για λιποθυμία ή λιποθυμία.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.