Παθήσεις μαστού: τι πρέπει να γνωρίζουμε

Παθήσεις μαστού και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Παθήσεις μαστού και τι πρέπει να γνωρίζουμεΓράφει ο Ιωάννης Ζουριδάκης, γενικός χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Σίγουρα οι παθήσεις του μαστού αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα της χειρουργικής. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική κατασκευή του μαστού από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στις συνεχόμενες αλλαγές που υπόκειται ο μαστός υπό την συνεχή επίδραση των ορμονών της περιόδου (οιστρογόνα – προγεστερόνη), και αφορούν τόσο το μέγεθος, όσο και τη σύστασή του.

Έτσι άλλοτε ο μαστός είναι διογκωμένος, άλλοτε επώδυνος και άλλοτε η γυναίκα ψηλαφά διάφορα ογκίδια ή σκληρές περιοχές, που σε συνάρτηση βέβαια με την κατασκευή του, μπορεί να είναι οτιδήποτε! Το σίγουρο είναι όμως ότι κάθε αλλαγή στο μαστό ή ψηλαφητό ογκίδιο δεν σημαίνει και καρκίνο μαστού!

Γι΄αυτό το λόγο με τον μαστό, καλό είναι να ασχολούνται μόνο γιατροί που έχουν κάνει εξειδίκευση στις παθήσεις του μαστού, και παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την πρόληψη – διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του, αλλά κυρίως του καρκίνου το μαστού.

Εξειδίκευση στο μαστό μπορούν να κάνουν τόσο οι Γενικοί Χειρουργοί, όσο και οι Γυναικολόγοι. Στις επόμενες ενότητες θα ασχοληθούμε με τις κυριότερες παθήσεις του μαστού, με επίκεντρο τον καρκίνο του μαστού. Σκοπός φυσικά είναι η ενημέρωση, αλλά και η ευαισθητοποίηση των γυναικών και επισκεπτών αυτής της ιστοσελίδας, στην παραπομπή τους για εξέταση μαστού και διενέργειας μαστογραφίας, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Κάθε γυναίκα μετά τα 40 πρέπει απαραιτήτως να κάνει μαστογραφία μία φορά το χρόνο και να εξετάζεται από ειδικό γιατρό , ακόμα και αν δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (προληπτικά). Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι σίγουρο ότι σώζει ζωές.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.