PATH – Ο νέος δρόμος για την αρθροπλαστική ισχίου

αρθροπλαστική ισχίου

 

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Με τον όρο ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εννοούμε τις τεχνικές εκείνες με τις οποίες ο χειρουργός θα προκαλέσει κατά την επέμβαση την μικρότερη δυνατή βλάβη σε υγιείς ιστούς (μυς, τένοντες, οστό).

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, αναδεικνύοντας όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα της. Η παραπάνω θεωρία δεν θα μπορούσε να μην καθιερωθεί και στο χώρο της ορθοπαιδικής και πόσο μάλλον στον τομέα της ανακατασκευής του ισχίου (PATH, ALMIS, ASIS, AMIS). Ο όρος ελάχιστα επεμβατική χειρουργική συμπεριλαμβάνει αφενός την τεχνική προσπέλασης στην περιοχή αποκατάστασης  (άρθρωση-PATH) και αφετέρου την χρήση ειδικών υλικών (προθέσεις-Short Metaphysial Femoral Stems) με σκοπό τη μικρότερη δυνατή επέμβαση και τραυματισμό των ιστών αποκατάστασης (οστό).

Βέβαια οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές έχουν και μειονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να αξιολογούνται από τον θεράποντα ιατρό. H μειωμένη ορατότητα του πεδίου εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του χειρουργικού χρόνου, την αύξηση του κινδύνου λοίμωξης και τη πιθανή κακή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου PATH

Είναι μια χειρουργική τεχνική ανακατασκευής της άρθρωσης του ισχίου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή, με εκφύλιση και καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου. Τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης (αρθρικός χόνδρος) αντικαθίστανται από αντίστοιχες προθέσεις-εμφυτεύματα με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και την απαλλαγή του ασθενή από τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Τι σημαίνουν τα αρχικά PATH

Είναι συντομογραφία των λέξεων «Posterior Assisted Transcutaneal Hip» (Οπίσθια Διαδερμικά Υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική του ισχίου). Σε αντίθεση με τις κλασικές οπίσθιες τεχνικές, η τομή και η προσπέλαση του ισχίου στην PATH,  γίνονται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Λόγο του μικρού μεγέθους της τομής και της χειρουργικής προσπέλασης για την διαφύλαξη των μαλακών μορίων (μύες, αγγεία, νεύρα)  όπως προβλέπει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η επέμβαση πραγματοποιείται με επιπλέον διαδερμική καθοδήγηση.

Πρόκειται για σύγχρονη τεχνική

Η μέθοδος αυτή περιεγράφηκε και πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα αποτελεί εξέλιξη και τροποποίηση της κλασσικής οπίσθιας προσπέλασης του ισχίου, προσαρμοζόμενη στα πλαίσια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργική. Κατά την προσπέλαση δεν τραυματίζονται λειτουργικές μυϊκές ομάδες του ισχίου και δεν πραγματοποιείται κάκωση των περιβαλλόντων ιστών της άρθρωσης.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση

Για την ολική αρθροπλαστική ισχίου με την μέθοδο PATH, ο/η ασθενής τοποθετείται σε πλάγια θέση. Η χειρουργική τομή γίνεται στην οπίσθιο-πλάγια πλευρά του ισχίου με δυο τομές, μια 4-5 εκατοστών και μια ενός εκατοστού (διαδερμικής καθοδήγησης). Η προσπέλαση της άρθρωσης γίνεται οπισθίως διαμέσων μυϊκών ομάδων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι τραυματισμοί  των μυών και των πέριξ μαλακών ιστών διαφυλάσσοντας την αιμάτωση και την σταθερότητα της άρθρωσης .

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η ελάχιστα επεμβατική οπίσθια μέθοδος (PATH) υπόσχεται καλύτερο αισθητικό (μικρή τομή) και λειτουργικό (ταχύτερη αποκατάσταση, μικρότερος χρόνος νοσηλείας) αποτέλεσμα σε σχέση με τις κλασσικές επεμβάσεις. Επίσης η ανάγκη και πιθανότητα διεγχειρητικής και μετεγχειρητικής μετάγγισης,  μειώνεται ακόμα και εκμηδενίζεται. Ένα από τα πλεονέκτημα της τεχνικής είναι η επάρκεια οπτικού χειρουργικού πεδίου, απαραίτητο για την σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Ποιά μέθοδος ολικής αρθροπλαστικής ισχίου είναι ιδανική 

Δεν υπάρχει ιδανική ή τέλεια μέθοδος. Αν είχε αποδειχθεί επιστημονικά ότι, κάποια υπερτερεί έναντι των υπολοίπων, τότε αυτή θα απολάμβανε την απόλυτη εμπιστοσύνη της ορθοπαιδικής κοινότητας και θα ήταν η μόνη που θα εφαρμοζόταν. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, η επιλογή της κάθε μεθόδου έγκειται στον χειρουργό. Ο χειρουργός είναι υπεύθυνος να διακρίνει τις ενδείξεις ή τις αντενδείξεις εφαρμογής κάθε μεθόδου και στη συνέχεια να εφαρμόσει την καταλληλότερη μέθοδο στον/στην εκάστοτε ασθενή.

Δεν υπάρχει «καλύτερη επέμβαση», υπάρχει κατάλληλη επέμβαση για την πάθηση και τη φυσική κατάσταση του ασθενή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.