Site icon Doctoranytime Blog

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού;

Τι συμβαίνει κατά τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού;

Κατά τη δημιουργία του καρκίνου του μαστού ορισμένα κύτταρα στο μαστό γίνονται σταδιακά μη φυσιολογικά, αλλάζοντας μορφή και έτσι, μπορούν να διηθούν το γειτονικό ιστό.

Αυτά τα κακοήθη κύτταρα μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο επιθετικά και συχνά έχουν τη δυνατότητα να διαιρούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κάποια από αυτά να μεταναστεύουν σε άλλα τμήματα του οργανισμού, δηλαδή να δίνουν μεταστάσεις.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που έχουν σχέση με την εμφάνιση της νόσου, χωρίς όμως να έχουν διευκρινισθεί μέχρι σήμερα τα ακριβή αίτια της νόσου. Οι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα να νοσήσει κανείς είναι οι εξής:

Συνοψίζοντας, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η καταγωγή, η ηλικία, η κληρονομικότητα, η διατροφή, καθώς και ορμονικοί παράγοντες είναι συνήθως τα κύρια αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Η σημασία της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού

Ο μαστός είναι ένα όργανο σύνθετο στη διαγνωστική του προσέγγιση. Οι περισσότερες  γυναίκες θα παρουσιάσουν κάποιο εύρημα ή κάποιο πρόβλημα στο μαστό στη διάρκεια της ζωής τους, αλλά μόνο περίπου μία στις 10 θα αναπτύξει σε κάποια χρονική στιγμή καρκίνο.

Για την πρόγνωση του καρκίνου μαστού αυτού είναι εξαιρετικά σημαντική η άμεση και έγκαιρη διάγνωση, καθώς και η αντιμετώπισή του. H έγκαιρη διάγνωση είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού στην εποχή μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προτείνονται τα εξής:

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του μαστού και στην ίαση στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε νέες γυναίκες το υπερηχογράφημα μαστών είναι η καταλληλότερη εξέταση, ειδικά όταν ο μαστός τους είναι πυκνός και η μαστογραφία δεν παρέχει αρκετές πληροφορίες.

Επίσης, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πυκνό μαστό πρέπει να γίνεται υπερηχογράφημα. Σε μεγάλα κέντρα μαστού, όπου υπάρχει εμπειρία, χρησιμοποιείται επίσης η μαγνητική τομογραφία μαστών, όπου υπάρχει ένδειξη.

Σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει ο χειρουργός να συστήσει μία εξατομικευμένη διαδικασία που μπορεί να περιλαμβάνει πιο συχνούς μαστολογικούς ελέγχους ή κάποιο γονιδιακό έλεγχο.
Με τις ανωτέρω εξετάσεις είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε σχεδόν το σύνολο των καρκίνων του μαστού.

Όταν υπάρχει ψηλαφητό εύρημα ή όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία κακοήθειας πρέπει η βλάβη να “ταυτοποιηθεί”, δηλαδή να γίνει βιοψία. Σε κάποιες περιπτώσεις όχι και τόσο ύποπτων βλαβών και σε συνάρτηση με την ηλικία της ασθενούς μπορεί να επιλέξει κανείς να παρακολουθήσει την βλάβη.

Τεχνικές βιοψίας μαστού

 

 

Exit mobile version