Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να επισκεφθούν παιδοδοντίατρο αφού το παιδί τους δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα με τα δόντια του, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά ή νήπια. Όσο κι αν φαίνεται σε πολλούς υπερβολικό, το παιδί θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη επίσκεψη όχι αργότερα από τα 3 έτη της ηλικίας του. Εκτός από τον πρώτο έλεγχο, οι γονείς θα ενημερωθούν σχετικά με την ανατολή των νεογιλών δοντιών, τη στοματική υγιεινή στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τη σωστή χρήση του μπιμπερό καθώς και για το ενδεχόμενο τραύματος στη στοματική κοιλότητα.
Δες ακόμα: Ποιες συνήθειες σου σε κάνουν να αρρωσταίνεις συνέχεια;
Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός των δοντιών στα μωρά γίνεται έπειτα από κάθε γεύμα με βρεγμένη γάζα ή με το ειδικό δάκτυλο καθαρισμού που διατίθεται στα φαρμακεία. Οι ζαχαρούχες τροφές ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ το μπιμπερό καλό είναι να διακόπτεται το αργότερο μέχρι το τέλος της βρεφικής ηλικίας, γιατί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.
Παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας (3-6 ετών)
Σε παιδιά προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας ξεκινά να γίνεται ο 6μηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος σε συνδυασμό με καθαρισμό και φθορίωση των δοντιών, για πρόληψη της ουλίτιδας και της τερηδόνας αντίστοιχα. Τα νεογιλά δόντια σε περίπτωση τερηδονισμού τους χρειάζονται αποκατάσταση, ενώ η πιπίλα ή ο θηλασμός δακτύλου θα πρέπει να έχουν διακοπεί το αργότερο μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Πολλές φορές ο Παιδοδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει για τη διακοπή της πιπίλας ή του δακτύλου, με ειδικό ορθοδοντικό μηχάνημα («σιδεράκι») που τοποθετείται στο στόμα του παιδιού. Στην ηλικία 3-6 ετών το βούρτσισμα των δοντιών καθιερώνεται πρωί-βράδυ, πάντα με τη βοήθεια του γονιού, με παιδική οδοντόβουρτσα και παιδική φθοριούχο οδοντόκρεμά σε μικρή ποσότητα (μέγεθος φακής).
Παιδιά ηλικίας 6-8 ετών
Στα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών πραγματοποιείται η πρώτη φάση αλλαγής των δοντιών. Συγκεκριμένα, γίνεται αντικατάσταση των νεογιλών τομέων από τους μόνιμους τομείς, ενώ ταυτόχρονα ανατέλλουν στο στόμα οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι. Ο Παιδοδοντίατρος δίνει οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά, τα οποία αρχίζουν να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια, πάντα όμως με την επίβλεψη των γονιών τους. Η οδοντόκρεμα σε αυτή την ηλικία αλλάζει. Θα πρέπει να περιέχει περισσότερο φθόριο ενώ η ποσότητα που βάζει το παιδί στη βούρτσα του θα πρέπει να έχει μέγεθος μπιζελιού. Ο καθαρισμός και η φθορίωση εξακολουθούν να γίνονται κάθε 6 μήνες, ενώ στους πρώτους μόνιμους γομφίους, που έχουν βαθιές μασητικές αύλακες, γίνονται επικαλύψεις (sealants) για πρόληψη της τερηδόνας.
Σε περίπτωση οδοντικού τραυματισμού είτε σε νεογιλό δόντι είτε σε μόνιμο, το παιδί θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα παιδοδοντίατρο. Εάν κατά τη διάρκεια οδοντικού τραυματισμού μόνιμο δόντι βγει από τη θέση του, θα πρέπει να γίνει αμέσως ξέπλυμα και επανατοποθέτησή του στο στόμα, αλλιώς να γίνει φύλαξη του δοντιού σε δοχείο με γάλα και επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο αμέσως!
Τέλος της παιδικής ηλικίας
Κατά το τέλος της παιδικής ηλικίας (9 έως 12 έτη), ολοκληρώνεται η αλλαγή των οπίσθιων νεογιλών δοντιών (κυνοδόντων και γομφίων). Ο παιδοδοντίατρος συστήνει στο παιδί εκτός από το βούρτσισμα, τη χρήση του οδοντικού νήματος και του φθοριούχου στοματικού διαλύματος. Προληπτικές επικαλύψεις γίνονται και στους επόμενους (δεύτερους) γομφίους που ανατέλλουν στο στόμα. Συμβουλές δίαιτας δίνονται και σε αυτή την ηλικία, με έμφαση στη μείωση των γλυκών ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων. Καθαρισμός και φθορίωση στα δόντια γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού άλλοτε κάθε 6 μήνες και άλλοτε λιγότερο συχνά.