Site icon Doctoranytime Blog

Παιδική βαρηκοΐα

Στην Ελλάδα, 2 στα 100 παιδιά έχουν σημαντικού βαθμού βαρηκοΐα.

Παιδική βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακοής που μπορεί να οφείλεται σε:

α. εξωτερικούς παράγοντες (φλεγμονές, λοιμώξεις, ηχητικοί τραυματισμοί, ωτοτοξικά φάρμακα) – ποσοστό 70-80%

β. κληρονομικούς παράγοντες (συγγενής βαρηκοΐα) – ποσοστό 1-2%

γ. άγνωστους παράγοντες – ποσοστό 20-28%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση της ακοής οφείλεται σε φλεγμονές του αυτιού, όπως η οξεία ωτίτιδα και η εκκριτική ωτίτιδα. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, μετά από κατάλληλη θεραπεία, η ακοή αποκαθίσταται πλήρως. Θεμέλιο, όμως, της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Εδώ, η κύρια ευθύνη ανήκει στην οικογένεια. Δυστυχώς, 1-2 στα 1.000 παιδιά γεννιέται με την ακοή του μειωμένη (συγγενής βαρηκοΐα). Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό η βαρηκοΐα να διαγνωσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και το παιδί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του άμεσα, για να αναπτύξει σωστή ομιλία. Με ειδικές εξετάσεις (ωτακουστικές εκπομπές και ακουστικά προκλητά δυναμικά), ελέγχεται η ακοή σε κάθε νεογέννητο μωρό τη 2η μέρα της γέννησής του, διότι η αποτελεσματικότερη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί μόνον αν διαγνωστεί έγκαιρα η βαρηκοΐα.

Ο μύθος

«Το παιδί μου ακούει καλά, απλά είναι απρόσεχτο/ ανυπάκουο και ατίθασο» ή «Το παιδί μου ακούει, απλά ό,τι θέλει, όποτε θέλει» ή «Του αρέσει να είναι δυνατά η τηλεόραση».

 Η αλήθεια

Αν το παιδί σας βάζει δυνατά την τηλεόραση, δεν απαντάει όταν του μιλάτε από το άλλο δωμάτιο, αν δεν υπακούει «με την πρώτη»,  ή αν άλλα ρωτάτε και άλλα απαντάει, αν έχει προβλήματα άρθρωσης ή καθυστέρηση στην ομιλία, τότε πρέπει να υποπτευθείτε πως δεν ακούει. Ειδικά, μάλιστα, αν το παιδάκι έχει περάσει ωτίτιδες, αν είναι συχνά κρυωμένο και με μπουκωμένη μυτούλα, είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει και μειωμένη ακοή. Το βαρήκοο παιδί δεν μπορεί να παρακολουθήσει στο σχολείο και μένει πίσω στην εκπαίδευση, στην ομιλία, ακόμα και στη σκέψη, αφού -όπως όλοι οι άνθρωποι- σκέφτεται με λέξεις. Βοηθήστε το!

Τι να κάνετε

Το παιδί σας πρέπει να το δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, ο οποίος θα το ελέγξει με μία μέθοδο που το ίδιο εκλαμβάνει ως παιχνίδι (παιχνιδοακοομετρία), ώστε να μετρήσει το επίπεδο ακοής του. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας και η όσο το δυνατόν συντομότερη αντιμετώπισή της  (και κατά συνέπεια η έναρξη ειδικής εκπαίδευσης) θα δώσουν στο βαρήκοο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει τη δεξιότητα του σωστού λόγου.

Τι να μην κάνετε

Μην αγνοήσετε τα σημάδια της βαρηκοΐας! Αν το παιδί παραμείνει βαρήκοο στα πρώτα χρόνια που αναπτύσσεται η ομιλία, μπορεί να έχει προβλήματα στην πνευματική ανάπτυξή του και γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες.

Αναμφίβολα, επειδή σκεφτόμαστε με λόγια, αν αργήσει να μιλήσει ή αν μάθει να μιλάει λάθος, θα σκέφτεται όπως ακριβώς μιλάει! Σίγουρα ένα παιδάκι με ακουστικό βαρηκοΐας δεν είναι αυτό που ονειρεύεται κανένας γονιός για το παιδί του. Όμως, όπως δεν θα αφήνατε το παιδάκι σας χωρίς γυαλιά, αν δεν έβλεπε καλά, έτσι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχετε ενδοιασμούς για την αποκατάσταση της ακοής του με ακουστικό βοήθημα.

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη δυνατότητα συνεργασίας, ελέγχουμε την ακοή με ειδικές εξετάσεις και την εικόνα των αυτιών αλλά και της μύτης, για να αποκλείσουμε άλλα αίτια βαρηκοΐας. Ανάλογα με τα ευρήματα, καταστρώνουμε τη στρατηγική θεραπείας σε άμεση συνεργασία με τους γονείς και τονίζουμε πως αν το παιδάκι έχει ανάγκη από ακουστικό, πρέπει να αγνοήσουμε οποιονδήποτε ενδοιασμό δικό μας ή του παιδιού για «αισθητικούς» λόγους!

Exit mobile version