Πώς να διαλέξεις παιδίατρο για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες
Η ανατροφή για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες είναι απαιτητική και μοναδική πρόκληση για κάθε γονέα. Οι δυσκολίες είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο τις συναισθηματικές με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο γονέας αλλά είναι και περισσότερο πρακτικές.
Δες ακόμα: Εκπαιδευτική ρομποτική και ειδική αγωγή
Από τη στιγμή που το παιδί θα διαγνωστεί με κάποια διαταραχή είτε στο λόγο είτε στην επικοινωνία, είτε με κάποια αναπτυξιακή δυσκολία, ξεκινάει η διαδικασία αναζήτησης του ειδικού. Πρόκειται για τον άνθρωπο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του παιδιού αλλά και του γονέα.
Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται, τη θέση του γυναικολόγου αναλαμβάνουν πλέον ο νεογνολόγος και σε δεύτερο χρόνο ο παιδίατρος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την υγεία του μωρού σου.
Ποιά είναι τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις;
Είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον το παιδί σου έχει διαγνωστεί με κάποια διαταραχή να επιλέξεις τον ειδικό που θα είναι κοντά σας και ως γιατρός αλλά και ως άνθρωπος. Υπάρχουν κάποια σημεία, που είναι αρκετά σημαντικά να προσέξεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή.
Η συνήθης διαδικασία είναι να ρωτήσεις γνωστούς και φίλους που θα σου προτείνουν τη δική τους επιλογή. Ακόμα κι αν γίνει έτσι, υπάρχουν κάποια σημαντικά tips για να προσέξεις πριν αποφασίσεις.
- Κάνε μια εκτενή έρευνα, ψάξε ανάμεσα σε πολλούς και αν είναι εφικτό πραγματοποίησε μια πρώτη συνάντηση μαζί του για να τον γνωρίσεις. Διάλεξε τον γιατρό με τον οποίο θα αισθανθείς μεγαλύτερη οικειότητα. Η επικοινωνία σας θα είναι συχνή, οπότε είναι σημαντικό να επικοινωνείτε και να νιώθεις άνετα.
- Διάλεξε ανάλογα με την απόσταση. Μπορεί να χρειαστούν πολλές επισκέψεις, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να λιγοστέψεις όσο γίνεται την απόσταση.
- Προετοιμάσου. Προετοίμασε εσένα αλλά και το παιδί σου για την επικείμενη επίσκεψη. Προσπάθησε να προβλέψεις τη συμπεριφορά του ανάλογα με το χώρο που θα βρεθεί κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν η επίσκεψή σας αυτή τη φορά σχετίζεται με εμβολιασμό, προετοιμάσου να αντιμετωπίσεις τις αντιδράσεις του. Πάρε μαζί σου τα αγαπημένα του παιχνίδια, που θα τον/την ηρεμήσουν.
- Ρώτησε το γιατρό τα πάντα. Κράτησε σημειώσεις με τις ερωτήσεις που έχεις συγκεντρώσει εδώ και καιρό και κυριολεκτικά βομβάρδισέ τον και λύσε όλες σου τις απορίες για την πάθηση του παιδιού σου. Ζήτα του να σε βοηθήσει να κατανοήσεις το παιδί σου και να διαχειριστείς τις ανησυχίες σου.
- Κράτησε και έναν ιατρικό φάκελο του παιδιού για σένα με όλες του τις εξετάσεις. Θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στο μέλλον.
- Πώς το παιδί σου θα κάνει φίλους; Είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον παιδίατρο και αυτός θα σου υποδείξει τρόπους ώστε να κοινωνικοποιηθεί μεγαλώνοντας όσο του επιτρέπει η ιδιαιτερότητα της πάθησής του. Μην το αφήσεις στην τύχη του.
- Τέλος, κράτησε τις ημερομηνίες των επισκέψεων που πραγματοποιήσατε στο γιατρό. Θα θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά ώστε να οργανώνεις κάθε φορά το επόμενο ραντεβού και να μην ξεχνιέσαι.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ξεκίνα την αναζήτησή σου και διάλεξε τελικά τον γιατρό που κάνει εσένα και το παιδί σου να αισθάνεστε οικεία.