Site icon Doctoranytime Blog

Πώς να αποφύγει το παιδί σας τη γρίπη στο σχολείο;

paidia gripi

H περίοδος των ιώσεων είναι επίσημα εδώ και οι γονείς έχουν αρχίσει να ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ιώσεις που μπορούν να «κολλήσουν» τα παιδάκια τους στο σχολείο. Το φαινόμενο του να νοσήσει ένα παιδί και να μεταφέρει τον ιό σε όλη την υπόλοιπη τάξη είναι γνωστό, πολύ συχνό και δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Δες ακόμα: 5 + 1 τρόποι για να μην κολλήσεις γρίπη στο γραφείο

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όσο πιο μικρό ηλικιακά είναι ένα παιδί τόσο λιγότερα αντισώματα έχει δημιουργήσει, γεγονός που του επιτρέπει να βάλλεται ευκολότερα απέναντι στα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς και κατ’ επέκταση να αρρωσταίνει και ευκολότερα.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου;

1) Πολύ σημαντικός παράγοντας προστασίας αποτελεί ο σωστός τρόπος ζωής του παιδιού. Τι εννοούμε με αυτό; Μα φυσικά το να κοιμάται σωστές ώρες και να τρέφεται σωστά έχοντας μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θωρακίζουν τον οργανισμό του απέναντι στις ιώσεις. Οι σωστές ώρες ύπνου αλλάζουν ανάλογα την ηλικιακή ομάδα του παιδιού. Για το λόγο αυτό παιδιά 0-3 ετών πρέπει να κοιμούνται γύρω στις 14 ώρες, παιδιά 3-6 ετών γύρω στις 10-12 ώρες, 6-13 γύρω στις 9-11 ώρες και τέλος έφηβοι 13-18 ετών γύρω στις 8-10 ώρες.

2) Τα παιδιά είναι απαραίτητο να μαθαίνουν από μικρή ηλικία σωστούς κανόνες υγιεινής. Οφείλουν να συνηθίσουν να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν φάνε, κάθε φορά που πηγαίνουν τουαλέτα, όταν φτερνίζονται, αλλά και να μάθουν να μην ακουμπάνε με τα χέρια τους το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, καθώς με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται τα μικρόβια στον οργανισμό τους.  Επιπροσθέτως, όταν φτερνίζονται καλό θα ήταν να χρησιμοποιούν κάποιο χαρτομάντηλο, το οποίο μετά τη χρήση του θα το πετάξουν.

3) Πολύ βασικός κανόνας ακόμα είναι ο σωστός αερισμός της αίθουσας. Για το λόγο αυτό, οι δάσκαλοι είναι υπεύθυνοι για το άνοιγμα των παραθύρων μέσα στην ημέρα, ώστε να εναλλάσσεται ο αέρας και να μην παραμένουν τα μικρόβια εντός του χώρου. Για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, θα μπορούσε να οριστεί από ένα παιδάκι κάθε ημέρα, το οποίο και θα είναι υπεύθυνο είτε για το άνοιγμα των παραθύρων, είτε για να υπενθυμίσει στη δασκάλα το άνοιγμα τους.

4) Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να μην πίνει το ένα παιδί από το ποτήρι του άλλο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από τον ένα μαθητή στον άλλον. Η συγκεκριμένη τακτική πρέπει να υιοθετείται και εντός του σπιτιού.

5) Τέλος, αν το παιδί αισθανθεί κάποια αδιαθεσία ή εκδηλώσει συμπτώματα ίωσης, κρατήστε το σπίτι. Θα ξεκουραστεί και θα ανακάμψει, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη ανάγκη, καθώς ο οργανισμός του είναι εξασθενημένος, αλλά και θα προστατέψει την υπόλοιπη τάξη από το να μεταφέρει τον ιό στους συμμαθητές του.

Εάν παρόλα αυτά αρρωστήσει, μπορείτε να κλείσειτε ραντεβού με γιατρό από 20€ σε λιγότερο από 1’ ή να τον επιλέξετε για κατ’ οίκον επίσκεψη από τη θαλπωρή του σπιτιού σας.

Exit mobile version