Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να ζει φυσιολογικά με διαβήτη;
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει ο παιδικός διαβήτης παρατηρώντας αύξηση στα κρούσματα παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα και το παιδί να υιοθετήσει τις σωστές συνήθειες που θα το βοηθήσουν να ζει φυσιολογικά.
Δες ακόμα: Eνημερώσου και εξετάσου τώρα για Διαβήτη από 20€!
Ποιος τύπος διαβήτη εμφανίζεται στα παιδιά;
O διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης είναι αυτός που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα. Παλαιότερα ονομαζόταν και ινσουλινοεξαρτώμενος, καθώς η χρήση ινσουλίνης μέσω ενέσιμης μορφής ήταν απαραίτητη σε αυτόν τον τύπο διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη για να μεταφέρει την απαραίτητη γλυκόζη για τον οργανισμό. Ο λόγος εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 θεωρείται πως είναι ένας συνδυασμός μιας κληρονομικής προδιάθεσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της ασθένειας, όπως για παράδειγμα μετά από την εμφάνιση κάποιου ιού.
Παρ’ολ’αυτά, ενώ παλιά υπήρχε η πεποίθηση πως ο σακχαρώδης διαβήτης 2 εμφανίζεται μόνο στους ενήλικες, πλέον βλέπουμε την εμφάνιση του (σε μικρότερο βέβαια ποσοστό) και σε παιδιά χωρίς όμως τόσο εμφανή συμπτώματα, για αυτό είναι και δυσκολότερη η διάγνωση του.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας πρέπει να μας ανησυχήσουν;
Τα κυριότερα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν για να κάνουμε εξετάσεις στο παιδί μας, χωρίς να σημαίνει όμως πως απαραίτητα έχει και διαβήτη, είναι τα εξής:
- Πολυουρία, η οποία παρουσιάζεται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας
- Πολυδυψία
- Πολυφαγία
- Άμεση απώλεια βάρους
- Έντονη κόπωση
- Τάση για εμετό και πόνο στο στομάχι
- Αδυναμία στη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα
Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα, είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην τα αντιληφθούμε και να γίνει διάγνωση αφού έχει ήδη εμφανιστεί η νόσος.
Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να ζει φυσιολογικά;
Οι γονείς στο άκουσμα πως το παιδί τους έχει διαβήτη πανικοβάλλονται. Γι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρώτα και κύρια να ενημερωθούν πλήρως για την ασθένεια, ώστε να τη δουν στις πραγματικές τους διαστάσεις και να είναι σε θέση να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν το παιδί τους.
Επιπροσθέτως, καλό είναι να:
- Να παρακολουθούν καθημερινά τις τιμές του διαβήτη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά σημαντικό είναι να τους δείξουν τη διαδικασία, ώστε να είναι σε θέση να προσέχουν και μόνα τους. Επίσης, αν πρόκειται το παιδί να προβεί σε κάποια φυσική δραστηριότητα, καλό θα ήταν να μετρηθεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητα, ώστε να γνωρίζει πως αντιδρά ο οργανισμός του.
- Οι επισκέψεις στο γιατρό πρέπει να είναι τακτές και συγκεκριμένα ανά τρίμηνο, ώστε να ελέγχεται η κατάσταση της υγείας του παιδιού και η εξέλιξη της ασθένειας.
- Γενικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ώστε να μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα να νοσήσει το παιδί από κάποια άλλη ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από το διαβήτη.
- Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους είναι να το εκπαιδεύσουν στη σωστή διατροφή. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να ζει το παιδί σε περιοριστικό καθεστώς, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής, που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή. Το καθημερινό του διαιτολόγιο είναι σημαντικό να έχει φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λευκά κυρίως κρέατα, ενώ φυσικά μπορεί να τρώει και κάποιο γλυκό, αλλά με μέτρο.
- Η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση της ασθένειας. Για την πιο ενδεδειγμένη επιλογή άσκησης για το κάθε παιδί, μπορεί να βοηθήσει ο γιατρός.
- Τέλος, στο διαβήτη τύπου 1, πρέπει καθημερινά να γίνεται λήψη ινσουλίνης.
Ακολουθώντας αυτές τις βασικές συμβουλές, η καθημερινότητα του γονέα, αλλά και του παιδιού θα διευκολυνθεί και το παιδί θα μάθει να μη φέρει βαρέως την ασθένεια του, αλλά να ζει φυσιολογικά με αυτή.