Οστεοπόρωση: Οι συνήθειες που θα σου βελτιώσουν τη ζωή

οστεοπόρωση-osteoporosi

Η  οστεοπόρωση είναι η πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από την απώλεια τόσο της οστικής μάζας όσο και της οστικής ποιότητας. Αφορά κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά το γυναικείο φύλο. Διακρίνεται σε διάφορα είδη ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. T α συνηθέστερα, όμως, είναι η μετεμμηνοπαυσιακή και η γεροντική οστεοπόρωση. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος κατάγματος με πιο συχνά σημεία το ισχίο, την σπονδυλική στήλη και τον καρπό. Το κάταγμα σε ασθενή με οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί από μια ασήμαντη πτώση ή ακόμα και από ένα απλό φτέρνισμα.

Η  διάγνωση της οστεοπόρωσης δεν είναι λόγος που πρέπει να φέρνει άγχος, ανησυχία και στεναχώρια. Με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις και την τακτική ιατρική παρακολούθηση  η οστεοπόρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, αν συνδυαστεί με τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με το τι μπορεί να σε βοηθήσει και τι είναι καλύτερο να αποφεύγεις στην καθημερινότητά σου, τότε μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την ποιότητα ζωής σου.

Τροφές για την οστεοπόρωση

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι τα βασικά συστατικά για έναν ισχυρό σκελετό. Επομένως, η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία των οστών.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου, εκτός των γαλακτοκομικών, είναι:

  • τα ψάρια με “καλά” λιπαρά όπως οι σαρδέλες, η ρέγκα και ο σολομός
  • κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο
  • ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα σύκα.

Ωστόσο, είναι συχνό φαινόμενο σε ασθενείς με οστεοπόρωση η ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D που λαμβάνεται από την διατροφή να μην είναι επαρκής. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρού.

Οστεοπόρωση και άσκηση

Η γυμναστική ενεργοποιεί τον οστικό μεταβολισμό, αυξάνει την μυϊκή ισχύ και βελτιώνει την ισορροπία.  Μελέτες έχουν αποδείξει πως ακόμα και η απλή σωματική άσκηση αυξάνει την οστική πυκνότητα, συμβάλλοντας όχι μόνο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης. Έτσι λοιπόν, το περπάτημα, το τρέξιμο ή ο χορός είναι μερικές ευεργετικές συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και να απολαύσεις τα οφέλη τους στην ζωή σου.

Τι πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις οστεοπόρωση

Κάποιες καταστάσεις, όπως  το να σηκώσεις να βάρος ή να σκύψεις να πιάσεις κάποιο αντικείμενο, αυξάνουν τον κίνδυνο του κατάγματος. Όμως, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί. Για παράδειγμα, όταν θέλεις να σηκώσεις ένα βάρος καλό είναι να λυγίζεις τα γόνατα και να μην σκύβεις με την μέση ή αν θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι να φροντίζεις να χρησιμοποιείς τα χέρια σου για υποστήριξη.

Ο κίνδυνος κατάγματος σε ασθενείς με οστεοπόρωση σε περίπτωση πτώσης είναι μεγάλος. Για να μειωθεί η πιθανότητα της, συστήνεται να φοράς υποδήματα που σου κρατούν σταθερό το πόδι και να αποφεύγεις υποδήματα όπως τακούνια ή σαγιονάρες. Καλό είναι να περπατάς σε δρόμο με άσφαλτο, αποφεύγοντας τα πλακόστρωτα και τις ανώμαλες επιφάνειες. Ακόμα και στο σπίτι, όμως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε χαλάκια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε κάνει να σκοντάψεις.

Συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική λήψη αλκοόλ και καφεΐνης μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οστεοπόρωσης. Γι’ αυτό τον λόγο συστήνεται το μέτρο και η ελάττωσή τους.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση και την κατάλληλη αγωγή μπορεί να μειωθεί ο βαθμός της οστεοπόρωσης άρα και ο κίνδυνος κατάγματος ενώ παράλληλα βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής και καθημερινότητά σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.