Αποκατάσταση δοντιών με οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα

Αποκατάσταση δοντιών με οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα

Η απώλεια των δοντιών από πολύ παλιά οδήγησε στην αναζήτηση τρόπων για την αποκατάστασή τους. Έτσι κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι μέθοδοι και υλικά με σκοπό την αισθητική, λειτουργική και εν γένει θεραπευτική αποκατάστασή του στοματογναθικού συστήματος.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα (ή εμφυτεύματα δοντιών)

Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα εντονότατα, όπου η τεχνολογική πρόοδος αλλά και η βαθύτερη και πληρέστερη γνώση των βιολογικών λειτουργιών και παραμέτρων του στοματογναθικού συστήματος, μας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε νέες τεχνικές και υλικά με άριστα αποτελέσματα.

Σε διαρκώς αυξανόμενη χρήση σήμερα είναι τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα (ή εμφυτεύματα δοντιών), τα οποία κατασκευάζονται από τιτάνιο, ένα ειδικό υλικό το οποίο δεν προκαλεί αντιδράσεις στον οργανισμό. Η βιολογική τους αρχή είναι η οστεοενσωμάτωση (η “συνένωση” του εμφυτεύματος με το οστό της γνάθου).

Η φιλοσοφία της χρήσης τους βασίζεται στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε ένα υλικό πάνω στο οποίο θα μπορούμε να τοποθετήσουμε προσθετικές εργασίες, που θ΄ αναπληρώνουν τα χαμένα δόντια.

Η χειρουργική τεχνική είναι σχετικά απλή, όταν γίνεται από έμπειρο και ειδικευμένο χειρουργό. Είναι εντελώς ανώδυνη. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία ή με γενική σε ειδικές περιπτώσεις. Κατά την επέμβαση το εμφύτευμα το οποίο στην ουσία υποκαθιστά τη ρίζα του δοντιού, τοποθετείται μέσα στο οστούν της γνάθου.

Μετά το τέλος της επέμβασης σκεπάζεται από τα ούλα (βλεννογόνο) και παραμένει σ΄ αυτή τη την κατάσταση από 3-6 μήνες για να γίνει η οστοενσωμάτωση. Κατόπιν με μία πολύ μικρή τομή αποκαλύπτεται το εμφύτευμα και πάνω σ΄αυτό κατασκευάζεται μια προσθετική εργασία, που μοιάζει με το δόντι που έχει χάσει ο ασθενής.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων είναι η κατασκευή πάνω σ΄αυτά δοντιών (γέφυρες κλπ) που συγκολλώνται σταθερά, ενώ δεν τροχίζονται παρακείμενα υγιή δόντια. Έτσι ο ασθενής απαλλάσσεται από το φόβο να μετακινηθεί η προσθετική εργασία σε μία βίαιη ή απότομη κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας, δεν έχει την αίσθηση του “ξένου σώματος” μέσα στο στόμα του, ενώ σε μικρό διάστημα αφομοιώνει πλήρως την κατασκευή κι έχει την αίσθηση των δικών του δοντιών.

Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που θα πρέπει, λόγω συνθηκών, να κατασκευαστεί οδοντοστοιχία (μασέλα), αυτή όταν στηρίζεται σε εμφυτεύματα προσφέρει πολύ καλύτερη σταθερότητα από τις παραδοσιακές μεθόδους.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που περιορίζουν την χρήση των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων όπως η κακή ποιότητα του οστού (πχ οστεοπόρωση), το οστικό έλλειμμα της γνάθου -επίκτητο ή λόγω τραυματισμού- ενώ μπορεί επιπλέον να υπάρχει άμεση γειτνίαση της περιοχής που θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα με το κάτω φατνιακό νεύρο στην κάτω γνάθο ή με το ιγμόρειο στην άνω γνάθο.

Κι εδώ η Στοματογναθοπροσωπική Χειρουργική μπορεί να δώσει λύσεις με διάφορες επεμβάσεις, όπως η τοποθέτηση μοσχεύματος στα οστικά ελλείμματα, η μετάθεση του νεύρου, η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου (sinus lifting) κα.

Συστηματικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικές, καρδιολογικές, νευρολογικές παθήσεις κ.α. αποτελούν σχετική αντένδειξη, αλλά κι εδώ με την κατάλληλη αντιμετώπιση του γενικού νοσήματος, τις περισσότερες φορές μπορούν να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στους σοβαρούς τραυματισμούς των γνάθων, όπου υπάρχει απώλεια πολλών δοντιών ή ακόμα και εκτεταμένο οστικό έλλειμμα. Παλιότερα, ιδιαίτερα σοβαρό ήταν το πρόβλημα στα νέα άτομα, τα οποία ήταν “καταδικασμένα” από πολύ νωρίς να φοράνε μερική ή σπανιότερα ολική οδοντοστοιχία.

Σήμερα με τη χρήση των εμφυτευμάτων, κι όπου κρίνεται απαραίτητο με τη συνοδό τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος, μπορούν να κατασκευαστούν δόντια που είναι σταθερά και δεν μετακινούνται, όμοια με τα φυσικά δόντια. Έτσι δεν υπάρχει η ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενή και μετά το πέρας της θεραπείας επανέρχεται το χαμόγελο που είχε πριν τον τραυματισμό.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η μακροχρόνια επιβίωση των οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων θα εξαρτηθεί από τη στοματική υγιεινή του ασθενή, που θα πρέπει να αποτελεί καθημερινή του φροντίδα, σαν να είναι τα φυσικά του δόντια και οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνεται περιοδική (ετήσια) παρακολούθηση και έλεγχος από το γιατρό του.

Πιστεύουμε ότι στο μέλλον η έρευνα και η πρόοδος της επιστήμης θα απλοποιήσει περισσότερο την όλη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στον ασθενή ένα ωραίο χαμόγελο για όλη του τη ζωή, ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε συνθήκη, που θα ακτινοβολεί υγεία και ομορφιά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.