Ομοιοπαθητική: τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε
Γράφει ο Χρήστος Πέππας, ομοιοπαθητικός και συνεργάτης του doctoranytime.gr
Η ομοιοπαθητική είναι μία ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση, που σκοπό της έχει να θεραπεύσει όχι την κάθε ασθένεια ξεχωριστά –όπως συμβαίνει με την «κλασσική» ιατρική- αλλά τον άνθρωπο ως όλον. Έτσι, δεν θεραπεύονται ασθένειες- νοσήματα αλλά ασθενείς.
Η ομοιοπαθητική αποτελεί επιστήμη αναγνωρισμένη στο εξωτερικό ως αυτόνομη, εξασκείται από εξειδικευμένους ιατρούς κι εφαρμόζεται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Με την «κλασσική» ιατρική ΔΕΝ διαφέρει στον τρόπο εκμαίευσης (διάγνωσης) των ασθενειών αλλά διαφέρει στον τρόπο θεραπείας, αφού δέχεται ότι θεραπεύοντας ολόκληρο τον οργανισμό, θεραπεύονται και τα επιμέρους συστήματά του- όργανά του.
Σε ποια περιστατικά χρησιμοποιείται η ομοιοπαθητική;
- Σε οξέα περιστατικά η δράση της ομοιοπαθητικής είναι αμεσότατη.
- Σε χρόνια περιστατικά η ομοιοπαθητική εξαρτάται από παράγοντες όπως η χρονιότητα των προβλημάτων, το είδος τους, η γενική κατάσταση του «αμυντικού» συστήματος του οργανισμού, κ.ά. Μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες για να καταδειχθούν τα αποτελέσματά της.
Σε ποιες ηλικίες εφαρμόζεται η ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες, δεδομένου ότι δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες («παρενέργειες») και δεν παρουσιάζει επιπλοκές.
Μπορεί να είναι επικίνδυνη η ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) δεδομένου ότι χρησιμοποιεί την ενεργειακή υπόσταση των φαρμάκων και όχι τη χημική τους υπόσταση.
Χρησιμοποιούνται φάρμακα στην ομοιοπαθητική;
Ναι. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται η ενεργειακή υπόσταση φυτικών, ζωϊκών και ορυκτών ουσιών κι όχι η χημική υπόσταση των φαρμάκων.
Ποιες ουσίες απαγορεύονται στην ομοιοπαθητική;
Κατά τη διάκρεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ:
- Η καφεΐνη (επιτρέπονται τα υποκατάστατα), που υπάρχει στον καφέ,στην μόκα, στην κόκα κόλα, κλπ
- Η καμφορά, που υπάρχει σε διάφορες αλοιφές
- Η μέντα, που υπάρχει σε γλυκά, λικές, οδοντόκρεμες
Πρέπει να σταματήσω τα φάρμακά μου με την ομοιοπαθητική;
Δεν είναι ανάγκη να σταματήσετε τα φάρμακα που λαμβάνεται κάνοντας ομοιοπαθητική θεραπεία. Μπορείτε να συνεχίσετε να τα λαμβάνετε, μαζί με το ομοιοπαθητικό φάρμακο, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών) από τον συνδυασμό τους.
Είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα τοξικά;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ΔΕΝ είναι τοξικά, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται στην ενεργειακή τους υπόσταση κι όχι στην χημική τους. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να σκοτώσουν κάποιον ή να τον τοξικόσουν χημικά. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δίνονται άφοβα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα σε εγκύους, σε ασθενείς με επιβαρυμένη νεφρική, ηπατική, κλπ λειτουργία (ανεπάρκεια) και σε βρέφη, σε αντίθεση με τα αλλοπαθητικά («κλασσικά») φάρμακα που στις προαναφερόμενες κατηγορίες χορηγούνται με ιδιαίτερη προσοχή ή και καθόλου.