Ομοιοπαθητική Ιατρική

ομοιοπαθητική ιατρική

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής ιατρικής;

Θεωρεί τον άνθρωπο ως ένα σύνολο που αποτελείται από τρία βασικά επίπεδα λειτουργίας: το σωματικό, το συναισθηματικό και το διανοητικό επίπεδο.Τα τρία αυτά επίπεδα εμφανίζουν διαφορετικές λειτουργίες, συμπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο.

Δες ακόμα: Ανθοϊάματα Μπαχ: ενημερωθείτε για τις ιδιότητές τους!

Υπάρχει μια ιεράρχηση. Έτσι, πιο σημαντικό για την ύπαρξη είναι το διανοητικό επίπεδο, κατόπιν το συναισθηματικό και, τελευταίο, το σωματικό.Τα τρία επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους και αν υπάρξει μια διαταραχή σε κάποιο από αυτά, τότε διαταράσσονται και τα άλλα δύο.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει από τη φύση του αμυντικό σύστημα για να αντιμετωπίζει οτιδήποτε βλαπτικό εισέρχεται σε αυτόν. Η βασική προσπάθεια του οργανισμού είναι να κρατήσει ανέπαφα τα σημαντικότερα για αυτόν επίπεδα.

Στην προσπάθεια απομάκρυνσης κάποιας βλαπτικής επίδρασης ο αμυντικός μηχανισμός παράγει ορισμένα συμπτώματα που αποτελούν την καλύτερη δυνατή απάντηση. Η λογική της κλασικής ιατρικής είναι να καταστέλλει τα συμπτώματα που παράγει ο αμυντικός μηχανισμός θεωρώντας αυτά ως αρρώστια, ενώ αντίθετα η ομοιοπαθητική ιατρική απομακρύνει οτιδήποτε βλαπτικό.

Ο καθένας μας δέχεται συνέχεια πληροφορίες από το περιβάλλον. Η ίδια η πληροφορία επιδρά με διαφορετικό τρόπο στον καθένα.Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι μια τεχνητή «αρρώστια» όμοια με αυτήν που παράγει ο οργανισμός ως άμυνα, οπότε του δίνει ένα χέρι βοήθειας να τελειώσει τη δουλειά που ξεκίνησε.

Τι περίπου ρωτάει ο ομοιοπαθητικός γιατρός στη συνέντευξη;

Ένα πλήρες ιστορικό. Θα ρωτήσει για το κύριο πρόβλημα. Θα ρωτήσει για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Για γενικά πράγματα όπως π.χ. αν ο ασθενής ζεσταίνεται ή κρυώνει, τι επίδραση έχει πάνω του ο ήλιος, η βροχή, η υγρασία, η θάλασσα κλπ.

Για τον ύπνο του, τη διατροφή του, τι τροφές επιθυμεί ή απεχθάνεται και ποιες τροφές του κάνουν καλό ή τον χειροτερεύουν. Ερωτήσεις σχετικές με τον ψυχισμό του ασθενούς.Όταν ο ομοιοπαθητικός γιατρός συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες προσπαθεί να βρει ποιό φάρμακο ταιριάζει σε αυτή την εικόνα που έχει μπροστά του.

Τι είναι το ομοιοπαθητικό φάρμακο και πώς παρασκευάζεται;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται από φυτά, ορυκτά, άλατα και ζωικές ουσίες με μια διαδικασία διαδοχικών αραιώσεων και δονήσεων.

Μπορεί κάποιος ασθενής να κάνει ομοιοπαθητική παράλληλα με κλασική ιατρική;

Ένας ασθενής που παίρνει κάποια φαρμακευτιή αγωγή μπορεί παράλληλα να  κάνει ομοιοπαθητική. Ο μόνος περιορισμός είναι όταν  κάποιος που παίρνει κορτιζόνη ή αντιβίωση, γιατί τότε το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν θα δράσει.

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν ομοιοπαθητική;

Τα αποτελέσματα στα παιδιά είναι  πάρα πολύ καλά, γιατί ο οργανισμός τους και το αμυντικό τους σύστημα είναι κατά κανόνα υγιέστερα απ’ότι στους ενήλικες.

Όταν κάποια γυναίκα είναι έγκυος μπορεί να πάρει ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ακίνδυνα και μπορούν να δοθούν και στην εγκυμοσύνη.

Πόση σημασία έχει το ιστορικό στην ομοιοπαθητική;

Το ιστορικό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο ομοιοπαθητικός γιατρός βασίζεται κυρίως σε αυτό για να εκλέξει το σωστό φάρμακο. Έτσι ένα πλήρες ιστορικό είναι το ουσιαστικό βήμα για μια επιτυχημένη ομοιοπαθητική θεραπεία.

Γιατί θεωρείται ότι υπάρχει θεραπευτική πορεία όταν επανέλθει ένα δερματικό πρόβλημα για το οποίο ήρθε ο ασθενής;

Η θεραπευτική πορεία μπορεί να ακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατευθύνσεις:

  • από πάνω προς τα κάτω  (από το κεφάλι προς τα άκρα)
  • από μέσα προς τα έξω (από εσωτερικά όργανα προς το δέρμα)
  • αντίθετα με τη φορά που εμφανίστηκαν

Τι ουσίες απαγορεύεται να παίρνει κάποιος που κάνει ομοιοπαθητική θεραπεία;

Ο καφές, η μέντα, η καμφορά, το γαρυφαλέλαιο, ουσίες που έχουν καφεΐνη, π.χ. κοκα κολα, μαύρο τσάι. Αντίδοτα είναι και τα αντιβιοτικά, η κορτιζόνη, τα βαριά ψυχοφάρμακα, τα αντισταμινικά, οι κορτιζονούχες δερματικές αλοιφές.

Πώς πρέπει να παίρνονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και πώς να φυλάσσονται στο σπίτι;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παίρνονται το πρωί μόλις ξυπνήσουμε με νερό και για 20-30 λεπτά δεν τρώμε τίποτα. Τα φυλάμε σε μέρη δροσερά, χωρίς φως και μακριά από ηλεκτρομαγνητικά πεδία δηλαδή την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, κινητό τηλέφωνο κλπ.                                                            

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.