Πώς να βοηθήσετε στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού σας

Πώς να βοηθήσετε στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού σας

Πώς να βοηθήσετε στην ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού σαςΜελέτες έχουν δείξει, ότι μιλώντας, τραγουδώντας και διαβάζοντας παραμύθια στα νεογνά και στα βρέφη, βοηθάμε τα μέγιστα στην ομαλή ωρίμανση του εγκεφάλου τους.

Τα παιδιά που εκτίθενται πρώιμα στον προφορικό λόγο, αναπτύσσουν ευκολότερα τα ίδια επικοινωνιακό λόγο, έχουν πιο πλούσιο λεξιλόγιο, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρουν για το διάβασμα και τα βιβλία, ενώ τέλος δείχνουν μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και ενδιαφέρον.

Τραγουδάκια με ρίμες, για παράδειγμα, αποτελούν μια μορφή επικοινωνίας με το μωρό σας, η οποία του βελτιώνει τη μνήμη, του διδάσκει ρυθμό και μελωδία, αλλά του αναπτύσσει με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο το λεξιλόγιο του. Μελέτες έδειξαν ότι παιδιά που από μικρά έχουν εκπαιδευτεί στο τραγούδι, έχουν αναπτύξει εξίσου και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια και έχουν περισσότερες νευρικές συνάψεις.

Βοηθήστε τα παιδιά σας, να εξερευνήσουν τον κόσμο! Τραγουδήστε τους! Την ώρα του φαγητού, την ώρα του μπάνιου, την ώρα της απογευματινής βόλτας, στο αυτοκίνητο, ακόμη και πριν τον ύπνο. Διαβάστε τους παραμύθια, το απόγευμα ή πριν κοιμηθούν. Μιλήστε τους, καθημερινά, από τη γέννηση κιόλας! Την ώρα του θηλασμού, την ώρα της χαλάρωσης, με την πρώτη ευκαιρία!

Πολλοί γονείς αγχώνονται ότι δεν μπορούν να τραγουδήσουν καλά ή δεν ξέρουν τι τραγούδια να πουν στα παιδιά τους! Η αλήθεια είναι ότι όσο καλά και αν δεν τα καταφέρνει ο γονιός τα μικρά παιδιά εκτιμούν πολύ την προσπάθεια. Δεν έχει τόση σημασία το τραγούδι ή η μελωδία! Αυτοσχεδιάστε! Φανταστείτε τους στίχους, χρησιμοποιείστε λέξεις του καθημερινού λεξιλογίου, εντάξτε μέσα στους στίχους και το όνομα του παιδιού σας, εμπλέξτε το παιδί σας, κάνοντας διαδραστική την όλη διαδικασία!

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη καμπάνια για να τονίσει τη σπουδαιότητα, που έχει η πρώιμη λεκτική αλληλεπίδραση με τα μικρά παιδιά, ακόμη και με τα νεογέννητα! Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετά χρήσιμα βίντεο και ιστοσελίδες, που μπορούν να σας δώσουν αρκετές ιδέες για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο εφικτό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.